Home > Radio-TV, Telecomunicatii > Antena de pe bloc

Antena de pe bloc

postat pe 02.04.2008 de Sirg

Antena pentru banda III

Ne-am obişnuit atît de mult cu televiziunea prin cablu, încît, probabil, am uitat că pe vremuri foloseam antene “ultrasofisticate” pentru a prinde tot felul de posturi străine, în funcţie de ţara vecină cea mai apropiată. În cazul meu erau sîrbii şi ungurii, sîrbii având mai multe posturi unde vedeam şi reclame, chestie care nu era la noi pe atunci (uite şi un lucru bun!). Îmi amintesc cum savuram reclamele (!), preferata mea fiind reclama la Cipiripi, cu veveriţa de pe ambalaj care venea şi dansa într-un anume fel pe care încercam să îl imit!

Pentru cei cu adevărat interesaţi, iată şi manualul!

pagina 1, pagina 2

Radio-TV, Telecomunicatii

 1. April 22nd, 2008 at 00:18 | #1

  hehe.. si cat de amuzant imi pare acum cand imi aduc aminte toata nebunia ce se isca pe timp de vant puternic, ploi si ciori care miscau antena:))..sus pe casa il vedeam pe batranu si sublimele replici urlate..se vede? nuuu. acum? nuu..stai asa..nu, nu asaa, inapoi, etc..:) de multe ori stau si ma gandesc daca toata tehnologia de astazi si cu tot ce implica e mai buna decat ce era atunci..trist cand ajungi sa faci o asemenea comparatie..

 2. Cipmars
  May 16th, 2008 at 00:05 | #2

  Baai, nene! Ce balamuc mai era si cu antenele astea! Bucla mai mica, mai mare, 4 elementi sau 8, poate mai multi, alta forma de antena, a mea e foarte meseriasa, a aluia e proasta, una e de bulgari alta de sarbi, intoarce-o pe basarabeni, schimb-o de pe un releu pe altul, DOAMNEEEEEE! Daca as fi vazut atunci un sat finder sau un spectrometru de azi as fi cazut in genunchi! Nu mai zic de programele de pe satelit!

 3. David
  August 24th, 2008 at 14:01 | #3

  da da da :)) imi aduc aminte de antenele astea !
  ce ma mai enervam cand ,in zilele de ploaie nu se vedea bn ….
  “Antena colectiva” i se mai zicea :)) ce vremuri……

 4. November 6th, 2008 at 10:11 | #4

  Tin minte ca prin vis un afis, facut cu pixu, de pe vremea aceea care facea reclama la niste ligheane de aluminiu “avem ligheane de prins rusii”.

 5. Bogdan Chiochiu
  November 9th, 2008 at 04:56 | #5

  Unii rebeli aveau antene de prins posturi din strainatate, altii reuseau sa obtina casete de la posturi de pe unde ultrascurte din Franta sau din alte tari. Uite asa noi, am obtinut prin 1988, o casete cu postul AVENTURE FM, un post din Franta, finantat de armata.

  Din pacate, dupa cateva vaccinuri dureroase, am sters (din greseala) caseta cu pricina… Caut alti români care au arhive sonore de la posturi din FRANTA din anii 80, mai precis ma intereseaza doua posturi PACIFIC FM (97.4 în Paris) si AVENTURE FM (105.9 în Paris, 95.7 în Lyon, 105.8 în Grenoble, 105.9 în Chamberry ca si-n Paris si 90.5 în Reims). Emitea între 1987 si 1989, doar ca la Reims a emis doar vreo doua luni, între 18 august si 23 octombrie 1989.

  Ce ma marcat la postul asta, este ca animatori vorbeau despre rasaj intim, pe vremea când în Québec (unde locuiesc acuma) se trimetea în psihiatrie fetele care-si barbiereau pasarica. In plus, amestecau toate musicile: Iron Maide, Rick Astley, Jean-Michel Jarra, Olivier Perrot, Etienne Auberger, Milli Vanilli, Kassav (a fost primul grup negru în Rusia sovietica a lui Gorbatchov)… Aveau niste jingle-uri mortale: niste melodii industriala cu armonii oarecum haotice, dar care se legau între ele (coesive sí coerente daca la ascultai pân’ la capat) peste care se vorbeau despre “Aventure FM Cent Cinq Neuf” sau despre “écoute sur écoute sur Aventure FM”.

  Caseta originala pe care am copiat-o pe o casete canadiana (pân’ la urma am fost tâmpit si le-am sters pe amândoua – pe prima dupa ce am copiat-o, si pe a doua din greseala) era BASF FERRY ’60.

  Caut casete cu Aventure FM. E prima data când postez pe un forum românesc, sunt obisnuit sa scriu în Franta, dar cum aproape nimeni nu-si mai aduce aminte de Aventure FM (cu exceptia câtorva persoane care au parasit forumurile), am decis sa scriu aicea.

  Daca aveti CASETE cu AVENTURE FM înregistrate de rude din strainatate, îmi puteti scrie pe acq@videotron.ca sau ma puteti suna sa-mi puneti muzica la telefon la 514-685-0714.

  Multumesc din tot sufletul !
  Bogdan
  P.S.: Sunt foarte pasionat de Aventure FM !

 6. Bogdan Chiochiu
  November 9th, 2008 at 05:07 | #6

  Aveau cineva cumva tuner FM tras în banda vestica care sa prinda ceva dupa 104,5 MHz, adica 105.9 din Paris prin propagare fading vara ?

  Chair daca haraie sau fasaie, nu am auzit ceva de la Aventure FM de acum 10 ani… Ma marcat si pentru ca în timp ce cei de la NRJ se comportau ca niste prosti insultându-se si râzând de mama focului, cei de la Aventure FM faceau filosofie. Spuneau ca camasa kaki (cachi în româneste ?) îti permite sa ai încredere în tine insuti pe câmpul de batalie, sa te simti mai presus decât civili care nu o poarte, a purtau îti da voia sa combati dusmanul, camasa kaki e ca un talisman, cu-mi sa pui în valoare camasa kaki spalând-o în loc s-o las,i la spalatoria militara. Militari erau atasati de valoare subtila a camesei kaki si vroaiau sa intelectualizaze acest atasament pe post, pe când cei de la NRJ, în 1988, Marc Scalia si Dominique Duforest, erau atât de pros,ti ca în loc sa intelectualizeze valoare filozofica a unui obiect, credea ca cei de la Aventure FM erau nesanatosi si se credeau buricii pamântului cu camasa lor kaki pe când pentru cei de la NRJ nimica nu conta, decât prostia “hey p’tit bout il est 13 heures”, pentru ei a filosofa e mai rau decât a lua droguri, fiindca efectul de la droguri nu-l poti controla, pe când ideile din cap le poti controla, ca sa le diminuezi s,i sa poti vorbii ca un oligofren. In fine, nu înteleg dece, dar emisiuni de la oligofreni de la NRJ sau de la Kiss FM+ (mai demult, dar înca le mai am pe computer, chiar daca site-ul RadioActu cu Kiss FM+ a evoluat si nu mai propune emisiuni si jingle-uri vechi) se pot gasi, pe când emisiuni inteligente, atractive si accesibile de la AVENTURE FM nu se pot asculta pe Net…

  Din cauza asta, caut emisiuni audio pe casete, pe MP3 au pe disc de la Aventure FM, un post frantusesc din 1988.

  Ma poate ajuta cinveva, oare ?

  Pe curând !
  Bogdan în Canada acuma

 7. MARIA
  December 26th, 2008 at 22:52 | #7

  😀 eu prindeam rusii 😀 si ucrainienii. 😀
  ce vremuri,,, 8->

 8. January 11th, 2009 at 20:24 | #8

  Din cate stiu eu, sarbii, pe vremea lui Tito aveau parte mai mult de capitalism decat de comunism. Aveai voie sa ai o afacere proprie.

 9. gyongyver01
  January 15th, 2009 at 10:19 | #9

  O, imi amintesc odata tata s-a intalnit pe acoperisul blocului cu doi vecini dupa o furtuna si au baut bere dupa ce au reparat antenele…spre bucuria nevestelor… 😀

 10. iulidan
  January 16th, 2009 at 12:38 | #10

  Partea buna, era ca puteai sa gasesti materiale sa faci antene si chiar nu era nevoie de aprobare sa urci pe bloc; personal, preferam o partida de bridge, decat sa ma uit la TV.

 11. October 13th, 2009 at 15:39 | #11

  ce se mai urca al batran pe bloc…

 12. Silviu
  January 1st, 2010 at 11:50 | #12

  Eu imi aduc minte ca la bunicu la etajul 4 erau 3 oameni implicati in reglarea atenei. Tata era pe acoperis, misca de antena, bunicu era in balcon, un fel de receptor-transmitator, cu bunica, ce invartea de butoanele de la televizor, un Snagov nou de toata frumusetea, deh Diamantul se stricase.

 13. david
  January 30th, 2010 at 10:32 | #13

  vai doamne…miera groaza iarna cand deschidea tata geamu sa invarta la rotitele de la diamant un vecin era afara langa geam si unu sus pe bloc si isi transmiteau printre in juraturi si comezile pe care no sa le uit …. mai la stanga…la dereapta…mai asa…mai asa…laso asa…mai sus/…mai acana…si era un frigu dracu si tata cu geamu deschis….
  cand se apuca sa faca antenele ma interesa si pee mine,aparea in cateo zi cu o schema adunata de nustiu pe unde si dai si insira elementi prin casa si bucati de aluminiu si cabluri…

 1. No trackbacks yet.