Home > Activitati, Carti, Obiecte, Scoala > manuale de citire/romana din clasele primare

manuale de citire/romana din clasele primare

postat pe 26.04.2006 de scrintin

nu am poze inca, dar sper sa primim de la eugen

abecedarul: lectiile de citire cu parfum de invataminte si morala. fetita care-l luase pe “nu” in brate; un text cu 2 perechi de ghetute; vestita “in gradina am o floare, ploaia o va creste mare…”; spre sfarsitul manualului, textele mai lungi din seria anotimpurile. ilustratii cu fete imbracate in ton cu anotimpul respectiv. tot aici sa scriem despre sarbatoarea abecedarului, adica serbarea de la sfarsitul clasei I. unde toti copiii aveau roluri. ori de litera sau, daca erai mai miss congeniality, primeai rol de anotimp. si te imbracai in ton. si de coronitza de premiant.
manualul de clasa a 2-a: poezia toamna de demostene botez. cu versurile “mere, pere in panere, si gutui amarui, cu puf galben ca de pui…”, povestea unirii de la alba iulia care se termina cu “traiasca romania dodoloata
manualul de clasa a 3-a: textul “buchetul de flori”, text scris de ana blandiana. demonstra cum romania seamana cu un buchet de flori [?!?], pus intr-o vaza, vezi doamne marea neagra. parca asa ceva.

Activitati, Carti, Obiecte, Scoala

  1. Eugen Erhan
    April 26th, 2006 at 14:38 | #1

    reactia eterna si inevitabila la asta cu buchetul de flori era “pe naiba, seamana cu un peste”. Cum as putea sa uit, ma simteam prostit in fata cu ideea asta cu buchetul.

  2. SirG
    April 26th, 2006 at 17:14 | #2

    Am eu Cartea de “Citi” din a III-a. Spune-ti daca doriti poze 🙂

  3. April 26th, 2006 at 18:23 | #3

    vrem, cum nu, vrem tot! :))

  4. Anca
    April 27th, 2006 at 13:33 | #4

    sa nu uitam de penare. de la cel de lemn cu abac, stiloul chinezesc si creioanele colorate pana la penarul tot chinezesc, cu oglinda mica inauntru (excelent retrovizor).

  5. April 27th, 2006 at 14:18 | #5

    Am acasa un exemplar complet al “Abecedarului”, ediia 1991, parca. Se poate sa mai am “Abecedarul Micului Crestin”, tot pentru clasa intai. Cum le gasesc, trimit poza 😀

    Si mai am un impresionant numar de 4(patru) carti cu Asterix si Obelix in limba romana. De ani de zile am traiesc cu ideea ca astea au fost singurele scoase vreodata in romaneste (corectati-ma daca gresesc). Trimit poze si cu ele. Regret insa enorm ca nu-mi mai gasesc cartile cu Bamse.

  6. eh
    April 29th, 2006 at 14:12 | #6

    imi aduc aminte din abecedar, textul ala cu ‘cuiele’ batute in usa de tatal copilului obraznic… hm…

  7. tzestos
    April 29th, 2006 at 17:04 | #7

    si mie tot povestea aia mi-a ramas in minte

  8. Paula
    April 29th, 2006 at 21:49 | #8

    Ana are mere.

    tin minte ca litera O se facea pe la inceput, si, neavand cuvinte cu literele invatate pana atunci, inventasera cel mai improbabil nume de baiat: Onu!

  9. Dan
    April 30th, 2006 at 00:31 | #9

    Da,asa e, Onu.Pe bune ,niciodata nu am auzit prenumele asta la vreun baiat.Era totusi un mosh in cartier care-l chema asa dar era numele lui de familie.

  10. April 30th, 2006 at 10:44 | #10

    hehehe, daca va zic ca am avut la gradinita un coleg pe care chiar il chema Onu? si uitasem de existenta lui…

  11. Andra
    May 25th, 2006 at 16:27 | #11

    Dragilor, Onu il cheama si pe baiatul unor prieteni de familie din copilarie, deci exista…

    Dar eu aveam un coleg zis Anisor (cu sh adica)… ei, va bagati?

  12. Sorin
    June 8th, 2006 at 15:56 | #12

    Ce mai tin minte este ca manualele erau sincronizate cu anotimpurile. Toamna (cand mergeam la scoala) erau texte gri, triste, iar vara erau vesele. Ultimele pagini erau oarecum optionale … sau cel putin asa se practica la mine in clasa.

  13. georgeadrian
    July 1st, 2006 at 15:35 | #13

    dar de culegerea de petrica?de culegerea de olivetti?trebuia sa le cumparam.de acolo ne dadea tema de vacanta la mate.de culegerea de gheba?

  14. August 20th, 2006 at 08:33 | #14

    eu inca mai am gheba pentru gimnaziu… tata ma facea sa ma imprietenesc cu ea..fractii lungi si urate :-s

    abecedarul eu l-am inceput cu sfarsitul ca ma invatase bunica sa citesc dinainte de scoala si citeam pe sub banca. (ce ma batea invatatoarea cu rigla la palma, ma punea la colt…o splendoare!) erau poezioare la sfarsit, una cu barza. si textul ala cu romania cu buchetul de flori al anei blandiana… :)) =))

    si in cartea de clasa a doua era o poezie de elena farago cu “tatal meu e muncitor pe santier”, nu mai stiu exact dar tin minte ca plangeam in hohote pentru ca ma obligasera s-o invat pe dinafara si numai cand trebuia sa recit “cu mana mea frageda in mana sa tabacita” sau despre “macara” nu puteam sa ma abtin si radeam (stiam eu ce stiam despre ‘telectuali).
    si inca o poezie cu metroul, pe-aia v-o amintiti? incepea inteligent si complet in ritm “o plimbare in metrou este ca si un cadou…” continua descriind cum treci pe sub curte si ograda si strada si alte asemenea obiective inteligente pentru a se sfarsi apoteotic “maine ne plimbam din nou”.

    sau povestirea cu cuza si ocaua mica.dar nu mai stiu in ce clasa eram, sau mos ion roata si unirea…adevarate perle :))

  15. Costi
    August 31st, 2006 at 16:13 | #15

    Eugen, mi-ai adus aminte de o intamplare care mi-sa parut tare amuzanta atunci.
    Nu mai stiu prin ce clasa eram dar tin minte ca am primit tema, de alcatuit o compunere cu subiectul: “Ce semnifica pentru noi forma patriei noastre”. Si dupa ce timp de 30 de minute am ascultat cu toti propriile creatii cu tara noastra ca un buchet de flori cu raurile ca niste panglici si Marea Neagra ca sursa de apa pentru flori, se ridica unu sa citeasca compunerea si incepe: “Tara mea seamana cu un peste. Are forma unui biban…..”, si saracu’ nu a mai apucat sa zica nimic. Toata clasa a izbucnit intr-un ras isteric, tovarasa era rosie de furie, tin minte ca i-a dat nota 3 si l-a pus sa vina cu parinti la scoala, vezi doamne cum isi permisese sa compare patria cu un peste.

  16. September 22nd, 2006 at 01:15 | #16

    da… treaba cu buchetul era penibila. nici acum nu inteleg de ce se insista atat pe directia asta. imi amintesc de faptul ca povestea cu tara-buchet m-a facut sa inteleg ca nu toata lumea percepe acelasi lucru in acelasi fel; desigur, asta ma mahnea foarte tare pe atunci, pentru ca eu o vedeam tot peste si nimeni nu ma lua in serios.

  17. Blueberry
    November 30th, 2006 at 04:13 | #17

    Meriquitecontrary, faza cu Mos Ion Roata e din Ion Creanga!
    Culegerea lui petrica… da’ de Hollinger mai stiti? Sau de culegerile alea mari, una verde, una galbena… cu diverse probleme, dintre care alea de la sfârsit erau de pura logica, erau adevarate basme…

    baietelul Onu… hahaha! Organizatia natiunilor Unite!

  18. MariusIonescu
    December 16th, 2006 at 13:01 | #18

    Tipu ala cu culegerea nu era olivetti, ci olivotto.

  19. lord.of.haha
    February 23rd, 2007 at 09:04 | #19

    okelarii lu kostakel…. mai era aia cu “intii se aseaza la masa tata si cu mama, urmam noi, unul cite unul”… mai era ceva, cred ca “racul stiuka si broasca”… le stiam pe toate “pedinafara”… acum cre’ k m-a cam lasat memoria

  20. lord.of.haha
    February 23rd, 2007 at 09:13 | #20

    nu am vazut pe nicaieri pe sait amintita harta romaniei facuta din plastic, cu gauri pentru orasele mai mari… dak va ganditi la ea, atunci intre buchet de flori vs. peste, eu am mers pe peste. chiar am incercat sa o aranjez in diferite pozitii sa imi dea un buket de flori… nimik… tot peste ramanea

  21. Mihaitzus
    February 23rd, 2007 at 13:23 | #21

    Faza cu Romania care seamana cu un peste s-a intamplat si in clasa mea, cand eram a3a sau a 4a. Bineinteles ca genul asta de compuneri despre tara mea etc se faceau cu ajutorul parintilor. O pereche parinte / copil a venit cu fraza “Tzara mea este ca un crap mare, auriu…” Vezi bine ca judetzele patriei reprezentau solzii sai de aur 😀

  22. Malmoth
    February 24th, 2007 at 02:12 | #22

    Pai e si normal ca tara (conturul) sa aduca cu un peste, cu capul la vest si coada la Marea Naagra.

    “Fetita care l-a luat pe Nu in brate” era in manualul de cls III-a.
    Povestea cu usa plina de cuie era in cartea de a II-a sau a IV-a, la fel cu “Ocaua lui Cuza”.

    Va spune ceva numele de “Nioka”? Tot dintr-un manual de citire, despre un copil din Africa.

  23. Edessa
    April 23rd, 2007 at 16:04 | #23

    Partidul ( parca de Tiberiu Utan)

    Cine lupta grea a dus
    Prin furtuni si ger
    Si vechi lanturi a rapus
    Din otel sau fier?

    Cine pruncilor a dat
    Ani de bucurii
    Le-a facut jocul bogat
    Tu, copile, stii?

    Cine a suit spre cer
    In orase noi
    Cantecul de pionier
    Insorit suvoi? (…?)

    Da, Partidul le-a-mplinit
    Si tu nu uita
    El in viata te-a pornit
    El e viata ta!!

    ( parca era in Abecedar, editia 1979….)

  24. petru
    May 1st, 2007 at 00:21 | #24

    apropo de prenume: am o preitena care are doi veri păunică şi rodică.:)) care se mai baga?
    si preitena mea are o colega de facultate Onu

  25. Luciku
    October 1st, 2007 at 14:39 | #25

    In legatura cu scrisul…erau caietele alea spreciale, ce nu se gaseau, apoi caietul de muzica, blocul de desen mic si acuarelele alea Pescarus? cu acrcasa din plastic alb. Apoi in clasele v(1990, la mine), aveam o profa de desen Kereji poreclita purcica. Dansa ne-a pus sa cumparam Tempera si Guasa, astea erau in tuburi. Borcanul cu apa era de obicei borcan de iaurt, iar speciale erau dozele de Pepsi sau Cola.Cele mai grele zile erau alea in care aveai si desen si educatie fizica. Luai carti si caiete, penarul, mancarea si mere, borcanul de desen si acuarelele, pantofii de sport…Era o ranita de soldat. Eu luam pantalonii de trening sub cei de scoala, ca sa nu mai car iaar bluza de trening bagata in bretelele ghiozdanului…

  26. Razvan1978
    January 19th, 2008 at 02:40 | #26

    Ce imi aduc aminte din abecedar:

    Prima litera era M, o poveste cu niste copii care mincau mere la desert si niste muncitori pe santier. Apoi la C era un dialog de genul
    – Caline, un cocor!
    – O, un cocor mare!
    La D era ceva cu un ied care trece un pod… foarte vag imi aduc aminte.
    “Alo, mama mare?” si “Ele au lalele” – L
    Tarani intorcindu-se de la munca cimpului si un tren in plan indepartat care face UUUUUUUU… 🙂
    X- O fata ramine fara cerneala in stilou si un coleg binevoitor o ajuta imprumutindu-i un pix.
    @lord.of.haha Stii tu ceva… “Pirvule maninca incet!” Tare:)
    Apoi ochelarii de carton ai lui costache, papusa Vasilache… si altele

    Poezia aia cu metroul era ceva de genul
    Pe sub curtea gradinitei, pe sub apa Dimbovitei
    ….. colonade si castele ……
    O plimbare in metrou
    Iata, e ca un cadou
    Miine ne plimbam din nou?

  27. malmoth
    January 20th, 2008 at 02:06 | #27

    Manualele de clasa primara editate inainte de 1989 nu aveau o grafica unitara: fiecare an avea alti redactori si ilustratori. Abecedarul era bine realizat ca prezentare grafica, “Limba Rmana” pt clasa a II-a mi s-a parut a fi cea mai sinistra, cu o grafica melancolica, in care uneori predominau tonuri inchise. “Citirea” de a III-a, cea cu coperta rosie, se apropia de grafica si de fontul Abecedarului. In culori vesele, dar un pic mai sobra, era “Limba Romana” de clasa a IV-a. BIne facute erau si manualele de romana pt clasa a V-a si a VI-a.

  28. malmoth
    January 20th, 2008 at 02:09 | #28
  29. calin batrinul
    January 21st, 2008 at 00:58 | #29

    In manualele de azi la litera A avem Andreea Esca(lop); la M avem Monica Tatoiu si la P avem Plugaru Alina.

  30. malmoth
    January 21st, 2008 at 17:04 | #30

    Cu editia din 1983, Abecedarul a suferit cateva modificari: au disparut “ghidajele” oblice iar aspectul literelor s-a schimbat, mai ales in cazul majusculelor (acum vad ca sa revenit la situatia din anii 70 cu aspectul literelor si al foii de scris. Litera A nu mai avea capul ascutit ci usor rotunjit, cu inclinatii laterale simetrice, P si R nu se mai desenau din doua miscari ci dintr-o singura miscare, piciorul literei unindu-se cu capul ei printr-o linie usor arcuita. La majusculele f, i, î si z (si z mic) iarasi parca era o modificare – capul nu era drept ci usor serpuit. E la un moment dat se facea ca un 3 intors, acum a primit un carliont in partea de sus, la fel si C Litera S nu mai stiu cum se face acum. Cam pana intr-a II-a am mai scris conform Abecedarului, in anul urmator am inceput sa fac majusculele normal, de tipar, s-au transformat multe litere.
    Revin cu linkul: http://www.miculparis.ro/foto/de_demult/abecedar.html – il cautasem cu google ca imagini si am salvat toata calea.
    Abecedarul, judecand dupa ilustratii si aspectul exemplelor de sciere cu girla de ghidaj, este o editie revazuta a unuia din anii 70 – din 1983 a mai suferit din nou modificari – o noua metodologie a literelor de mana, au ramas doa liniile orizontale de ghidare – insa cu aceleasi ilustratii (cred). In perioada 1983-1990 pana si scrisul de mana s-a simplificat, acum au revenit iarasi la forma veche de scriere (pe care o arata si manualul din 1982). Unele carti erau cartonate, altele nu. Cat de vechi este oare designul copertei? Raspunsuri se pot gasi la Editura Didactica si Pedagogica, daca cei de acolo sunt dispusi sa dea curs cererilor.

  31. March 20th, 2008 at 20:18 | #31

    Până la urmă unde găsesc şi eu povestea cu Fetiţa care l-a luat în braţe pe NU?

  32. talida
    November 8th, 2008 at 14:03 | #32

    eu as vrea sa cumpar abacedarul din 1983, daca cineva il are si vrea sa-l vanda, m-ar face fericita:)

    Multumesc:)

  33. gabi
    March 2nd, 2009 at 16:34 | #33

    Imi placeau la nebunie abecedarul si cartile de citire.
    La serbarea de la sfarsitul clasei am fost Toamna si aveam vestitorii mei :)))).

  34. March 13th, 2009 at 18:56 | #34

    nu e de loc fain da imi place ca se straduiesc

  35. April 27th, 2009 at 18:44 | #35

    Eu am manualele de citire de clasa a II-a editia din 1976 si cea din 1979 in care am regasit numeroase amintiri din copilarie. Daca cineva doreste sa-si reaminteasca sub forma de poze anumite lectii, ii pot ajuta trimitand un mail la allyna_mo@yahoo.com.

  36. cris
    April 29th, 2009 at 18:25 | #36

    Imi amintesc de culegerea de matematica Gheba. O uram! Mama ma punea sa lucrez din ea pe plaja, la mare!!!! Cand toti copiii erau in apa, ea voia sa lucrez ca sa particip la Gazeta Matematica, sa rezolv probleme, sa dau la Plitehnica…

  37. dienutza
    July 27th, 2009 at 16:34 | #37

    dupa textele cu anotimpurile din abecedar, invatatoarea a organizat o serbare la sfarsitul clasei I, iar eu eram vara. Mi-a facut mama rochita verde din catifea, pe care a aplicat flori din hartie. Si am mai cules un buchet mare de maci, dar pana a inceput serbarea s-au ofilit si am renuntat la el…

  38. Lori
    October 3rd, 2009 at 23:43 | #38

    Fetita care l-a luat pe NU in brate

    Va spun ca sa stiti si voi: cuvintele care imi trebuie pentru povesti le scot din calimara…
    Intr-o zi, un cuvant nu vru sa iasa afara.
    Tot ciocanind desperate in sticla cu penita, din calimara iesira cuvintele: Politete, Harnicie, Prietenie.
    – Hai, spunu-ne ce cauti!
    – Il caut pe “Nu”. Fara el nu pot termina povestea.
    – Pe “Nu”? L-a luat o fetita in brate si nu-i mai da drumul…
    – Daca, de pilda, vorbi cuvantul Harnicie, ii spune mama: “Pune masa!” sau “Adu apa!” sau “Matura!”, fetita spune ca nu poate; are pe “Nu” in brate…
    – Ori daca, vorbi cuvantul Politete, bunica vine de la piata, aducand doua cosuri grele, fetita cu “Nu” in brate nu sare sa-I deschida usa…
    – Ori daca, vorbi cuvantul Prietenie, o colega o roaga sa-i ajute la o problema grea, fetitei cu “Nu” in brate nici nu-i pasa…
    – Si unde sta fetita care l-a luat pe “Nu” in brate? intrebai eu.
    – Te conducem noi, se oferira cele trei…
    Desi era tarziu, o gasiram dormind. “Nu”, din brate, era insa treaz:
    – Nu ma intorc! zise el. Nicaieri n-am dus-o mai bine ca-n bratele acestei fetite. Nu merg la tine, nu, nu, nu!
    Chiar atunci se auzi glasul mamei fetitei:
    – Hai, scoala-te ca e tarziu! Pune masa, e ora pranzului!
    – Indata! raspunse in locul fetitei, Harnicia. Si cat ai clipi, asternu masa, deschise bufetul si scoase farfuriile. In dreptul fiecarei farfurii impaturi si cateva servetele de hartie.
    Pe scari se auzira pasii bunicii. Politetea nici nu astepta s-auda batai la usa. Alerga si o deschise, lua sacosa cu cumparaturi din bratele bunicii…
    Intre timp Prietenia rezolvase problema cu care venise colega fetitei care l-a luat pe “Nu” in brate…
    Cand fetita se trezi si se dadu jos din pat, veni la mama sa si aceasta o lauda:
    – Tare frumos ai asezat masa! Poftim cotorul acesta de varza.
    Bunica-i darui un mar:
    – Ia-l! Esti o fetita saritoare.
    Colega nu se lasa mai prejos:
    – Am doua nuci. Una tie si una mie!
    Fetita intinse mainile sa primeasca darurile, dar, in clipa aceea, il scapa pe “Nu” din brate.
    Eu, care atata asteptam, il apucai de-o ureche si plecai grabit acasa. Ajuns acasa, il aruncai pe “Nu” in calimara si rugai cuvantul Paznic sa-l pazeasca strasnic. Ca sa nu-l mai poata lua nici o fetita si nici un baiat in brate…

  39. Malmoth
    October 4th, 2009 at 20:14 | #39

    Era in manualul de Citire pentru clasa a III-a, ala rosu.

  40. Duduveche
    October 6th, 2009 at 09:57 | #40

    Am si eu un baiat de 7 ani jumate care a inceput clasa 1-a. Eu zic de el ca este educat. Dar ma uit la ceilalti… Pina la manuale, hai a ne uitam la majoritatea copiilor de clasa 1-a. Colegii lui, viitorii antisociali, care nu vor da doi bani pe opinia societatii, pe legi. Emancipatii de miine. Baiatul meu imi povesteste de unul, de altul. Unul i-a zis senin invatatoarei “Esti o mare proasta” (!). Restul arunca senini ghemotoacele de hirtie si cojile direct pe jos. Cam toti au parinti bogati si bone. Si lumea cearta pe dascali ca “nu educa copiii”.

  41. Duduveche
    October 6th, 2009 at 10:01 | #41

    Eu de mic vorbeam graseiat (ririit).
    Si colegii rideau la citire la faza cu “Brrrr, mi-e frig”.
    Asta zisa de Barbu care se dadea cu bobul.

  42. carmela
    January 12th, 2010 at 21:05 | #42

    si mie mi-a placut mult in abecedar cls I lectia cu fetita care a dat foc la casa ca s-a jucat cu chibriturile si a venit mama ei de la servici si a gasito. sau aia cu trenuletul din scaune…are cineva poezia aia din cartea de clasa a 2-a cu tata la plimbare de elena farago? va rog ajutati-ma!

  43. Anca
    January 15th, 2010 at 02:55 | #43

    Si eu am fost vara la serbarea de la sfarsitul clasei I. aveam o rochita in patratele mici alb cu vernil pe care cususe mama flori din hartie creponata diferit colorate si de diferite marimi. Pe cap aveam o cununa de spice – nu stiu de unde naiba luase tata spicele alea de grau. Cert este ca nu-mi placea de loc, mai ales ca voiam sa fiu o litera si nicidecum vara. Si pe langa toate astea am pornit imbracata gata spre serbare. Stateam la Vaslui, intr-un bloc in apropierea garii si trebuia sa mergem pana la casa de cultura in centru. Pe drum, ne mai intalneam cu diverse persoane cu copii de mana, care holbau bietii niste ochi la mine de imi venea sa mor de rusine. Punctul culminant l-a constituit un baietel care, cand m-a vazut, a exclamat: Uite, mama! Mazarea!!!
    E inutil sa va explic ca nici pana in ziua de azi NU mananc mazare!!!

  1. No trackbacks yet.