Home > Dulciuri > De sub tejghea

De sub tejghea

postat pe 11.04.2006 de Grim Reaper

Printre altele tin minte ca gaseai daca aveai cunostinte ce lucrau la alimentara, serbet de trandafir la borcan, ce era o chestie din zahar oua si colorant roz; marmelada varsata, ce ti-o dadea intr-o bucata de hartie si acasa trebuia sa stai sa dai jos hartia si cand mestecai din ea gaseai cioburi de sticla. Mancatul de marmelada era un fel de sport extrem pentru copii din vremea aia, fix pix aia care musca din halba de bere :)) Ciocolate cu scufitza rosie (asta se mai gasea pana mai recent) tare ca piatra dar ne puneam eticheta pe mana ca si cum am avea ceas. Mai ziceti si voi…

Dulciuri

  1. tudorica
    April 11th, 2006 at 20:22 | #1

    vorbind de ciocolatzele 🙂 …….ciocolatzica Alin; si ea s-a gasit mult dupa ’89. cam aceeasi consistenta cu scufitza rosie, dar ceva mai putin dulce, si nu rotunda ci paralelipipedica

  2. April 11th, 2006 at 21:22 | #2

    Da, da, da … erau niÅŸte ciocolăţele mici, rotunde îmbrăcate în staniol peste care se găsea o etichetă de ziceai că e brăţară de ceas … astea cum se chemau?

  3. tudorica
    April 11th, 2006 at 22:35 | #3

    sigur erau unele BRADUTZ si probabil o varianta cu scufitza rosie 😉

    si ca veni vorba, tot “pe sub tejghea” puteau fi considerate si dulciurile venite “la comanda” – arahide in glazura alba, ciocolatele cu lapte in forma de mini-lingouri in staniol auriu si niste minuni de bomboane cu cafea vietnameze cu ambalaj comestibil;
    iar de bomboanele cubaneze….numai bine 😉

  4. hrstn
    April 12th, 2006 at 10:11 | #4

    “niste minuni de bomboane cu cafea vietnameze cu ambalaj comestibil” >> Hăihă cumva? 😀 They ruled! =)~

  5. tudorica
    April 12th, 2006 at 16:21 | #5

    Hăihă…s-ar putea……:) oricum erau printre cele mai rare de pe piatza

  6. April 12th, 2006 at 20:59 | #6

    daca aveai pile printre vanzatoare gaseai paine calda. pentru oamenii de rand painea care se putea cumpara era musai veche si tare. stiu ca o stropea mama cu apa si o mai baga la cuptor ca sa o putem manca. 😀

  7. April 12th, 2006 at 21:34 | #7

    Mai exista si tehnica incalzirii piinii vechi. Se punea niste apa pe fundul ceaunului, piinea se punea intr-o strecuratoare in ceaun astfel incit sa nu atinga apa, un capac deasupra si la foc. Este ceea ce fac chinezii cu legumele, se cheama bucatarie cu aburi 🙂

  8. cristi
    April 13th, 2006 at 00:33 | #8

    Bananele veeerrzi pe care le puneam la ‘copt’ in debara.

  9. April 13th, 2006 at 07:06 | #9

    Sa nu ne gandim la lipsuri si paini calde ca uite toti am trecut de perioadele respective… eh… sa nu uitam ca erai tare daca gasea mama sau avea relatii la “Cibo”(Brasov, brasovean fiind) “Cutia cu Povesti”… minunatii de ciocolata bune sau bune ni se pareau atunci… SHARLOTA era in schimb ceva care nu cred ca a-s putea-o defini f bine acum dar atunci era minunata, o luai de la chioscurile de inghetata de unde iti luai si inghetata cu fistic ambalata precum margarina si daca o papai pe strada trebuia sa fi un fel de virtuoz in ale inghetatei in hartie altfel riscai sa se topeasca repede sa se rupa…scriu cam mult dar sunt asa multe de pe vremea aia… nostalgia,… GUMELA (ciunga cu o portocala zambareata pe eticheta), unele erau comestibile altele NU, mai era guma de la polonezi cu miere in mijloc…mitropa…mitropa… ciocolata chinezeasca cu podul pe ea…masinutele chinezesti si o gramada de alte chestii ce se dadeau pe sub tejghea chiar la librarie unde gaseai “creonu” juma rosu juma albastru… pasta PIC si unele cerneluri chinezesti mai verzulii pe care PIC-ul nu le neutraliza NA!… fulgii de porumb de care atunci fugeai si acum vezi doamne (ma scuzi nenea) micul dejun al campionilor… si sigur aia erau naturali suta-n mie fata de … hai sa nu dam nume staineze, plictiseala se alunga la diafilme proiectate pe peretii dungati de rola meseriasului care reusea sa faca toate apartamentele identice… m-as mai uita si acum la ele…jur, tragdie cand iti uitai acasa inelul pt cravata … am cravata mea sunt pionier, paraca fredonezi asa un pic… portretu lui nea nicu deasupra tabliei in clasa si gmnastica si imnul de dimineata… desenele cu mihaela, gopo, lolek si bolek… apropo au fost unele faine duminica (week-end-ul … eh) cun un leu alb… GATA… cred ca nu am mancat creveti atunci… acum imi plac… ce multe tin mine si cand a fost revolutia (nici macar spirituala 😉 ) aveam opt ani. cine nu-i gata il iau cu lopata.

  10. Grim Reaper
    April 13th, 2006 at 09:11 | #10

    cristi, s-a mai zis de bananele verzi la Alimentare>Fructe 😉

  11. April 13th, 2006 at 18:03 | #11

    @Iliuta: eu stiu ca se inmuia la propriu in apa, nu foarte tare, dupa care se punea in tigaie … pana se rumenea [oarecum]!

  12. April 13th, 2006 at 21:00 | #12

    Da Petrvs, si asta poate fi o modalitate. Dar te asigur ca si incalzitul piinii la aburi era eficient. Ieseau feliile cumva umede si calde, dar nu foarte foarte, chiar erau bune 🙂

  13. secret agent
    April 17th, 2006 at 18:31 | #13

    da mai stiti ciocolatele alea mici, cubaneze, in forma de lingou?
    cel mai tare era daca puneai mina pe o conserva de ananas…
    si pe stilouri chinezesti…

  14. Mihaela
    April 21st, 2006 at 11:30 | #14

    Guma de sters frumos colorata si parfumata… Era usor translucida si stergea prost, avea diverse arome. Chinezeasca…?
    Pelicanol. Adica lipici, in borcanele de plastic cu un fel de lopatica tot din plastic pe post de aplicator. Unii obisnuiau sa manance acest lipici (brr!!!)

  15. SirG
    April 21st, 2006 at 22:35 | #15

    Am avut si eu guma de sters parfumata, cu aroma de zmeura si alta cu aroma de capsuni. Nu stiu daca exista cineva care nu a incercat sa le manance. Mie mi-au zis colegii la scoala ca are gust de sapun, dar nu am crezut si am gustat dintr-o guma din asta apetisanta! Bleah… :))
    Imi amintesc si eu guma de mestecat cu miere in ea! Era foarte buna! Nu mai tin minte daca ii zice Mitropa.. Habar-n-am 🙂

  16. razvan_m
    April 24th, 2006 at 20:20 | #16

    “sticlutele” din ciocolata umplute cu coniac!!!!!!!!!
    erau cam 10 buc, intr-o cutie lunguiatza, ce avea desenata pe capac, o caleasca dintr-un dovleac.. ceva gen cenusareasa….
    mancai 2 si dupa aia inverzeai fiola.

  17. iuzar_neimul
    April 24th, 2006 at 21:30 | #17

    da , si eu am muscat dintr-o radiera chinezeasca aromata 😀 . aveam mai multe radiere din acelea, erau mai mici si mai mari, diverse culori si arome , pe celofanul de pe ele erau imprimate diverse animalute. stiu ca-mi luau ochii radierele acelea , de-asta nici nu le foloseam la sters, le tineam la pastrare. dealtfel nici nu stergeau bine . referitor la arome, mai gustam din pasta de dinti cu aroma de banane, ca banane se gaseau in general numai in preajma Craciunului si la cozi uriase . tin minte ca pe vremea cand era pasta de dinti cu aroma de banane ( “Cristal” mi se pare) , copil fiind, am vazut un alt copil pe strada cu un tub din pasta aceea , manca de-a binelea din el. eu macar eram mai retinut, luam doze mai mici 🙂 . sticlute de ciocolata umplute cu coniac am vazut chiar acum inainte de Paste, la un stand al “Feleacul” ,la noi la Cluj . mai erau la acel stand pufarini si pufavit, bomboanele cu miere “Negro”,jeleuri in ciocolata (fostele bomboane “Frezia”) precum si alte bunatati din copilarie ( numai Gumela n-am mai vazut-o :)); m-am bucurat sa vad ca n-au murit dulciurile si firma care ne-a indulcit copilaria , in afara dulciurilor facute de mame pe-acasa

  18. charlie
    November 5th, 2006 at 01:14 | #18

    Mihaela, lipiciul din din borcanelele din plastic nu era cine stie ce gustos… in schimb, Pelicanolul din tub… mmmmmmm…

  19. BrasovulVechi
    September 6th, 2007 at 15:12 | #19

    Ciocolata ciucas aia micuta in hartie rosie cu o cabana si un bradut langa aceasta desenate pe ea. Avea si stafide si rom si era delicioasa. O regasiti acum sub forma ciocolatii fagaras la 0,50 ron. E la fel de buna

  20. Luciku
    September 29th, 2007 at 22:49 | #20

    Era ciocolata aia chinezeasca cu ambalaj maro, rosu, galben auriu, o albina si un fagure? parca. Am primit cand m-a facut pionier, cu un Mihai Eminescu-luciafarul, Callin nebunul. Am fost facut pionier intro zi f. innsorita de iunie parca la monumentul Horea, Closca si Crisan din fata Hotel Napoca, Cluj. Imi placea de ei ca aveau parul mare, impletit in cozi. Horea seamana in statuie cu Snoop Doggy Dog, un pic mai chelut si cu cosite. Acuma ma uit la el si ma mir cum o fost el mason…

  21. Mihaitzus
    October 1st, 2007 at 12:43 | #21

    Ciocolata aia chinezeasca de care spune conu’ Luciku mai sus se numea Plain Chocolate (adika ciocolata pur si simplu), si era tare, tare buna. Mi-o aduc aminte si azi si gura mi se umple de apa. Ciocolatelele alea lingou de care zice Tudorica mai sus erau tot chinezesti, nu cubaneze. Cubaneze erau bomboanele alea rotunde si ovale, cu aroma de banane, portocale etc.

    Ciocolata Cibo venea, de obicei, in doua forme:
    • o tableta bondoaca de 12 patratele (cu sau fara crema)
    • o tableta de 6 dreptunghiuri (de obicei cu crema)

    Cel mai tare si mai tare m-am ofticat in viata mea de scolar la generala cand clasa mea a fost in vizita la Cibo (cum se duceau elevii in vizite la fabrici pe vremurile alea) – iar eu eram bolnav acasa si a doua zi toti colegii mi-au facut in ciuda!!!

  22. Dan Craciun
    February 19th, 2009 at 22:21 | #22

    Caramele bulgaresti? Sau cele autohtone, de 1,40 suta? Dropsuri pentru care nu aveai rabdare sa se topeasca si le “concasai”? Ciubuc? “Pestisori”? Susan? (Era o tiganca pe trotuar la bulevard care dadea susan invelit in “ciolofan”) Nuga? Halvita?
    Plus cele care s-au spus pina acum…

    Le-am “avut” pe toate. O nebunie! Nirvana!

  23. MariusIonescu
    February 21st, 2009 at 09:33 | #23

    Cibo era super-tare!:) Din “seria” aceea, mi-a plăcut Frezia, Cetățuia, CarpaÈ›i… Prin 97, îmi mai plăceau “speciile” VeveriÈ›a, PuiÈ™or(cu cafea; Wooooooooooow!), Bucegi, făcute tot de ei(după ce i-a preluat Kraft).
    CiucaÈ™ nu prea are nicio legătură cu FăgăraÈ™ul de la Excelent, întrucât au mers în paralel. ÃŽn fine…
    Ciocolatele alea cu etichetă în formă de ceas se mai găsesc È™i azi(vezi “ScufiÈ›a roÈ™ie”, “TigruÈ›” sau mai nou “Jucăriile mele”), dar f.f. rar.

  24. Wol
    February 21st, 2009 at 11:46 | #24

    dar de bombonelele alea mici,CIP nu isi asuce nimeni aminte si de ORANGIADA (parca) la pliculet pe care o mancam asa praf, nu o mai dizolvam in apa ca nu mai avea gust asa bun…

  25. crissa
    May 6th, 2009 at 00:05 | #25

    dar isi mai aduce cineva aminte de chestia aia,nu mai stiu exact cum se cheama parca candel,care o cumparai de la bacanie si o spargeau cu un fel de ciocan si iti cantarea,apoi il punea in hartie din aia maro,era asa sticlos si f tare,dar era bun la gust?poate isi aduce cineva aminte cum se chema exact

  26. Malmoth
    May 6th, 2009 at 20:26 | #26

    zahar candel

  27. Nobiten
    May 6th, 2009 at 22:42 | #27

    Mai oameni buni chiar va lipsesc toate astea?

  28. stefan80
    June 14th, 2009 at 19:12 | #28

    pai sa sti nobiten ca ne lipsesc…caci asa cum au fost, au fost lucruri frumoase din copilaria noastra…

  29. mailander
    June 14th, 2009 at 19:24 | #29

    Tre sa va aduceti aminte si de ciocolatile alea umplute cu crema de cacao sau ceva de genul asta Ciocolata Luminita. Erau parca 1,50 lei si erau patrate cu latura de cam 4-5 cm. Mai erau niste bomboane rotunde plate, cu alb predominant si un fel de model de floare pe ele, de cateva culori: rosu, galben, verde, portocaliu. Mi se pare ca veneau de pe la arabi sau ceva de genul asta. Dar de bulgarii din floricele mai tineti minte? Aia care ii vindeau tigancile la scara blocului. Era folosit nush ce colorant si ceva care sa lipeasca floricelel intre ele.

  30. vichiutz
    June 17th, 2009 at 23:11 | #30

    Am fost si eu in vizita la CIBO cu clasa.Am facut generala la 12, in Brasov iar clasele 2-4 le-am facut in corpul vechi.Aveam in spate chiar una din fabricile de ciocolata.Hehe… ati mancat vreodata cornete pentru inghetata proaspat facute?( tineti minte inghetata aia la cornet de vanilie sau cacao) Exista acolo laboratorul unde le preparau.Normal ca cine era mai destept si stia cum sa ceara primea:-)) Insa am observat ca nu s-a spus nimic de o piesa de rezistena: celebra GLUCOZA? Mama cat am mai rontait la ea! Batonul ala de “ciocolata de casa” de 3 lei din cofetarii? Prajitura “Claudia”? Bomboanele alea – dropsuri – cu gust de capsuni – de la care era sa crap, pe bune, m-au internat direct cu o apendicita dupa ce am mancat un cornet intreg.PUFARINELE… marfa rara! Aia de la CIBO mai faceau si o ciocolata alba dar zau daca mai stiu cum se chema, aia era preferata mea. Faimosii “cocosei” vanduti de tigani. La “Mitropa” am facut cu mana am zbierat”Kaugumi” si am primit.A urmat o bataie cu inca zeci de copii pe punga de bomboane cehesti imprastiate pe jos. Trist moment, “Mitropa” a facut si victime, un vecin a sfarsit cu creierii imprastiati de scara unui vagon. Pentru o guma sau o bomboana parca, oricum stupid.Asta ca sa tinem minte halul in care se ajunsese. Odata mama a venit cu 2 portocale.A fost sarbatoare in casa!

  31. rcrystyan
    October 27th, 2009 at 16:44 | #31

    crissa se numea zahăr candel daca nu ma insel!dar era a dracului de buna!pacat ca nu se mai gaseste!!@crissa

  32. rcrystyan
    October 27th, 2009 at 16:46 | #32

    bravo esti fenomenal!@Malmoth

  33. rcrystyan
    October 27th, 2009 at 16:58 | #33

    nobiten tu cam ce parere ai? cum sa nu ne lipsesca tote astea? ca era ceva bun.a fost o perioada destul de buna sa stii! doar in ultimi 2-3 ani sa nasolit treba dar in rest era totu bine.ce crezi ca mereu am avut intreruperi de curent sau ca am avut numai 2 ore de emisie la televizor? daca te intereseaza eru 2 programe la televizor,numai ca pe programul 2 vedeai mai mult simfonie si daca te intereseaza au fost si reclame!! bine o perioada mai scurta cu reclamele,dar au fost! crezi ce era dracu chiar atat de negru?? stai linistit! daca te ei dupa tot ce zic unii ca inainte de 1989 a fost si a dres ajungi sa uiti cum te cheama cu buletinu in mana! sau mereu crezi ca a fost coada la cine sti e ce magazin? nu nenicule nu a fost asa sa stii!!!da de perioadele alea bune nu zice,nu??pai de!au duso rau si acum o duc bine si acum preasfintiile sale normal ca critica regimu ceausist!!@Nobiten

  1. No trackbacks yet.