Carpati
postat pe 04.05.2006 de igu
de la vlad aa:
Carpati din 1978. S-au facut cu el si vreo 100 de t-shirturi care se puteau vedea pe la mare prin 2004-5…
de la vlad aa:
Carpati din 1978. S-au facut cu el si vreo 100 de t-shirturi care se puteau vedea pe la mare prin 2004-5…
tricouri cu carpati s-au facut si prin ’97-’98 la o petrecere de 1 aprilie in club a…faza tare a fost ca am cumparat vreo 20 de pachete , am imbracat 5 fete cu tricouri carpati, si le-am pus sa faca sampling prin club…
Cine mai are un pachet de Bucegi? .. odata am auzit o baba la tejghea – “da si mie un buceag” 🙂
Dupa o cautare pe net am gasit adresa asta: http://195.2.85.140/
Aici se gasesc cateva mii de poze cu pachete de tigari insa e cam greu de cautat.
BT: http://195.2.85.140/09499.jpg
Marasesti: http://195.2.85.140/17467.jpg
Marasesti
Carpati fara filtru
tigari Nationale
tigari Olt
Virginia Rosie
tigari chinezesti “Golden Deer”
sărăcuţii de voi 😛
Dacia
Amiral
Snagov (lung ÅŸi scurt!! :P)
CiÅŸmigiu
Doina (astea erau ÅŸi mentolate!! sau parcă ciÅŸmigiele…)
Unirea (ar fi rupere acum, la tandem cu rachiul!!)
mai era o marcă, dar d’alea fără filtru, campioane absolute la categoria “Å£igări de care e bine să te fereÅŸti!!”… nu mai ÅŸtiu cum cucii măsii le chema…
ÅŸi apropo, depindea UNDE erau făcute Å£igările… cele mai proaste erau de râmnicu sărat, parcă… ÅŸi bune, de tg. jiu… sau invers?? :D. alea de iaÅŸi erau nici pre-pre, nici foarte-foarte…
astea erau româneÅŸti, le-am pus în ordine de la cele mai naÅŸpa, la cele mai “de lux”.
de carpaÅ£i, mărăşeÅŸti ÅŸi bucegi s-a pomenit…
cine nu ÅŸtie cum arăta bucegii, era un pachet albăstrui, cu un skior pe el (porecla era “moartea pe skiuri” :P)
dacia erau cele mai nenorocite… bancul legat de ele era:
ce înseamnă dacia??
Dacă
Ai
Cap
Ia-Å£i
Altele!!
(mergea ÅŸi la maÅŸină… chit că “altceva” nu era… dak erai doar “cetăţean al scumpei noastre patrii, etc. etc….”)
erau nasoale… filtrul era din hartie igienică rulată, ÅŸi nici aia prea multă… gurile rele ziceau că era reciclată 😉
se stingeau când Å£i-era lumea mai dragă… ÅŸi, comun mai tuturor Å£igărilor româneÅŸti, găseai la cioate în Å£igara aia, de căpiai. mai ales că pupai cioate fix la ultima Å£igară din pachet!!
ÅŸi o foiţă groasă… chiar puteai scrie pe ea… sau să-Å£i înveleÅŸti pacheÅ£elul!! 😛
mai erau chinezării… golden monkey, double horses… au reapărut în magazide după revoluÅ£ie…
într-o vreme, se găseau ÅŸi albaneze… nu mai ÅŸtiu cum le chema!!
BT-urile… eeee…
alea erau “ratie UTC”. adică le primeau uteciÅŸtii, nu ăia cu numele, ci ÅŸefimea!!
PCR-ul era cu KENT, ţigara omului bogat, pe vremea aia!!
să nu vă închipuiţi că au ceva comun cu kenturile astea de-acum!!
alea NU erau lights!!
ce aveau deosebit, era castelul, imprimat ÅŸi la baza filtrului, ÅŸi pe timbrul pachetului… plus că n-am văzut kent cartonat pe vremea aia… doar după revoluÅ£ie!!
ÅŸi, invariabil, de 100 de milimetri. adică “kent lung”, precizare inutilă, că oricum scurt nu era!! 😛
alea albaneze se numeau apolonia
si mai erau unele ds se numeau.dar nu mai stiu unde erau facute.mai erau vek(cemai fumam intr-a saptea,luate de la bisnitari),vikent.dupa revolutie au aparut cedars(erau si varianata superlong)si o.k
mirosul lu’ tata, saracul… si gustul de caca, cand, mai tarziu, in viata, incercam sa ma las de fumat Snagov, in locul obisnuitelor, pe atunci, Viceroy, LM si diverse…. Marasestii lui tataie si tuica de prune… vicii marunte dar necesare sa te treaca peste multe…
Isi mai aminteste cineva mirosul de TUTUNGERIE???
Aveam in cartier o tutungerie mica la parterul unui bloc, cu o vanzatoare care purta un etern halat bleu, dar nu fuma niciodata. Aroma de acolo nu o voi uita. Nu am mai intalnit-o in nici un magazin, oricat de multe tigari ar contine.
Kent-ul de pe vremuri inta la categoria “tigari medicinale”pt ca se dadea ca spaga la doctori :)))Am o colectie de pachete de tigari pline peimita de la cineva,cu tigari straine din anii ’80.
Daaaa! mirosul ala de tutungerie nu poate sa fie descris in cuvinte. Amestecul ala de cerneala de ziar, sapun ieftin si miros dulceag de tutun netratat chimic in vre-un fel) Il simt si acum… parca vad tutungeria de la Indiana din Drumul Taberei. Vad rafturile si tot ce era pe ele:
in stanga cum intrai erau TIGARI:
Tigarile cu filtru (facut dintr-un fel de hartie creponata/igienica):
Dacia, Top, Record, Unirea, Snagov (aka Snagoave) care puteau sa fie lungi sau scurte, Carpati cu filtru.
Tigarile cu filtru “de lux”:
Cismigiu, Tomis, Doina, Bega, Amiral.
Tigarile fara filtru (aka “sans filter”):
Carpati (aka Charpantier, la singular Carpata) de Targu Jiu, de Timisoara, de Iasi, de Sf. Gheorghe, de Ramnicu Sarat, de Bucuresti, Marasesti, Bucegi (aka “moartea pe schiuri”) aparute prin ’82-’83, Nationale, Snagov fara filtru, Pescarus (prin ’87-’88 aparute)
Tigarile de import:
DS, Apollonia, BT (aka beteaga), Ligeros (cubaneze – s-au gasit o perioada scurta in Bucuresti si au reaparut dupa ’90), Karelia.
Tigarile “varsate” (era o cutie de vreo 200 de tigari si iti ambala vanzatorul 10-15 sau cate vroiai intr-o bucata de hartie)
Tutun de pipa “Matelot” (Litera “O” era desenata ca un colac de salvare)
pe tejghea erau stivuite ZIARELE:
Programul Radio-TV, “Scanteia” si “Informatia Bucurestiului”
la capat de tot erau COSMETICE:
Lame Gillette si Willkinson, Sampon pernute, sampon de urzica in sticla sub forma de papion, Sampon in sticla sub forma de calut de mare, sapun Cheia, sapun Oana, crema Nivea in cutie rotunda de tabla, pasta de dinti Cristal sau Irinel, foarte rar Maxam.
DIVERSE:
Chibrite la cutie mica sau chibrite “menaj” in cutie mare, ace de siguranta.
(imi cer scuze ca am repetat unele lucruri scrise deja, insa voluptatea e mult prea mare ca sa ma pot abtine:) )
@color: dap. si tutungeria de care vb eu tot in Dr. Taberei era! Ma bucur sa aflu ca mirosul ala s-a intiparit si in alte creiere. devin foarte melancolic…
si inca ceva fratilor.mai tineti minte oare kentul cu castel pe el?
se pare ca sinteti foarte tineri!!!!!fericitii de voi!!!!!
Observ ca NIMENI nu a pomenit de faimoasele tigari SELECT!!!!!in cutie de cartonculoarea mustarului(caca)
Erau tigari fara filtru presate,adica nu erau cilindrice….se pare ca erau cele mai ieftine.Pe vremuri iubitul meu fuma din astea….si ca sa nu puta doar el a tutun rau….mumam si eu din ale lui cind eram impreuna……..CE VREMURI
Cred ca “Select-ul”a fost multa vreme doi saptescinci pe cand “Carpat-iul”rea doicinczeci.Cutia era atipica pt un pachet de tigari aducea ca o cutie de fiole medicale unde tigarile aveau un profil oval.Au fost ok o perioada pana au disparut subit de pe piata.Ce nu am vazut pomenit mai sus sau poate nu am citit cu atentie erau alea numite “Opal” cu foita maron cred ca erau inainte de ’89.:)
DAN-iti dau un 10 pt. descrierea pachetului de tigari SELECT!!!!
In ceeace priveste pretul….nu comentez ca nu sint sigura pe deplin,dar,cred ca eram mai ieftine!!!!!
Color: Unde vedeai tu in tutungeriile lui Odi lame Wilkinson sau Gillette dupa anii 80? A, poate in Bucale. In Iasi nu erau. Din nou cred ca trebuie precizat: pina in dec 89 si dupa dec 89.
Lamele Wilkinson erau dar nu la vedere deobicei erau sub “tejgea “.Eu le cumparam pt tata de la tutungeria din complexu’ Cantemir ca o stiam pe tanti :). Plus batranul meu profesor de xilophon din Copou prefera acelasi brand .Sigla lor era parca doua sabii incrucisate.Asta era sigur in anii 80 .No offence Calin .Eu sunt fost iesean.:)
Thks Midia pt 10 pct dar sa stii ca pot si de nota 10 :)).
Dane >>> Ok concitadinule ! Asa da. De fapt imi aduc aminte cind eram mic venea taica-meu victorios cu o cutiuta de Wilkinson. Luata evident “pe sub mina”. PS-Xilofon? N-am mai auzitde un tip cunoscator de xilofon.
Pai eram cam putini cei drept la vremea aia 1979 ,1980 la scoala populara de arta a functionat la sectia percutie o clasa de xilofon cred ca eram doi sau trei cursanti.Aveam intre patru sau sase ore de curs sau studiu saptamanal .La sfarsit de an de Craciun se tinea de regula un mic spectacol de “productie”era numit.Din pacate nu am mai absolvit scoala pt ca dragul meu profesor s-a retras pe neasteptate in lumea umbrelor.Nimeni nu a mai fost capabil din acel moment sa preia clasa de xilofon care pana la urma s-a desfiintat ca dealtfel si planurile mele de a merge mai departe la conservator la Timisoara .La Iasi am gasit singura persoana in materie de xilophon la Filarmonica la care de fapt am si lasat vechiul meu instrument inainte de a emigra .
regards Dan:)
DAN…..ai fi putut termina CONSERVATORUL……..nu de alta,dar,odata intrat intr-o FILARMONICA…….si plecat in turneu,vorba bancului……….”ce este o filarmonica???,un cuartet,intors din turneu”
mult succes!!!!!
1.In anii 80 preferam Marasesti ca aveau hirtie mai fina si nu aveau cioate, cum aveau Carpati.
2.Cine stie xilofon poate cinta si la vibrafon, marimbafon, etc. Cred ca si la tambal, nu? Mie imi place sound-ul de vibrafon in jazz (Lionel Hampton).
Caline ,de multe ori a trebuit sa aduc argumente solide ce difera un xilo de un tambal ca pana la urma ,mai in gluma mai in serios ,tot un tambalagiu ramanean, in viziunea multora.Mersi ca mi-ai amintit .Uitasem frate:)
si un hip hip ura pt generatia ‘ 64 si apropo unde ai fost la gradinita? sa nu imi spui ca pe Sf.Sava ca pic pe spate !!:)).
Eu 1963. Nu man. Eu la Gradinita strada Cismeaua Pacurari (azi dispensar). Locuiesc Blocuri rusesti str. Culturii – azi Toma Cozma. Facut Negruzzi.
Legat de Kent:
Oricat ai fi de exigent,
Tigara Kent ramane Kent
mai multe poze cu pachetul de tigari carpati gasiti pe un site dedicat tigarilor carapati
http://carpati.go.ro/
🙂
Cea mai mare colectie de pachete de tigari din Romania
http://www.geocities.com/romaniancigarettes
Pacat ca nu avem acces, vroiam sa vad pachetul de Vriginia, banuiesc ca nu se mai fabrica de mult.
Referitor la alte marci, Carpati a fost tigarea de la inceputuri, iar Kent si altele asemanatoare, nu mai sunt de mult, ce au fost, nu mai au nici gust nici aroma.
Imi aduc aminte ca aveam o colectie de pachete de tigari straine… Cine stie, probabil si azi mai zac printr-o punga pe undeva printr-o debara, dar pe vremea aceea eram f. mandru de ele.
Ce vremuri… Nu le regret decat ptr. ca fac parte din tineretea mea si a multor altora.
Ce topic fratilor… ! Salutare si respect tutror de la un contemporan. Imi aduc si eu modesta contributie amintindu-va de cubaneze: Ligeros, H. Upmann (tigari obisnuite, pachet normal ca aici http://farm4.static.flickr.com/3112/3089247044_1a2b4f5f72.jpg?v=0) si Popular. In Bucuresti le luam de la Havana Club de la Universitate. Le amintesc pt. ca asa am ajuns de fapt aici, vreau sa mai dau de ele, n-am mai fumat de mult. Tutun negru, f. tari… Numai bine.
Cele albaneze purtau numele de DS (Durres Special), erau tigari destul de fine, cu aroma.
Exact, feelingul tutungeriilor de odinioara nu se poate egala…
Acele tutungerii ( o tutungerie este/era un magazin foarte MASCULIN) azi au disparut, tigarile din Vest si-au pierdut tenta aristocratica, cele romanesti s-au dat uitarii…
Wilkinson Sword se mai fabrica si azi, tot cu insigna cu doua spade incrucisate.
Era o raritate, numai bastanii si cei cu o cunostinta mai buna se barbiereau cu ele.
MISTO ERA SI KENT-UL ORIGINAL CU CASTEL PE FILTRU,AM FACUT ROST DE TREI PACHETE DINTRE CARE MAI AM UN PACHET SIGILAT SI UNUL DESFACUT,SANT TIGARI TARI SI CU O AROMA DEOSEBITA.
DANE NIMIC NUSE COMPARA CU AROMA KENTU-LUI DE ALTADATA
@Ghita
Èšigările “din vest” È™i-au pierdut aristocraÈ›ia fiindcă de la o vreme se fabrică la noi. Vorba bunicii: Model Clayton, sistem nea Gheorghe.
mai ereau unele prin bucuresti..mai scumpe daca imi aduc eu aminte bine! golf !!
se numeau parca…
“Sustinem salvarea marcii romaneasti de tigari Carpati!” acum suntem prezenti si pe Facebook sub numele de “Tigari Carpati”.
Tu si Carpati?… intra pe Facebook da Like si spune-ne care-i Povestea ta!
http://www.facebook.com/pages/Tigari-Carpati/204022192956209