Colectia Jules Verne
postat pe 26.04.2006 de geea
Nu cred ca exista copil care sa nu aiba in biblioteca faimoasele carti ale lui Jules Verne, colectia cu coperte albe cartonate care se mai imbracau, pt a evita uzura, cu o folie transparenta de protectie pt manualele scolare. Cand iti lipsea o carte, faceai schimb. 🙂


Carti, Literare
Foarte misto colectia cu Jules Verne! 20 000 de leghe sub mari a fost prima pe care am citit-o, pentru ca se difuza si filmul la televizor, la emisiunea Lumea copiilor de duminica dimineata, cite jumatate de ora. Daca nu ma insel este cea a carei coperta apare in dreapta jos a imaginii. De remarcat faptul ca volumele erau ilustrate cu còpii dupa desenele originale.
Intr-o vreme aparusera si volumele in franceza, se puteau primi prin posta cu plata ramburs de la editura Coresi, care lansase un program numit “Prietenii cartii” parca.
Da, aia e, ai ghicit. 🙂 Au mai fost la televizor si altele: Copiii capitanului Grant si a mai fost si o ecranizare romaneasca inspirata dintr-o alta carte de Jules Verne: 2 ani de vacanta. Nu mai stiu care era titlul serialului romanesc.
Nici nu mai stiu cate dintre ele am citit.Imi aduc aminte numai ca nu le mai lasam din mana.Dupa ’89 nu am mai citit aproape nimic.
Prima ecranizare dupa Copiii capitanului Grant pe care am vazut-o era una sovietica. Am vizionat-o chiar “pe ruşi” (unii aveau bulgari, noi aveam ruşi 🙂 ). Acelasi film a fost difuzat si la TVR, dar cu mult timp dupa.
Da da, era o serie… si era unu cu fatza rotunda, ochelari si cu basca de aia stil Lenin la care ii ziceau “Paganiel” ( normal il chema Jacques Paganel) si acuma mor cum pronunta rusnacii nume straine
seria ca seria, era acasa, nimic de zis. dar unii, cum ar fi cazul subsemnatei, n-o citeau decat pe diagonala.
“dar vai”, chiar toti credeti ca erau minunate? :))
Ok, recunosc ca saream peste pasajele cu descrieri geografice si treceam direct la pasajele cu actiune sau dialog. De mica am fost superficiala. 😀
Ah. Aveam (le am şi acum) vreo douăzeci de cărţi din seria asta cu JV. Cred că am citit doar cam jumătate din ele când aveam între şase şi nouă ani. 🙂
Cred ca am citit vreo 20, pe vremuri. A citit si fiu-meo vreo cateva, tot din acelea. Da nu rezista concurentei actuale cu PC+Playstation+TV (la fiu-miu, ma refer). O tempora! Omores!
Eu ma adresez “veteranilor” care citeau “Colectia de literatura stiintifico-fantastica”, prin anii ’60. (era vremea lui Ion Hobana si Gheorghe Sasarman).
Colectia aparea –cred– bilunar sub forma unor fascicule subtirele. Cred ca ajunsese pe la numarul 500-600 cand a fost desfiintata. Desigur ca sunt subiectiv, dar sunt de parere ca nivelul era ridicat.
Pe de alta parte, aparusera si rusii, de exemplu “Hiperboloidul inginerului Garin” sau Beleaev (Omul amfibie, Capul profesorului Dowell), de asemenea excelente.
steaua KEŢ, hotul de aer… tot sovietisme….
Pentru Beleaev a fost o idee excelenta sa se refugieze in domeniul SF.
Erau intr-adevar ceva aluzii la sistemul capitalist in cartile sale –ca sa i se aprobe publicarea– , insa raman la parerea mea, ca erau scriitori mari.
Dar scriitorii nostri de SF din anii ’60 (Hobana si Sasarman) nu erau cu nimic mai prejos, si ei chiar ca nu aveau presiuni ideologice gen Zaharia Stancu sau Marin Preda.
Omul amfibie si Capul Profesorului Dowell au fost reeditate intr-un singur volum dupa revolutie, eram printr-a treia, si cred ca dupa Jules Verne a fost primul SF (desigur Jules Verne e mai putin SF decat ce vedem noi in ziua de azi ca SF) dupa care eram absolut innebunita. Cred ca am citit de vreo 3 ori cartea.
(de unde a si pornit placerea de mai tarziu cu asimov, lem, frank herbert, h.g. wells sau huxley, mai mult sau mai putin satirice totusi)
Cat despre Jules Verne, a fost pentru mine un ‘craze’ (it came and went just as fiercely as it started). Eram intr-a doua in vacanta de vara cand am citit cam 20 din ele (citeam ametitor de repede pentru ca nu faceam decat asta) apoi m-am intors in bucuresti si am devorat toate pe care le-am gasit de la Biblioteca Mihail Sadoveanu plus editiile nou aparute prin oras. Si iata-ma pe la jumatatea toamnei (deja cu multe pedepse de la invatatoare ca de ce citesc pe sub banca) ca le termin si-mi zic: mes amis, c’est fini la comedie. Mi-am dat seama ca toate erau la fel, ca nu mai erau deloc inovatoare, ca erau scrise cu reteta si ca…fusesera un fel de sandra brown pentru copii (concluzie ulterioara).
Si asta le-a fost soarta.
eu voiam rezumatul nu sa imi zici tuca is carti cartonate pt ca exact ce imi lipseste este @ani de vacanta 🙁
Primele carti pe care le-am citit! Cred ca avut si un rol destul de important in construirea mea ca om.
Imi placea cum Verne descria tare minutios personajele, aspectele stiintifice si geografice. Stateam cu atlasul in pat langa mine si desenam linii si cerculete, ca sa localizez meleagurile despre care povestea el. Dupa ce-am crescut mai mare, am vrut sa le sterg, si ma enerva ca nu se mai duceau 🙂
@mihaietc
Multumesc ca mi-ai amintit de hiperboloid si de omul amfibie… Ce mult mi-au placut candva! Mai erau si fratii Strugatzki, iar de la noi mi-a placut grozav “Luntrea sublima” de Victor Kernbach.
Foarte frumoase si captivante cartile de Jules Verne…..am si eu aproape toata colectia in special imi place Doi ani de vacantza si 20.000 de leghe sub mari.Toate operele lui sut fantastice orice copil ar trebui sa le citeasca.
Sunt pe raft, doar trebuie sa ma intorc ca sa le vad:
2 – Ocolul pamantului in 80 de zile
4 – Steaua Sudului (nu stiu ce a patit ca nu e pe raft)
5 – Capitanul Hatteras
9 – Un bilet la loterie. Farul de la capatul lumii
10 – Uimitoarea aventura a misiunii Barsac
11 – Cele 500 de milioane ale Begumei. Sarpele de mare
12 – Vulcanul de Aur
13 – 20000 de leghe sub mari (ce poveste…)
16 – Insula cu elice
18 – Casa cu aburi
28, 29 – Copiii capitanului Grant
31- Robur cuceritorul. Stapanul lumii
32 – Clovis Dardentor. Secretul lui Wilhelm Storitz
33 – Agentia Thompson
34 – Hector Servadac
35 – Un oras plutitor. Spargatorii blocadei. Invazia marii
36 – Pilotul de pe Dunare
37 – Satul aerian. Inchipuirile lui Jean Marie Cabidoulin (Sarpele de mare reeditat!)
38 – Princhidel
39 – Cesar Cascabel
40 – Claudius Bombarnac. Keraban incapatanatul
Imi placea fontul cu care erau scrise (desi aspectul lui se schimbase odata cu ultimele numere, literele parca erau mai tocite). Daca vreun roman nu era scris cu respectivul font, nu mai era la fel de captivant.
Cat despre Colectia de povestiri SF, am descoperit-o in anul revolutiei si mai mult dupa. Ar trebui facut un site despre aceasta colectie, cu copertile fiecarui numar, cu detalii despre autori, etc.
Ce de romane erializate…. “O iubire din anul 41042”, “Paradoxala Aventura”, “Nebuloasa din Andromeda”
Coperti si alte detalii despre el http://www.julesverne.ca/jvbklang.html
+ (din memorie… la vara pot sa dau o inspectie)
1. Calatorie spre centrul pamintului
6. Doctor Ox
7. Scoala Robinsonilor. Raza verde
mai era “Testamentul unui excentric” in B.P.T.Copiii… chestia cu fontul e exact asha ! eu m-am oprit pe la Casa cu aburi, ieshisem din grupa de virsta 🙂
Tare, nene, Jules Verne !! “din cauza lui” am inceput de pe la 7-8 ani sa calatorim jucindu-ne, iar unii nu ne-am oprit nici azi :-))
as vrea si eu niste rezumate la copiii capitanului grant…cine ma poate ajuta…va rog mult…ma gasiti pe id alexa_pisicutza_alexa … va multumesc mult:-d
H.G.Wells (Razboiul lumilor’ , ‘Omul invizibil’ si ‘Masina timpului’, ‘Cand se va trezi cel care doarme’ ) …
Mai târziu a venit vremea Colectiei de literatura stiintifico-fantastica, niste fascicole bilunare subtirele (3 lei la început, apoi 5 lei), unde am descoperit pe Ion Hobana, Sergiu Farcasan, Gheorghe Sasarman si multi altii.
Eu îmi aduc aminte că la început au fost 1 leu broşurelele de literatură s.f.
Foarte interesanta chestia cu brosurele SF!
Prin ’85 am gasit la cineva vreo 50-60 si le-am citit pe toate dar si acum, dupa mai mult de 20 de ani, tot mai am o curiozitate. Una dintre nuvele se chema parca “Paradoxala Aventura” si era publicata daca nu ma insel in 5 brosurele. Ei bine eu le-am citit doar pe primele 4 pentru ca ultima lipsea.
Are cineva idee cine este autorul nuvelei?
Mai tin minte si acum firul povestirii si poate-poate aflu si eu sfarsitul 🙂
@ Pim
Paradoxala aventura > Minzatu, Ioan > An 1962
A fost de curând reeditata:
Titlu: Paradoxala aventura
Autor: Ioan Manzatu
Editura: PHOBOS
Limba: Romana
Pret: 20 LEI
Incadrare: Romane stiintifico-fantastice
ISBN: 973-7683-01-3
Anul aparitiei: 2005
====================
@Anatol
Ai dreptate, uitasem… Erau doar 1 leu la început de tot
====================
Toate cartile sunt frumoase dar cea mai soooper a fost Capitan la 15 ani.Dar cine stie cate carti sunt?
Ma intereseaza, daca ma poate ajuta cineva, cum se numea filmul acela, dupa Jules Verne, rulat la tvr prin 79 – 80. Era un ,,robot” nautilus parca, o sfera metalica pe un suport, avea si antene si se comporta ca o arma cu energie electrica, desi parca si arunca ceva pietre…., mi-aduc aminte vag si as vrea sa-l vad din nou cu fiu-meu. Nu stiu daca era 20000 de leghe sub mari…, mai degraba Insula misterioasa
Salutare tuturor! Am o intrebare:
Colectia de carti Jules Verne poate fi gasita si descarcata din internet?…orice format!….desigur in limba romana…O are cineva in PC?
Disponibilitate la un eventual schimb.Multumesc frumos.
@merimeriquitecontrary
Raspunsul este tardiv, dar rar mi-a fost dat sa vad atatea ineptii la un loc si sincer, te compatimesc.
In primul rand Jules Verne nu a scris literatura pentru copii, in al doilea rand, cum mama dracu’ poti sa-l compari pe Jules Verne cu Sandra Brown? De fapt daca citeai cartile asa repede, e normal sa nu fi inteles nimic. Pentru cultura ta generala sa stii ca Jules Verne este considerat parintele genului S.F. (la bataie cu Wells) si este cel mai tradus scriitor al tuturor timpurilor…
Data viitoare, incearca sa gandesti mai mult inainte de a scrie. Daca vei citi cu atentie “20 000 de leghe sub mari”, “O calatorie spre centrul Pamantului”, “Hector Servadac” si inca multe altele, vei descoperi niste capodopere ale literaturii, nicidecum productii Sandra Brown :-j
[quote]Cat despre Jules Verne, a fost pentru mine un ‘craze’ (it came and went just as fiercely as it started). Eram intr-a doua in vacanta de vara cand am citit cam 20 din ele (citeam ametitor de repede pentru ca nu faceam decat asta) apoi m-am intors in bucuresti si am devorat toate pe care le-am gasit de la Biblioteca Mihail Sadoveanu plus editiile nou aparute prin oras. Si iata-ma pe la jumatatea toamnei (deja cu multe pedepse de la invatatoare ca de ce citesc pe sub banca) ca le termin si-mi zic: mes amis, c’est fini la comedie. Mi-am dat seama ca toate erau la fel, ca nu mai erau deloc inovatoare, ca erau scrise cu reteta si ca…fusesera un fel de sandra brown pentru copii (concluzie ulterioara).Si asta le-a fost soarta.[/quote]
da, era dimineata la 9,30 duminica si se numea insula misterioasa ,in rolul cap. nemo [era omar sharif]. filme frumoase pentru noi care am fost odata copii.
cine stie rezumatul de la doi ani de vacnta? Va rog daca stie cineva sa imi trimiteti pe e-mail meu:mangiol.beatrice@yahoo.com
poate cineva sa mi vanda volumul 11 din colectia jules verne ? cele 500 de milioane ale begumei.sarpele de mare. eventual schimb cu alte volume pe care le am de doua ori. incerc sa constitui colectia care mi-a luminat copilaria pentru fiul meu si imi lipseste acest volum. poate ma ajuta cineva.
Jules Verne…un mare scriitor cu un mod a descrie desavarsit… As vrea sa amintesc 2 opere care mi-au marcat intr-un mod placut copilaria:”Vulcanul de aur” si “Copii capitanului Grant” – foarte frumoase. Le recomand tuturor, chiar si adulturilor, pentru ca, de ce nu, in fiecare dintre noi staruieste un suflet de copil…
pentru felix:
iti dau eu volumul cerut; contracost sau la schimb cu ce imi lipseste.
pot fi contactat la c e r 7 4 0 0 @ y a h o o . c o m
ps. fara spatii bineinteles…
Foarte frumoase romanele copilariei…. Jules verne, ehe ce vremuri, cand stateam in casa si nu le mai lasam din mana. Chiar si acum au un parfum aparte… si mult praf….
De acolo mi se trage pasiunea de mai tarziu pentru SF. Din pacate in ziua de azi nu mai ai timp sa savurezi o carte, ca sa nu mai spun de rabdare.
Nu spun sa ne reapucam de citit(nici eu nu o fac), dar o sa ajungem toti niste idioti indopati cu TV si ineptii, iar copii nostri si mai si.
Colectia este relansata de Adevarul, in aceeasi prezentare grafica ca cea scoasa de editura Ion Creanga (oare fontul va fi acelasi, Times New Roman?)
http://www.adevarul.ro/cultura/colectiile_…_182981969.html
Pentru cei interesati, editura Adevarul a reeditat integral colectia Jules Verne.
Cartile se gasesc si online, asa ca puteti urmari aparitia cartilor si eventual comanda volumele.
Succes!
Pacat. Din pacate s-au facut de ras cu aceasta colectie. Cu toate ca grafica si mai ales intentia de a republica aceste volume este meritorie, traducerea este mult diferita de veche editie si uneori chiar bizara. S-a pierdut farmecul lui Jules Verne tradus corepsunzator de profesionisti. Autorii actuali au tradus amatorial, mecanic, folosind limajul actual fara prea mult talent si chiar intrebuintand sensuri stupide (ex: 20.000 de leghe sub mari – la inceputul capitolului III: in editia veche se face referire la NARVAL, o specie de peste; in editia noua, se face referire la LICORN?????? = animal mitologic cu corp de cal, cu cap de cerb si cu un corn în frunte; inorog. /<fr. licorne …)Personal inca nu am realizat nicodata ca J Verne s-a referit la un licron care inota elegant pe sub apa, scufundand cu cornul vapoare. Si in insula misterioasa sunt multe perle, pe care va las placerea sa le descoperiti, daca veti avea rabdarea de a compara volumele…
Traducatorii actuali nu au inteles ca nu este necesar numai sa cunoasca limba franceza si sa aiba o diploma (care de multe ori de fapt ii face de ras), ci si sa posede o CULTURA GENERALA vasta, pentru a putea traduce cat mai aproape de sensul initial precizat de autor.
Inca odata, pacat…prefer colectia veche. Dar ce ne facem cu tagma acesta de "profesionisti"? Te lovesti de ei zilnic…
bai, si io am luat volumele astea noi, dar… si eu am fost dezamagita.
in primul rand, doua dintre carti aveau copertile puse invers.
secundo-traduceri idioate. ce kkt de pesti is aia frate, de nici nu exista, caut ca tampita pe google aiurea…
a, si in toate, daca va uitati cu atentie, cam mananca ceva cratime si semne de punctuatie.
O mare dezamagire.
am luat primele 6, pe restul NICI NU MA GANDESC sa le mai iau. Sunt nasoale rau.
Alte ecranizări străine după Jules Verne, care s-au dat la televizor înainte de ’89 (de regulă erau difuzate duminică dimineaţa):
– Cinci săptămâni în balon
– Insula misterioasă
Era rupere, nene, când ne anunţau părinţii să venim la film. Ne băteam (eu şi cu frati-mio) care s-apuce un loc mai bun pe covor. Noi ne uitam la filme, la TV, stând pe covor, tolăniţi pe burtă. Cu o pernă băgată sub piept şi capul sprijinit în mâini, pe coate.
Pe atunci, în toiul iarnii, nu era DELOC frig în casă, pentru că “boii ăia” dădeau căldură cum trebuie. Puteai să stai tolănit pe covor ore întregi, fără pătură pe tine. Ce vremuri erau prin ’75-’79!…
În fiecare sâmbătă seara se dufuza câte un western american (“Pentru câţiva dolari în plus”, “Ultimul tren din Gunhill”, “Fort Apache”, “Rio Grande”, etc.).
Apoi au venit “Om bogat, o sărac”. Pe urmă “Dallas” (seria întâi)… Astea erau telenovelele de pe-atunci. Vremuri, tată, nu jucărie!
Morioka, ai mare dreptate. Ce vremuri… Apropo de acele filme. Ca fapt divers, am incercat sa gasesc Insula misterioasa cu Omar Shariff si a fost extrem, extrem de greu. Practic acel film este aproape pe cale de disparitie. Pacat. Mai ales acea muzica care inca iti face pielea de gaina…
Frumos domnule ce ai facut aici.Doar ca ti-au luat-o inainte cei de la Adevarul.Chit ca editiile nu-s asa de calitate ,si nici traducerile,dar banii-s la ei.Sau poate ma insel.Dar oricum………..congraciulacions!
LaTrecut a inceput pe 3 martie 2006
Cartile Lui Jules Verne sunt incredibile de frmoase…Prima pe care ma citito a fost “O calatorie spre centrul Pamantului”…A scris niste carti incredibile…spe sa mai continue;):D…Bye-Bye