Colectie de etichete si cutii de chibrituri romanesti
Va invit sa vizitati o colectie de etichete si cutii de chibrituri romanesti, fabricate in fostele noastre fabrici de chibrituri din Romania:
eticheta de cutie de chibrituri din anul 1957, Fabrica de chibrituri Timisoara
cutii de chibrituri vechi, din furnir cu eticheta lipita pe cutie, Fabrica de chibrituri Bucuresti
cutii de chibrituri din carton cu imaginea tiparita direct pe carton, Fabrica de chibrituri Braila
… doar cateva exemple din sutele, prezentate in pagina dedicata acestui hobby
… dar nu numai imagini, ci si multe informatii, alti colectionari, galerie foto exemplare straine; etc.
Daca sunteti sau ati fost colectionar la fel ca mine, va invit sa vizitati inclusiv meniul Diverse/Alti colectionari din Romania/ si m-as bucura sa ma contactati.
Daca cumva detineti exemplare sau chiar o colectie, de care doriti sa va despartiti … sunt amatoare !
Colectionara din Timisoara
imi amintesc f bine cutiile acelea cu fluturi, le-am avut o vreme dupa care cred ca s-au pierdut..
pe vremea aceea se practicau colectiile de tot felul
Si eu faceam colectie de cutii de chibrituri,spun “faceam”pt ca strangem doar cutii de chibrituri fabricate pana in ’89.Am o serie intreaga de “Tricoloruri”din anii ’40 ,colectia insumand cam 400 de bucati.Cum nu am mai gasit nimic “nou” din perioada care ma interesa,nu am mai avut interes pentru aceasta si am depozitat-o la sat in cateva cutii.Tin minte cu cat interes scormonem prin cosurile de gunoi pt.a facese seria completa a cutiilor de Gherla cu calendar,sau a celor cu semne de circulatie.Cristi (Timisoara)
Si eu fac colectie de cutii de chibrituri si de bani, atat vechi cat si noi din diferite tari, asa ca cei care au si nu le mai vor, astept oferta.
La Braila le luam direct de la sursa (locuiesc la doi pasi de fosta fabrica) si le foloseam sa pocnim cu “pocnitoarea cu doza” si cu cea formata din doua suruburi si o punga! Copilarie adevarata nu stat la calculator de dimineata pana seara!
Am avut si eu o colectie de cutii de chibrituri – pe unde le vedeam, le luam; pe langa ea mai aveam si o cantitate de “ruble” – fetele folosite la jocul cu piatra. Colectia s-a dus repede – erau exemplare poloneze (unele cu un tricolor), cele cu cheia, vreo doua-trei exemplare straine, restul autohtone, de la Gherla, Braila (bicolore pe fond alb – nuante obosite de albastru si portocaliu, mai intalneai uneori capetele de lot cu cerneala mai vie, cu catran pe o singura parte) si cele de Bucuresti cu “minim 50 bete” catran pe ambele parti. La cele cu tricolor, si “Porumbelul pacii” pe fond albastru catranul era uniform, dupa aceea au inceput (pana in ziua de azi) sa imprime banda de catran “cu zabrele”
Spre sfarsitul anilor 80 aparusera “rezervele” de chibrituri cu 100 sau 200 bucati – cutiile mari cu litera B si un chibrit aprins intr-un cerc.
Erau cele cu flori – ma gandesc cu jind la ele, ca nu le-am pastrat mult, au stat catva timp intr-o punga si dupa aceea au ajuns la foc.
Isi aminteste cineva de chibriturile sarbesti cu parafina din seria cu zodii – cutiile patrate verzi, albastre?
Cutiile din furnir – cu sertar acoperit cu hartie albastra – s-au fabricat pana la inceputul anilor 80, cand au fost inlocuite cu cele din carton. Imi amintesc doar de fetele cu “nu va jucati cu focul” si ceva cu “50” pe fond bleu.
Puteti intra la mine pe blog la articolul colectia personala de bani vechi. Veti gasi si colectia de fetze de chibrituri a fratelui meu. Pentru amintiri din copilarie 😀