Trei Grăsani
Nu sunt singurul care îşi aminteşte de cei trei grăsani, o carte rusească pentru copii, care alături de Habarnam era printre preferatele mele. Cu un oarecare substrat socialisto-proletar, anti-burghezomoşieresc, ne sunt prezentaţi cei trei grăsani, vârful clasei exploatatoare – bogătaşi, filfizoni şi domnişori care huzuresc pe munca celor de jos, muncitorii, minerii, ţăranii, oamenii simpli, reprezentaţi de revoluţionarul armurier Prospero, acest Bruce Willis al clasei proletare 🙂
Cartea e scrisă cu mult talent, zic eu, şi are mult haz prin felul de a povesti al scriitorului şi prin povestea întortocheată cu personajele ei neobişnuite.
Armurierul Prospero, “flancat” de gărzile consumatoare de bere ale grăsanilor. Iată mai jos scena ilustrată:
“…
– Se vede că vi s-a acoperit creierul cu grăsime! spuse Prospero. Mai departe de burţile voastre nu vedeţi nimic…
– Ia te uită! Se supără cel de al Doilea Grăsan. Şi mă rog, ce trebuie să vedem noi?
– Întrebaţi-vă miniştrii. Ei trebuie să ştie ce se petrece în ţară.
Cancelarul de stat se prefăcu că tuşeşte. Nervoşi, miniştrii începură să bată darabana cu degetele în farfurii.
– Întrebaţi-i, continuă Prospero, ei vă vor povesti…
Apoi tăcu. Toţi îşi încordară atenţia.
– Ei vă vor povesti cum ţăranii, cărora le-aţi luat pîinea agonisită cu atîta trudă, se ridică împotriva moşierilor. Le dau foc la conace şi-i izgonesc de pe pămînturile lor. Minerii nu vor să mai extragă cărbuni pentru a vă face voi stăpîni pe rodul muncii lor. Muncitorii din fabrici distrug maşinile ca să nu mai lucreze pentru îmbogăţirea voastră. Soldaţii voştri refuză să mai execute ordinele. Savanţii, funcţionarii, judecătorii, actorii, trec de partea poporului. Vedeţi doar că toţi aceia care pînă acum lucrau pentru voi şi nu primeau în schimb aproape nimic, în timp ce voi vă îngrăşaţi, toţi oropsiţii, slăbănogii, schilozii şi cerşetorii, toţi s-au răzvrătit împotriva voastră, împotriva celor graşi şi bogaţi, a acelora care aveţi inimă de piatră!
– Mi se pare că el vorbeşte mai mult decît îi este îngăduit, interveni cancelarul de stat.
Dar Prospero continuă:
– De cinsprezece ani îndemn poporul să vă urască şi pe voi şi puterea voastră. O, de cînd ne adunăm forţele! Acum v-a sunat ceasul de pe urmă!
– Destul! guiţă cel de al Treilea Grăsan.
– Trebuie să îl băgăm din nou în cuşcă! propuse al Doilea Grăsan.”
Trei Grăsani – Editura Raduga Moscova 1987 /
Editura Ion Creangă Bucureşti
la varsta la care am citit`o … numai de substratul socialist nu eram in stare sa imi dau seama .
Avea o grafica foarte frumoasa si colorata pt varsta la care am citit-o, dar ma revoltau grasanii,eram patruns de spiritul patriot:))
hehehe… uitati aici:
http://habarnam.uv.ro/?to=habarnam
Ce tareeee ca-si mai aminteste cineva de cartea asta… Si Doctorul Aumadoare era foarte cute, o citeam tot pe la 6 ani cind am citit-o si pe asta.
Aaaaa ce fain, cred ca mai am pe undeva p’acasa la ai mei cartea asta, asa faina era 🙂
Insa preferata mea era “Palosul Neinfrant” de Mehes Gyorgy, o aveau bunicii mei din Baia Mare, o recitesc de fiecare data cand merg la ei…
Good ol’ memories 🙂
Eu il mai am inca pe Habarnam acasa, cartea…
Ce tare e site-ul asta
cred ca noi am fost la momentul si locul potrivit copii
dar continuarea (ruseasca, normal) de la vrajitorul din oz le-ati avut careva?
aiii, da, o mai am pe undeva 🙂 ce-mi placea cum era desenata 🙂
N-am auzit niciodata de “Vrajitorul din Oz 2” – povesteste-ne.. sunt uluit!
e vorba de un tip urfin din tara lui oz care-si face o armata de soldati de lemn si porneste sa cucereasca orasul de smarald
un personaj din original se duce dupa dorothy (sau doroteea) in kansas, pt ca numai ea i poate salva
mai mult nu-mi amintesc, poate mai am cartea
oricum, ar iesi anime-uri perfecte dupa cartile sovietice pt copii
A propos de carti sovietice, tin minte ca am citit un fel de SF pt copii, era vorba de o fetita care primeste un motan care si schimba culoarea in functie de starile sufletesti parca, si fetita are tot felul de aventuri prin spatiul cosmic impreuna cu motanul ala. Erau doua carti practic in acelasi volum.
Tre sa o caut pe acasa, sper sa o mai am 🙂 Tin minte ca multa vreme aveam vise legate de universul in care se intampla actiunea din cartea respectiva 🙂
Iancu, e vorba de cartea “Fetita de pe Terra” iar motanul era de fapt un animal de pe alta planeta numit “indicator“. A fost cartea copilariei mele si nu numai. Nici nu mai stiu de cate ori am citit-o si am visat sa devin Alisa. Era scrisa parca de Kiril Buliciov.
cred ca e vorba de Fetita de pe Terra de Kir Buliciov
nu-mi vine a crede…TREI GRASANI…prima carte citata cap coada. nu credeam ca a mai auzit cineva de ea in afara de mine si intr-una ma gandeam unde o gasisera ai mei
loool…am si uitat de existentza acestei cartzi:))) am avut-o si eu knd eram mik 😀
Dr. Aumadoare era foarte foarte tare. Tin minte ca batea la un moment dat niste pirati cu ajutorul animalelor pe care le vindecase el. Cartea avea niste ilustratii fascinante, cum nu prea am mai vazut la cartile de acum. Tin de asemeni minte varianta sovietica a lui Pinocchio, care se numea “Cheitza de aur” parca, personajul se numea Buratino. Practic, personajul era acelasi, doar ca trecea prin aventuri oarecum diferite. Meeee-moooo-riiieees…
am cartea. cred ca este la bunica la tara. stiu ca m-a distrat la vremea aia. iar cartea “Aventurile lui Habarnam” este geniala.
Aventurile lui Habarnam de Nikolai Nosov:
http://habarnam.uv.ro/?to=habarnam
cineva a mai pus linkul asta pe site; eu il mai pun odata pentru cei ce nu mai au, sau nu mai gasesc cartea prin casa. La adresa asta veti gasi o versiune online a cartii, cu tot cu ilustratiile originale (necolorate de nimeni cu creioanele sau cariocile) 🙂
Felicitari celui care a transcris cartea pe sait. Asteptam 3 Grasani 😀
Bravooo habarnam.uv.ro. Pacat ca nu s-a folosit si fontul original (exista cumva in format .ttf acel font?). Tocmai ce-am terminat la descarcat la greu si gandul imi zbura si la Cheita de Aur a lui A N Tolstoi – pe cand un site asemanator si pentru aceasta versiune ruseasca a luji Pinocchio? Personaje din carte: Burattino, catelui Artimon,, tata Carlo, Duremar cel cu lipitorile, papusarul Carrabbas barrabas, Pierrot si Malvina,etc.V-am dat idee de subiect, daca are cineva cartea.
🙂 Trei grasani, uitasem de ea… Eu caut de ceva timp o carte care nu mi-a apartinut mie ci fratelui meu, asa ca nu stiu prea multe despre ea. Poate ma puteti ajuta, macar cu ceva detalii. Ce stiu:
– titlul cartii este ceva de genul Choiras Condoras si prietenii sai
– personajul principal este Choiras Chiondoras, un animal (dar nu imi aduc aminte ce animal- veverita, viezure, bursuc…
– cartea avea o coperta cartonata (parca) neagra, lucioasa si un format orizontal
o carte de care aproape uitasem! lasand la o parte substratul de invataminte comuniste, cred ca mi-ar face la fel de mare placere sa o recitesc!!! mai tineti minte scena cand papusa intra noaptea in gradina zoologica?
va rog , daca o aveti, scanati-o si puneti-o sus!
Buratinno este cartea copilariei mele!
Mai tineti minte? Crex, Fex, Pex!
Orasul Gugumanilor!
dar de familia roade tot a auzit cineva? membrii erau: roadelinii, roadetot, roademultuleasa etc 🙂 foarte amuzanta
Cartea se cheama “Chiorash-Chiondorash” (nu am diacritice pe tastatura), iar cartea cu familia Roadetot o am acasa. O am si pe cea cu “Cei trei grasani”, si pe cea cu “Habarnam”, si pe cea cu Burratino. Sunt cartile copilariei mele.
Trei grasani!
Daca o are careva, poate o scaneaza, ca e pacat, era foarte buna 😀
G.
Nu se poate…Pai mi-am gasit toate amintirile aici, gramada. Ce chestie sa dai peste atitia oameni care isi amintesc de Trei Grasani si de Habarnam si de Fetita de pe Terra. Fantastic. I’m thrilled. Ar trebui sa ne intilnim toti la o bere.
Da’ de o carte, Vrajitorul, sau asa ceva va mai aducetzi aminte? Foarte moralizatoare, darama toate miturile orientale referindu-se la cuceririle sovietice. Concluzia: realismul socialist sovietic, o societate perfecta unde “prostiile” din basme nu au ce cauta…. Altfel, destul de cute…
ceee fumos si fain ca ne amintim toti …..era si este frumos !
copilaria mea a fost foarte frumoasa in romania la bucuresti !!!
eram in piata amzei si cel mai bun prietan imi era co. !!!!!!!!!!!!!
parca eram pe alta planeta…
LA TRECUT e de nemaipomenit !!!
se & co
Alexandru are dreptate, cartea pe care o caut se numeste Chiorash Chiondorash (cu diacritice). Daca stiti ceva de ea pls scrieti la zu-zuzi.blogspot.com .
una dintre cartile pe care le-am iubit cel mai mult. nu m-am saturat niciodata de ea.
Era a sor-mii. Dar am citit-o şi eu.
M-ar interesa cartea “fetita de pe terra”, chiar si sub forma de imprumut.
“Cei trei grasani” se poate descarca de aici http://home.freeuk.com/russica4/books/3fat_w6.rar. e foarte interesant siteul, numaic a sunt traduceri in limba engleza http://home.freeuk.com/russica2
Se pot descarca sau citi multe altele, povestiri SF (Efremov, Strugatski), basme si povesti pt copii, romane propagandistice, ca sa zic asa – “Asa s-a calit otelul” (se poate descarca, in engleza!!!)
E minunat ca suntem atat de multi care au citit aceste carti … si e mare pacat – in cazul celor care nu le-au pastrat sau, si mai rau, care nu le-au citit – ca prichindeii de astazi citesc alt gen de carti (Barbie, Witch, Spiderman etc etc)
De Vanatorii cu noroc (Temerarii de la scara 2) a sotilor Buzea isi mai aminteste cineva?
Si pe mine m-ar interesa cartea Fetita de pe Terra. O caut de multi ani… Am avut-o copil fiind si am imprumutat-o cuiva care mi-a pierdut-o. Oare se poate descarca de undeva? Ca de cumparat nu exista nicaieri, nici macar prin anticariate. O am in engleza, dar nu are acelasi farmec… Ma poate ajuta cineva???
va rog,cine are Fetita de pe Terra, credeti ca ati putea sa faceti o copie sa o avem si noi? ca si laura, am crescut din ea si vreau sa o citesc apoi copiilor mei,insa nu o gasesc nicicum. am daruit-o pe vremea cand nu existau xeroxuri unei fetite dintr-o calatorie.va rog. si multumesc. stiu ca e un efort in plus pentru cineva necunoscut dar eu cred ca daca o persoana a citit acea carte e genul de persoana care va intelege.
si mie mi-au placut de mica toate aseste carti aventurile lui habar n-am si cei trei grasani.mai este o carte de care imi aduc aminte cu mare placere. Ultima poveste scrisa de Radu Tudoran.din pacate nu a mai fost reeditata.daca stie cineva de unde pot sa o descarc sau sa o cumpar…ii multumesc din sufletel.
wow…cartea asta am primit-o la scoala cand am luat mentiune, undeva prin ’96 !
O am 😉 Imi placeau, pardon, imi plac pozele!
Mamma mia – uitasem de Urfin…ce tare …placuta amintire ref la Vrajitorul din Oz part II. Parca se numea “Urfin si soldatii sai de lemn” . Super.
Buratino si Cheita de aur, ecranizare animata URSS 1959 http://www.youtube.com/watch?v=aqo5HhsJxXM,
Aici gasiti si Aventurile lui Habarnam in varianta animata
http://www.geocities.com/RUSATG/children.htm (cautati “neznaika…”)
Şi eu credeam că sunt singura care ştie de ea 🙂 Mă fascina, dar eram atât de mică încât nu înţelegeam ce se întâmplă de fapt acolo.
Dar cartea, de aprox. acelaşi format, “Poveşti fermecate ruseşti”, o are cineva??
Gataaaaaaaaaaaaaa am găsit-o! Scanată! 😀
http://www.scribd.com/doc/6459297/Povesti-fermecate-rusesti-12
E şi partea a doua acolo!
Iar la “Trei Grăsani” găsesc doar partea a doua…nu şi partea I…
http://www.scribd.com/doc/6458900/Iuri-Olesa-Trei-Grasani-12
Inca mai am cartea asta!!! Dupa ce am citit-o am mai folosit-o si la presat flori…
incredibil!!! aseara ma gandeam la aceste carti si ceea ce au insemnat pentru copilaria mea. carti de impact pentru orice copil nascut in comunism!! si azi intrand pe net am vazut postat acest comnetariu!!! CAT DE ADEVARAT SI INCREDIBIL CA MAI E CINEVA PE LUMEA ASTA CARE GANSESTE EXCT CA SI MINE!!! traiasca cartile care creaza vise si modeleaza copilarii. oricum “trei grasani”daca o recitesti cand esti adult parca iti suna a politica romaneasca 2010.
Hmm…am citit cartea aceasta cu vreo 2-3 saptamani inainte de revolutie…abia la cateva zile de la inceperea revolutiei mi-am dat seama de legatura…:)
e superba cartea!