Moda ’87
postat pe 01.04.2006 de micu
Multe dintre fete erau preocupate de desen si creatie vestimentara. Majoritatea femeilor erau tot timpul ocupate sa-si faca singure haine, sa le modifice, sa le imbunatateasca, sa mai coasa o paieta, o dantela, ceva aparte fata de toate “uniformele” din comert.
Mi-ar placea sa revad, totusi, tricourile sau palariutele cu “Mamaia ‘ 83… 84… etc”
ma mir ca n-a mentionat nimeni pana acum iegarii. cei sclipiciosi, turquoise sau tziclam, asortati cu o camasa la fel de batatoare la ochi, pantofi cu toc cui si curele cu pietre. imi povestea recent o prietena ca asa s-a intzolit ea pentru petrecerea de final de gimnaziu.
voi incerca sa scanez niste poze din respectiva perioada. (fara iegari, ca n-am avut – mama zicea ca o fata care se respecta nu poarta asa ceva; stia ea…)
Hehe, indeed, atunci, chiar dupa revolutie, dupa culorile alea monotoane (care, nu stiu de ce, imi aduc aminte a gri) au aparut hainele turcesti, “trelinguri” colorate cat mai tipator, baschetzi albi si Depeche Mode
…iegarii stiam eu k erau mai subtiri..dar aparusera colantzii care erau la fel doar k erau mai grosi si mergeau purtati asa simplu cu un tricou :)) sdi sandalutze 😀 nu am o poza dar ma prapadesc de ras cand ma gandesc k aia erau la moda…eu am avut negri, dar erau si movi si alte culori :))
da, iegarii erau aia subtiri si ‘indecenti’ (baietilor le placeau; dupa anii de rigori comuniste aveau si ei acum ocazia sa vada forme).
ooo da, ce forme, si totusi nu era asa de vulgar ca si acuma. Tin minte ca inainte de antrenamentele de karate (la care participam), in aceeasi sala aveau antrenament fetele de la aerobic (foarte la moda in acea vreme pe la noi) si mergeam noi baietii cu o ora inainte sa mai admiram niste rotunjimi pe iegari. hihi
Heei! Caciulile tip burlan… Un soi de “tuburi” crosetate, cu dubla functionalitate: fular+caciula. Le trageai pe cap pana la umeri
si-ti lasai doar fatza afara din “burlan”. Horrrror…
Ce chin era, si ce scandal cand ne puneau sa purtam pantaloni pe sub uniforma aia in patratele 🙁
Cred ca Mihaela se refera la asa-numitele caciuli “cosmonaut”; are dreptate – acum e greu de crezut ca se purta asa ceva 😀
oribila moda anilor `87… brr
si totusi…… SUPERBA, moda “pseudo punk” a anilor 80
avea viata, avea culoare, avea…m ce vedea 😉
burtile si suncile erau mai estompate, nu “la vedere” ca acum 😉
da, razvan, dar ce zici tu e alta poveste:)
Care moda pseudo nu stiu ce? Ne imbracam cu ce gaseam si in general cam toti la fel, eram ,,uniformizati” fara voie.Eram imbracati in culori terne, cenusii.Oamenii erau rigizi,robotizati si f. prost imbracati.
nu stiu cum o fi fost pe la tine, dar fetele din gasca noastra .. se “imbracau”…
mai un “fondul plastic”, mai o mamica croitoreasa.. si ce iesea din mintea lor si mainile mamicii.. zic eu ca arata totusi altfel decit “uniformizare” ..
nu contest cele spuse de tine, este foarte adevarat ca in magazine functiona principiul susmentionat, insa (revin la fetele noastre) ELE stiau sa se faca “putin” deosebite una fata de cealalta.
(anii ’50 , ’60 , ’70, ’80)
balene (pentru gulerul camasilor)
costume de baie crosetate de mina
stamba
finet
atzica
zenana
tesatura anti-jeg
“imi cumpar o rochitza de catifea”
haine de la ‘pachet’
jupoane
combinezoane din nailon
primii ciorapi de matase cu dunga si talon
posete ‘plic’
sosete trei-sferturi cu pompoane
fuste din tergal
fâsh
helanca
izmenele de dama chinezesti, flaushate, roz sau vernil,
raglan
vindiac
bluze de nailon stravezii prin care se vedeau bretelele de la sutien si “suncile” de la talie
pantaloni de doc
blugi
pantaloni evazati
pantalonul-pana
pantalonii pescaresti
pantaloni “supraelastici”
cazaca
decolteu “en coeur”
manecute tricotate pe cinci andrele
———-
pantofi cu talpa de crep
pantofi cu talpa groasa de cauciuc (purtau “malagambistii”)
bascheti chinezesti sau cehesti
galosi
shoshoni
bocanci cu blacheuri
tocuri luichenz (anii ’70)
legaturile de schi Kandahar
pantofi Guban
(anii ’50 , ’70)
coafura à la Alida Valli
tuns “nemteste”
frizura-periutza
tunsoare a la garconne
coafura paj
tunsoarea ‘bros’ ? 😛
Apropo de tunsoare, frizeriile de alta data, ca prin minune au supravietuit in proportie foarte mare fata de alte puncte comerciale, si chiar au ramas la fel cu acelasi mobilier, acelasi personal ca si acu 15-20 de ani. Ce chestie, pot sa ma duc la frizeria la care ma ducea mama sa ma tunda cand eram mic, si sa ma tunda aceeasi tanti Doina ca si atunci. Si in timp ce ma tunde, sa ma uit la aceleasi poze cu Alain Delon, Tom Jones , Belmondo si altii ca si acu 20 de ani.
Matusa-mea dadea iama lunar pe la “fondul plastic” si venea cu niste rochii de picam in extaz. “Iegarii” si fusta lambada (v-o mai amintiti?) au aparut dupa 89 🙂
tenisii albi chinezesti pe care “ii dadeam” cu creta ca sa se albeasca..:)
mihaietc, imi permit sa-ti completez lista cu rochiile tricotate si cu cerceii / inelele de dimensiuni si modele oribile pe care le purtau, in special (si foarte ostentativ), vanzatoarele de la alimentara, sefele de restaurant, sau nevestele de stabi…
Nu numai “burlane”… ci si un fel de bentitze asortate, pe care le purtam pe frunte! Degeaba ne râdem azi, când ma uit în revistele de moda de pe vreme a aceea (reviste occidentale!) sau când vedem clipurile muzicale, exact asta era! Plus pantofii cu toc cui + sosetzele cu dantela! (asta nu se gasea în România.. din fericire!)
rujul verde care se transforma in rosu pe buze :))
Fraţior, eu nu ştiu ce-aveţi voi cu patofii de damă cu tocul cui, că mie-mi plăceau la nebunie, mă incitau enorm. Şi înainte de 1989, dar şi acum. Mai ales când îi purta o femeie frumoasă, la o rochie/fustă asortată şi bine cambrată pe şolduri.
Iar pantofii cu toc cui de culoare roşu-închis (o culoare ceva mai cuminte decât roşul sângeriu), alături de-o pereche de ciorapi negri de nylon, făceau prăpăd printre noi, băieţii de atunci. Întorceam capul după femeile care purtau aşa ceva precum îl întoarce bufniţa, cu 180 de grade!
Încă un lucru elementar. Pantofii cu toc cui de 5-7 cm, nu mai mult, (mă refer la cei cu forme clasice, nu toate aberaţiile din ziua de azi) vor rămâne la modă tot timpul. Când o femeie vrea să-l lase-n limbă pe orice bărbat, atunci când e invitată la o ocazie specială (petrecere, aniversare, etc) îşi pune o astfel de încălţăminte elegantă, de culoare neagră, şi-şi dezveleşte puţin mai sus picioarele. Iar dacă pantofii se mai prind şi c-o cataramă subţire, din piele, deasupra gleznei, efectul este garantat 100%. Toţi bărbaţii din acea încăpere vor întoarce capul, urmărind mişcările graţioasei feline.
Marioka70, “gratioasa felina” cocotzata pe tocuri cui are niste dureri si niste bataturi asa nasoale ca daca s-ar vedea cum o doare i-ati plange de mila.
Sa mai adaugam si efectele secundare- dupa 25 de ani apar nodurile de la degetul mare si “hammer toe effect” la degetele mici, de-o sa aiba dureri toata viata cand paseste, iar dupa un drum mai lung trebuie sa-si puna gheata pe picioare sa-si calmeze durerile.
Ah, si se deformeaza si muschii pulpei, se aduna sus ca un pumn strans, total inestetic… tendonul lui Ahile, alungit, deformat,devine dureros.
Astfel de tocuri duc la subrezirea, deformarea ligamentelor labei piciorului. Nu e de joaca. Medicii numesc tocurile un fel de varianta mai moderna a legarii picioarelor in China … (chinese foot binding, pe google…)
Am vazut pe discovery ca barbatilor li se par atractive femeile cu tocuri pt ca apare o deformare a coloanei vertebrale Multe anumale, cand vor sa se imperecheze, si indoaie spatele astfel, ca sa transmita un mesaj. Se crede ca barbatii percep imaginea coloanei curbate astfel ca pe un mesaj sexual, intocmai ca toate celelalte animale.
Am mai avansat,suntem si noi oameni civilizati, nu? Nu pot sa nu se para atractive si femeile care nu-si deformeaza corpul si nu-si subrezesc sanatatea? 🙂
uitati aici doua imagini:
http://www.joeydevilla.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/01/high_heels_diagram_full_size.jpg
http://www.liamalexander.com/blog/wp-content/uploads/2009/10/high-heel-xray-comparison.jpg
http://www.sangrea.net/free-cartoons/social_foot_binding.jpg
Barbatii se excita la tocuri si sandale pt. ca le asociaza cu pozele porno.
@mihaietc te contrazic: primii ciorapi cu dunga (adevaratii “fully fashioned stockings”) au aparut inaintea anilor ’50. vezi link-ul: <a href="http://www.oldnylons.com/history_of_nylonstockings.htm"
@Duduveche ma scuzi ca iti spun, insa afirmatia ta este o mare prostie si dovedeste o crasa necunoastere a erosului masculin…