De unde vine HEPA?
postat pe 23.12.2006 de prefitzki
Are cineva idee de unde vine strigătul hepa? Am auzit de el de la oameni care au copilărit în alte regiuni decât mine. Pe la mine (centrul Moldovei) nu ţin minte să fi avut alte strigături în afară de literarele şi lipsitele de imaginaţie pârtieee sau (faceţi) loooc…
Noi in Maramures (Baia Sprie mai precis) ‘Hepa’ strigam la sanius si alte activitati ce necesitau sa ti se faca loc. Mai exista si varianta prescurtata si mai “cool”: ‘Hep-hep’. In schimb, de unde provine strigatul din pacate nu stiu.
Prin Suceava strigam la fel !
Prin Brasov (sau cel putin in cartierul meu), la un moment dat trebuia sa strigi hep atunci cand te aplecai dupa ceva de pe jos – altfel te trezeai cu shut in posterior de numa-numa, acompaniat de strigatul ‘n-ai zis, hep, n-ai zis hep!’
si-n Bucuresti era la fel, numai k nu legat de practica din inchisori, man vs. man, varianta anima ;))
noi dadeam shuturi in posterior, eventual cu genunchiul sau pe la spate cu glezna, pe neashteptate.. ideea era sa dai cat mai multe shuturi..
si pe la Cluj, la sanius, urlam “hepaaa!!!”
dap, la noi in Suceava se zicea hepaaaaaa la sanius. la faza cu aplecatul trebuia sa zici “stop pozitia”. si mai era “stop tarif” daca iti luai ceva nou sau daca te tundeai. daca ceilalti observau inainte sa zici tu stop tarif, te trageau de urechi 🙂
In secolul al XIX-lea, “Hep” era strigatul prin care birjarii atentionau pietonii sa se fereasca> Posibil insa sa fie si mai vechi. Nu cred sa aiba totusi vreo radacina etimologica, cred ca e pur si simplu o interjectie.
La noi in Alba Iulia se foloseau ambele variante, si “hepa” si “hep-hep”, mai mult prima dintre ele. Era si un joc, “calcatea”, la care i se mai zicea “hepa”.
Hepaaaaaaaa! La fel se striga si in Cavnic, Maramures. Si la sanius (lenker) si cand tre sa ti faci loc prin multime cu bicicleta, si ai o viteza considerabila. Nici io nu i stiu originile. No idea. E veche, oricum. Mai veche de 1983, anu meu de fabricatie
nu o sa ma apuc sa explic, dar pentru cine e interesat poate arunca o privire aici http://www.funtrivia.com/askft/Question47285.html. este vorba de provenienta expresiei “hep-hep! hooray!” de la americani. e interesant.
mai intervin cu un link.. http://www.straightdope.com/classics/a3_241b.html
In Banat, la sanius, tot “hepa” se foloseste pentru atentionare 🙂
…pai, la Sibiu strigai “HEEPAAA” …la orice obstacol uman pe care nu-l puteai evita (sau nu vroiai)…tu fiind pe sanie, bicicleta, rotile(sau orice altceva care-ti dadea o “stare de miscare”, viteza, acceleratie)
…originea, …vine le la un copil care avea hepatita si care trebuia evitat cu orice pret, orice contact fizic cu el….am glumit 😉 …in orice caz, prefer varianta asta decat “solutia americana”…
In Bucuresti se striga “Hepa!” sau “Hep!” atunci cand dadeai un sut in posterior unei persoane care statea aplecata.
din nefericire, nici domnisoarele nu scapau de ‘galantul’ hep in posterior. tin minte ca m-am aplecat o data sa iau ceva de jos si mi-am luat in sut in fund de la un timpit din clasa, chiar sub privirile amuzate ale “don-juanului” clasei, de care eram toate indragostite pina peste urechi. am crezut c’o sa lesin de rusine
In Suceava am mai auzit 🙂
si la mine in oras (Agnita -Sibiu )se striga “hepa” mai ales la sanius..
cineva mai sus spunea ca si in Banat to “hepa” se zicea. in Timisoara strigam “partieeeeee”. hepa poate sa vina si de la “he” de la hei + “pa” de la oparte, ma dau si eu cu presupusu 🙂 sau poate a ramas vorba de pe vremea epidemiei de hepatita 🙂 si atunci a ramas cuvant de speriat sau luat la fuga :)) asta chiar o zic din burta 🙂
Hepaa??? Am crescut cu hepa!!! Ne intrase asa de adanc in inconstient, incat foloseam cuvantul asta si in orele de educatie fizica, pe terenul ala amarat de handball…. si strigam daca era cazul si
,, Hepaaaa to’ar’sha!!!
Si mai raspundeam la ore pe pasareste si daca eram prinsi manacnd sandwich-ul in timpul orei, trebuia sa aruncam mancarea la gunoi, inclusiv mancarea din gura. Tin minte faza asta si o vad si acum… cel ce era nevoit sa arunce din gura si amarata aia de paine semi cu coaja neagra si tare si salam de soia…
Salamul de Sibiu se manca acasa, nu la scoala, ca daca ne vede cineva!…Si acasa statea de obicei atarnat la uscat in camara si acoperit cu o haina, in caz ca deschideam usa camarii, cand era cineva la noi…Asa era cu salamul, dar in pot aveam in fiecare an 200 de carnati afumati!!! Acum e invers…
La Hunedoara tot asa se striga cand eram mic la sanius. :))))
(h)eeeepa! e un fel de “karamba” in spaniola.