Home > D-ale vremii > generatia ’60-’64

generatia ’60-’64

postat pe 30.04.2006 de igu

scrisa de danut munteanu pe un site de emigrari:

Pentru cei din generatia ’60-’64 in special.
-tv-ul Temp 6 greu de o suta de kile care mergea numai pe baza de pumn aplicat numai intr-un anume loc sub un anumit unghi la intervale f.precise.Timpul de aprindere al ecranului care varia de la 3la 5 minute(care era direct proportional cu temperatura camerei)unde de multe ori prindeam numai genericul de sfarsit al 1001seri deoarece fiind la minge pe maidan auzeam de la vecini care-si strigau odraslele ca a inceput Mihalea si valea sa prind incaltea si eu ceva Sad stiind faza ca in ultimul timp celebrul 1001 seri nu dura mai mult de 7-8 minute.
-faimosul frigider Fram tip “burduhos”ca asa i se spunea popular (dupa aia am aflat ca ar fi avut si un indicativ,chipurile120 de la puterea in watt a resistentei.)
-masina de spalat Tehno-utilaj,un fel de cazan-cilindru care scotea un zgomot de turbina de avion care ma ingrozea cumplit ,cand tata (si numai tata -deoarece necesita oarece indemanari tehnice si cuplarea la o priza de pamant )o punea in functie .Bucuria a fost mare cand respectiva a agatat printr-un mister total ,o rufa ,blocandu-se complet emanand un puhoi de fum si scantei.Din clipa acea m-am simtit liberat de un teribil stress vazand pe tata care cum cu mandrie despacheta nou noutza Albalux super in voga la acea vreme.
-de la scoala ,cravata rosie fara tricolor si inelus de plastic.Adica era simpla si cu nod.urmatorul an a aparut tehnologie noua ,inelus de plastic si tricolor care si ala era de doua feluri (punand mamicile in dilema de care sa coase la cravata ingust sau mai latutz)
-la capitolul dulciuri, care isi aminteste iepurasii aia de plastic umpluti cu bombonele rotunde si divers colorate;serbetul Hercule niste mici butoiase de plastic pe care scria “serbet spumos”(ce denumire Laughing );tot din plastic erau un fel de mingiute prevazute cu un capacel si interior ce sa vezi : bombonele parca de ciocolata dar numite “de bere” sau “cu bere”. Shocked ciocolata cu “rom”cu ambalaju’ in trei culori (nu ros’,galben si albastru stati linistiti);Halvaua turceasca cea tot in trei culori dar maro(de la ciocolata) roz(probabil capsuni sau E-ul de inlocuire)si verde (cica de la fistic) toate acestea sub forma de mic calup invelit igienic in celofan.Si parca costa 3lei si 25 de bani.
-m-a amuzat teribil celebrul cos de la Alimentara, care avea un STAS foarte bine definit si multicolor, binenteles omniprezent in toata tara.Multe amintiri sunt legate de acel cos,de la cei care mai ieseau pana in strada cu produsele in el rusinindu-se de aceasta, pana la cei mai curajosi de si-l agatau in spate la bicicleta Carpati sau Tohan drept port-bagaj.
-am amintit mai sus de leii comunisti,care-si mai aduce aminte de celebra provocare de a numara cati de 100 sau una suta lei era scris pe o bancnota evident de o suta .Concurs mare era ,ce mai .Stateau baietzii cu lupele de se chiombeau si cica ar fi descoperit unu ,un 100 scris minuscul intr-una din ferastruicile de la Ateneu de pe bancnota.Cica acolo era smecheria. Very Happy
Multe povesti fratilor ar mai fi dar mai lasam poate pe alta data.

D-ale vremii

  1. mihaietc
    September 20th, 2006 at 10:03 | #1

    (anii ‘50 , ‘60 , ‘70, ‘80)

    stamba
    finet
    diftina
    pichet
    atzica
    zenana (ceva lucios pentru capoate)
    tesatura anti-jeg
    “si-a cumparat o rochitza de catifea”

    haine de la ‘pachet’
    jupoane
    combinezoane din nailon
    primii ciorapi de matase cu dunga si talon
    posete ‘plic’
    sosete trei-sferturi cu pompoane
    fuste din tergal
    fâsh
    helanca
    izmenele de dama chinezesti, flaushate, roz sau vernil,
    raglan
    vindiac
    balonzaid
    fulgarin
    bluze de nailon stravezii prin care se vedeau bretelele de la sutien si “suncile” de la talie
    costume de baie crosetate de mina
    balene (pentru gulerul camasilor)
    pantaloni de doc
    blugi
    pantaloni evazati
    pantalonul-pana
    pantalonii pescaresti
    pantaloni “supraelastici”
    cazaca
    decolteu “en coeur”
    manecute tricotate pe cinci andrele

    ———-

    pantofi cu talpa de crep
    pantofi cu talpa groasa de cauciuc (purtau “malagambistii”)
    bascheti chinezesti sau cehesti
    galosi
    shoshoni
    bocanci cu blacheuri
    tocuri luichenz (anii ‘70)
    legaturile de schi Kandahar
    pantofi Guban

  2. Ema
    June 3rd, 2007 at 07:59 | #2

    Ori nu am observat eu ori nu s-a referit nimeni la biscuitzii Eugenia de 75 de bani care se cumparau de la alimentara de langa scoala cand nu aveam pachet sau l-am mancat deja si ramaneam la cor.

    Apoi intre 1970 si 1975 toate fetele aveau rochie, fusta din supra (prescurtarea de la supra-elastic) cu model in relief si culori vii. Si bineinteles ca toate erau mini, inclusiv paltonul trecea putin peste fund!

    Fetele purtau parul tapat (incalcit la maximum ca sa se umfle).

    Tot in anii ’70-75 se organiza la caminul cultural joia tineretului. Acolo am dansat prima data twist si cha-cha-cha. La joia tineretului se puneau discuri cu Giani Morandi, Celentano, Charles Aznavour si bineinteles, Constantin Draghici, Dan Spataru, Aurelian Andreescu.

    Intre 1970 si 1989 erau la mare cautare merdenelele cu branza si carne. Nu-mi amintesc de alte oferte ale placintariilor.

  3. June 4th, 2007 at 17:26 | #3

    MMMMM!!!!!!Merdenelele!!!!de fapt,erau asa zisele pateuri,care,daca va mai amintiti,unele dintre cele mai faimoase pateuri,erau cele din gara de la CIULNITA!!!!!!
    In drum spre litoral,in CIULNITA oprea trenul,de regula “facea cruce”cu cel care mergea in sens invers spre Bucuresti,acolo in CIULNITA trenul statea 15 minute,si mai toti curajosii,coborau sa cumpere pateuri,costau 1,50 lei /bucata,si mereu erau fierbinti,evident ca erau scosi din cuptor,la ora incrucisarii celor doua trenuri.
    Diferenta intre pateuri si merdenele(cred)era doar la forma fiecaruia,pateurile erau perfect patrate,iar merdenelele….parca erau dreptunghiulare.
    ADMIT CORECTURI!!!!!

  4. Ema
    June 4th, 2007 at 18:04 | #4

    Merdenelele sunt specifice pentru Timisoara (inca se mai gasesc, dar destul de greu). Pateurile au aparut doar dupa ’90.

  5. June 4th, 2007 at 18:22 | #5

    EMA,se pare ca esti o copila….sau inca prea tinara,de poti spune ca pateurile au aparut dupa `90!!!!!!
    Draga mea,eu am 54 de ani,si am mancat pateuri!!!!!ca din aluatul lor as putea sa acopar harta BUCURESTIULUI!!!!!si asta,chiar de prin anii 60-65!!!!!!
    Incearca sa instigi pe tema asta,pe cei de virsta mea,si vei constata ca am dreptate;aceasta este o tema pentru care mi-as baga in foc ambele maini,nu numai una.Daca ai fi bucuresteanca,ti-as indica unde anume se mancau cele mai bune pateuri,iti dau doar un punct de reper:LA POLAR!!!!!pe d-dul MAGHERU,unde,de vindeau la bucata sau la kilogram,bine impachetate.

  6. Ema
    June 4th, 2007 at 20:39 | #6

    Nu sunt o copila, ci mai mare cu un an ca tine.
    Eu ma refeream la pateuri in Timisoara. Probabil ca la Bucuresti or fi fost, dar aici se vindeau preponderent merdenele.
    In fine nu conteaza, ci important e sa ne mai amintim si de alte “raritati” ale tineretzii noastre!

  7. June 4th, 2007 at 20:46 | #7

    EMA,ma bucur sa aud ca s-au rezolvat controversele”culinare”care,sint efectiv,demne de amintit.Eu sint plecata din tara,iar cind pot sa ma duc “acasa”maninc pateuri,savarine,ciorba de burta,mici,sarmale si mamaliguta cu smantina……….NIMIC nu se poate compara cu aceste mancaruri sacre de acasa.
    UN GIND BUN DE LA MINA-ani-

  8. Typhon
    June 25th, 2007 at 17:00 | #8

    Ema, de ce nu ne spui si ce se intampla la joia tineretului, atunci cand se stingea lumina pt cateva secunde si toata lumea pipaia pe toata lumea.
    iar acum voi astia mai in varsta datzi lectzi de morala “tineretului desfranat” din ziua de azi.

  9. Robert
    September 6th, 2007 at 07:47 | #9

    HeHe si eu sint plecat de mult din Tara( nascut in ’67 deci generatia decreteilor)si precum spunea Midia, atunci cind merg in Romania si asta se intimla cel putin o data la 5 ani , maninc ca un hulpav pateuri cu brinza( nu mi-au placut niciodata cele cu carne), telemea,cirnati oltenesti si trandafir, castraveciori murati, salata de icre,salata boeuf,mititei, gratar de porc cu ardei.. hmmm…cum le zice…nu arsi…prajiti?, nu cred…asta e..ardei copti,si multe prajituri de la cofetariile de cartier care inca mai pregatesc prajituri gen: limba de pisica, cartofi, amandina, turn(ce prajituri mai mincam la cofetaria Turn, asta prin anii ’83-’86)
    Nu am mai gasit sucuri precum cico si mai era inca unul gen coca-cola…ma rog, nu mai conteaza.
    Fiecare cu tineretea si amintirile lui…
    Sanatate,

  10. roaming
    January 13th, 2009 at 12:03 | #10

    @midia
    erau mereu calde, abia scoase din cuptor si costau 2.50 lei. Tot la Polar am gasit prin 88-89 mascote…nu prea mai gaseai in alta parte…parca 6 lei una.

  1. No trackbacks yet.