Home > Jocuri&jucarii, Sport, Tehnic > AUTO MOTO VELO SPORT

AUTO MOTO VELO SPORT

postat pe 13.06.2006 de fry

Unul dintre magazinele de referinta din Epoca de Aur, Auto Moto Velo Sport oferea o gama variata de chestii din domeniile mentionate in titulatura sa, fiind alaturi de Materna, Gospodina si Romarta unul dintre lanturile de magazine existente in mai toate orasele mari.

Astfel, la zona de Auto se puteau gasi diverse piese de Dacia (si mai tarziu de Oltcit), printre care cred ca best sellers erau mecanismul cu led-uri rosii si verzi care se monta in bord ca sa tina bateria activa si ceasurile de ulei si apa, care se adaugau la Daciile mai vechi, neprevazute cu asa ceva din fabricatie.

La zona Moto nu imi aduc aminte exact ce se gasea, dar parca erau dispuse niste Mobra si Mini Mobra in vitrina. La Velo se gaseau biciclete si accesorii, starurile fiind semicursierele (cu mai multe pinioane si cu ghidon indoit in jos) si Pegasurile (cele mai populare erau cele cu saua lunga si cu ghidonul inalt).

La zona de Sport se gaseau diverse accesorii dintre care imi amintesc de inelele de cauciuc (pt flexiuni), de extensoarele cu arcuri de metal (care prindeau parul de pe piept :)), de ganterele din fonta, de mingiile de ping-pong (in general romanesti, care nu prea sareau, dar din cand in cand si chinezesti, foarte bune, cautate atat pentru ping-pong cat si pentru fumigene :)), de mingiile de tenis verzi, in tub de plastic transparent si mai ales de mingiile de fotbal, campioana fiind cea de piele, zisa si “de 400” sau “Tango” (cine avea asa ceva era foarte tare si nu prea iesea cu ea la joaca pe ciment, ci doar pe iarba), urmata de mingea “de 35” (cea mai buna minge de cauciuc, cu un model cu zimtisori in relief) si de cea “de 28” (mai mare si mai usoara decat cea de 35, sarea aiurea cand dadeai mai tare in ea, mergea cel mai bine la volei). De asemenea se gaseau si mingiile medicinale, din piele maro inchis, umplute dupa caz cu par de cal sau cu nisip.

Tot la raionul de sport se gaseau si instrumentele si accesoriile de pescuit, cele mai populare fiind momelile in forma de animalute si insecte din cauciuc, pe care le cumparam si le foloseam pe post de jucarii, alaturi de cowboy-ii, indienii si cavalerii de plastic de la librarie.

Magazinul avea si un miros specific, de cauciuc, miros dupa care ne dadeam in vant cand eram mici.

O sa incerc sa fac si o poza deoarece am gasit in zona Garii (vis-a-vis de Ministerul Transporturilor) o sigla ramasa intacta, deasupra unui magazin parasit.

Jocuri&jucarii, Sport, Tehnic

  1. June 13th, 2006 at 15:35 | #1

    Am impresia ca aia de 28 era de fapt de 21. 🙂 Cele din cauciuc subtire, in general albe cu diferite modele, parca.

  2. apulidor
    June 13th, 2006 at 17:57 | #2

    Ai uitat “tenisii/baschetii de Dragasani” ,cu VVVV-uri pe talpa , si “tenisii/baschetii chinezesti”, ambele produse emanind acelasi miros specific de cauciuc.

  3. Cronos
    June 17th, 2006 at 13:38 | #3

    Mingile de 35 erau intr-adevar cele mai bune pe ciment dar mingile de 28 erau de fapt de 18 lei. Se gaseau si prin librarii, bagate la gramada in niste cosuri imense din sarma groasa. Veneau de multe ori cu o plasa de plastic.
    La Auto Moto mai puteai sa gasesti termosuri, zaruri pentru table (!!!?), corturi, spirtiere, fileuri pentru tenis de masa (si palete).

  4. July 4th, 2006 at 00:56 | #4

    God bless mingea de 35 ! Era o adevarata arta sa-ti alegi una cat mai putin ovala, daca se poata chiar rotunda. Mingea de 21 era pentru copii de pana in 7 ani, care jucau “peretaru” sau “patratica”, sau pentru jocurile de genul “castelul/sapte pietre” sau “tarile”, la care luau parte de obicei si fetele. Ca veni vorba de “tarile”, am citit de curand “Complotul impotriva Americii” a lui Philip Roth in care povesteste cum copiii din ’38-’39 jucau si ei jocul asta. Cool.

  5. deci
    July 12th, 2006 at 02:07 | #5

    ba, fumigene.
    imi aduc aminte ca orice copil avea acasa cite o rama de ochelari stricata pe care o patra pentru fumigene. care bineinteles ca nu se “dadeau” oricum, ci la ocazie speciala.
    unele erau atit de misto incit umpleau de fum o scara de bloc de 4 etaje. misto era si efectul intirziat, daca erai suficient de tare si stiai sa faci fumigena bine.

    materiale: rame de ochelari, mingi de ping-pong (rupta in bucati mici), totul invelit in staniol (unii faceau cu hirtia de la ciocolata, nu prea iesea treaba; staniolul bun era esential). incalzeai frumos staniolul pina se aprindea ce era inauntru, aruncai si fugeai.

    mi-ar placea un revitiment al fumigenelor, dar copiii actuali sint prea blazati pentru asa ceva. oricum, n-am mai vazut de mai bine de 10 ani, cred.

  6. Claudiu
    November 11th, 2006 at 17:26 | #6

    Doamne ce vremuri…. Cate mingi de 35 am spart.

  7. Johnny╬
    February 2nd, 2007 at 14:28 | #7

    cea mai “tare” minge era aia de 400 !!! acu o cumparai , mergeai cu ea pe teren si intro ora se jupea toata :)) oooffffff doamne alea vremuri bune ………

  8. May 5th, 2007 at 00:37 | #8

    vad tot felu de pretzuri… ce comertz socialist era asta ?!? io stiu de mingea de 13, ulterior 16, o porcarie, dintr-un sac intreg abia de alegeai una si sarea ca o nebuna; mai controlabila era aia de 35, puteai sa incerci calciiele C^rtzului cu ea si se duce fix sub bara;

    iar pe post de Tango de 400 la noi era Artex de 300 (mai exact 295, o avere) care, si ea, se jupuia toata…

  9. Doru
    July 16th, 2007 at 17:38 | #9

    He, he, hee… la capitolul “Auto” ai uitat arhicumparatii catei care dadeau din cap si se puneau in spatele daciilor. -:)

  10. Adrian
    January 5th, 2009 at 22:59 | #10

    La Auto Moto Velo mergeam dupa sarbatorile de iarna cu banii de la urat si colindat.
    Atunci cumparat mingi de ping pong ,camere pt bicicleta Pegas,ace de pescuit si mai erau niste soricei si pestisori de cauciuc si chiar broscutze ,erau momeli pe pesti de talie mare..noi le cumparam si le tineam in buzunarul uniformei si in timpul orei mai ne jucam ,pana ne prindea de urechi invatatorul si ne zicea sa venim cu parintii la scoala…
    Magazinul avea un miros specific de cauciuc,vaselina si carton…era un magazin vizitat cu sfintenie pe tatii pescari sau de cei ce aveau cate un chibitz…

  11. dan
    May 17th, 2009 at 12:01 | #11

    Cea mai folosita minge era cea cu 13 lei, apoi erau unele cu 18 lei dar de calitate proasta (majoritatea erau ovale.)Sa nu uitam de paletele de tenis de masa, majoritatea chinezesti,cu 45 lei, 60 lei, 78 lei si cea mai tare,82 lei(Double hapiness). Mai gaseam rachete de tenis fabricate la Reghin, marca Pluto si Neptun. Sa nu uitam de mingea de fotbal “Artex” care costa in jur de 300 lei si bineinteles de “Caprioara” care era cu siret. Pantafii de sport gen “adidas” cu 2 dungi erau si ei nelipsiti din magazinele de sport.

  12. Ionutz
    July 21st, 2009 at 12:44 | #12

    Ultima chestie pe care tin minte sa mi-o fi cumparat de acolo e ceva ce n-am vazut pomenit inca: Masca de scafandru. Avea o singura fereastra mare, ovala, si tub de cauciuc pt respirat. Mirosea puternic a cauciuc si sticla se aburea in cateva minute, dar cate stranduri a vazut masca aia… imi facusem obiceiul sa caut pe fundul bazinului monezi, etc, si cateodata chiar gaseam. Am luat-o si la mare, dar apa era prea tulbure sa se vada ca lumea.

  1. No trackbacks yet.