Home > Almanahuri, Carti, Literare > Ciresari adevarati

Ciresari adevarati

postat pe 28.04.2006 de adioldtime

ciresarii_3634.jpg

De aproape cincizeci de ani, orologiul cel mare din turnul scolii supraveghea cu cadranele sale cele patru puncte cardinale ….
si uite asa m-am apucat eu prin 86-87 sa ascult glasul ciresarilor.
“Hei, ciresari !” wake up

Almanahuri, Carti, Literare

  1. cris
    September 7th, 2009 at 18:13 | #1

    da; observ lipsa doritorilor… sunt curioasa daca din toti cei care au postat aici anunturi vis-a-vis de plecari de-a lungul anilor au concretizat careva ceva; si cum le-au finalizat.

  2. Luci Matei
    September 8th, 2009 at 00:31 | #2

    ….pai sa-i mai chemam o data…..CIRESARI….haideti aici

  3. Luci Matei
    September 8th, 2009 at 14:25 | #3

    Stiati ca au fost 100 de ciresari pe acest forum? Lista mai jos:
    @dan
    @flaviu
    @FLAVIU
    @Lacra
    @Ludovic
    @micutza
    @petruta +++
    aalex
    Adi
    adina- iasi
    adrian zainescu
    AL3CSV
    alexa
    alexaaa zimyyyy
    Alicia
    Alina
    Ana
    anca_love ciresarii
    andreea
    Andreea
    annushka15
    arabela
    Arkan
    Ascendent
    B O M B A !
    beatrix
    Blueberry
    Bogdan
    bogdan
    Calin Tulai
    carmenutza
    carmenz67
    chiccutza
    Constantin
    costin
    covurlui
    cris
    cristiecho
    Cristina
    cristina
    dan
    Danu
    DaNu
    Dee
    Dragos
    dumitru andreea
    Dyana
    elena
    Emil Brad
    emilia
    erata
    eugen
    fain
    FLAVIU
    Florin
    gabriela
    gauchito_de_petrila
    gdansk
    gushpi
    ibanesti
    inesita
    ioana
    iulia
    Jaileanu
    jeje
    Kukubau
    Lacra
    Leasa Dragos
    Little girl
    Lore
    Luci Matei
    Ludovic
    madalina
    Malmoth
    Maria
    maricris
    micutza
    MifTy
    Mihai
    Mircea
    motzulina92
    Muxxy
    Mystique
    Oana
    oana
    oNouaCopieAMariei
    Paul
    petruta +++
    pooooooo
    PSC
    razvan 1979
    razvan victor
    salgado88
    SEBY
    Seby
    Sir Alex Ice
    Smilla
    Tanya
    Vioreanu Silviu
    yoyo
    Cred ca din 100 ne putem strange cativa sa facem cate o drumetie vara la munte, sau alte activitati…ma gandisem daca varsta joaca vreun rol in alcatuirea cercurilor de ciresari…ati vazut ca Tic era doar cativa ani mai mic decat sora sa si deja a fost problema a fi bagat in seama la inceput. Dar, zic eu, haideti sa ne inscriem pe o lista mai intai, iar intrebarea va fi “cati ciresari iti trebuie pentru un grup?”. De la 2 in sus. Hai pe lista, vedem noi apoi…cu bine

  4. cris
    September 9th, 2009 at 15:15 | #4

    btw- are cineva filmele “aripi de zapada” si “cetatea ascunsa”? sau stie cineva informatii cu privire la procurarea lor?
    astept un raspuns intr-un mesaj aici pe forum, sau la adresa de mail: noir.espoir@yahoo.fr

    ms. 🙂

  5. cristiecho
    September 14th, 2009 at 10:08 | #5

    faceti o selectie pe intervalul 14-20 de ani sa vedeti cati mai raman

  6. Sorin D.
    September 14th, 2009 at 11:30 | #6

    Salutare tuturor.

    Eu sunt nascut in ’67.
    Am citit si eu Ciresarii de nenumarate ori. Cred ca este cea mai aspirationala carte a adolescentei mele. Fara doar si poate, sunt si acum indragostit de cele 5 volume, in special de primul, al doilea si al patrule. Numele initiale ale volumelor asa cum le-am prins eu prima data erau: Teroarea neagra, Castelul fetei in alb si respectiv Teroarea Alba.
    Celelalte doua- roata norocului si Drum bun ciresari nu mi-au placut prea mult. Imi amintesc ca nu am citit sfarsitul volumului al cincilea fiindca nu concepeam ca aventura acelor tineri va lua sfarsit odata cu sfarsitul cartii.
    Prin anii 80 la inceput l-am cunoscut personal pe tanarul care a jucat in rolul lui Dan in seria filmelor televizate. Pe om il cheama gabriel, avea la vremea respectiva o porecla- “Turcu”
    Lucru foarte interesant, frecventa un poligon de antrenament in Bucuresti, undeva in zona Panduri. Acolo erau amenajati niste copaci in scopul de a simula exercitii specifice speologiei, respectiv acces pe franghii si scarite precum si coborari pe franghii, exact dupa modelul tehnicilor folosite pentru coborarea in avene- pesterile verticale.

    gabriel zis Turcu era un pic mai mare decat mine ca varsta. Arata exact asa cum poate l-ati vazut in film dar, firesc, mai inaintat in varsta.
    Era un tip jovial si cumsecade. Imi amintesc despre el ca era un fel de lider printre amicii din grupul sau, colegi la o facultate al carei nume imi scapa acum.

    La invitatia lui am participat intr-o seara la o prezentare de diapozitive undeva intr-o sala a unui camin prin Regie. A fost extraordinar, eu aflandu-ma pentru prima data parte dintr-un asemenea auditoriu mai cu seama ca imaginile erau de o calitate exceptionala, prezentate de distinsul speolog roman, recunoscut in bransa pe plan international, Cristian Lascu.

    Dragilor, eu multe nu mai am de zis in afara de faptul ca ma bucur imens de prilejul de a scrie pe acest forum.
    Eu m-am abtinut si-n continuare imi mentin pozitia de a nu face nici un fel de cercetari cu privire la trecerea Ciresarilor prin lumea reala.
    Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni zicand ca poate ca ar trebui sa lasam Ciresarii sa traiasca prin noi insine asa cum i-am cunoscut si cum ii simtim noi si nu ar trebui cautate relatii fizice care sa demonstreze sau, de ce nu , sa nege existenta lor in realitate.

    Cele bune tuturor.

  7. cris
    September 14th, 2009 at 14:03 | #7

    da luci lista este lunga, dar in decursul a cati ani s-a scris aici pe forum; in mod sigur multi nu si-am mai amintit sa revina pe-aici. 🙂
    referitor la varsta- da, tic era mic, insa problema s-a pus in ideea ca si ceilalti erau totusi mici (14, maxim 15 ani daca tinem cont ca actiunea s-a intamplat la sfarsitul clasei a 8-a.) reprezenta totusi o responsabilitate pt ceilalti care erau si ei la randul lor copii.

    si sper ca a 2-a pe lista sunt eu; nu? (chiar imi lipseste o iesire in natura) 🙂

  8. micutza
    September 15th, 2009 at 18:30 | #8

    buna ciresariilor 🙂 de mult nu am mai intrat pe site… mi se pare ca mi-am vazut numele pe lista… in orice caz… NU PLECATI FARA MINE!! 🙂

  9. ioana
    September 17th, 2009 at 10:47 | #9

    salut CIRESARILOR!!!
    mai intai ar trebui sa spun un mare OAU!nu mi-am inchipuit ca sunteti atat de multi ciresari in lume!
    acum sa ma prezint:ma numesc ioana am 13 ani (sac! sunt cea mai mica de pe-aici)si sunt din bucuresti.Prima data mi-am cunoscut prietenii mei in clasa a-IV-a, cand in manual am avut un fragment din “Cavalerii florii de cires”, iar invatatoarea ne-a spus sa citim din Ciresarii unul din volumele 1 si 2.Am ales sa incep cu volumul 1 deoarece ,tot in manual, am avut paragraful in care Ioanel a disparut in pestera.Cum m-a ademenit curoizitatea,am citit pe nerasuflate primul volum traind o data cu prietenii mei aceleasi sentimente de spaima neliniste nerabdare in cautarea disperata de a gasi o iesire din pestera. Am ramas cu inima cat un purice cand Petrachescu a inceput sa traga focurile de arma asupra ciresarilor, dupa care am sarit in sus de bucurie cand am aflat ce isprava a facut Tic:a schimbat gloantele in dirperarea lui de a gasi asa zisa curie fermeceta.Cand am terminat volumul 1 nu stiam ce parere sa-mi fac despre cel de-al doilea volum.<>Si asa imi framantam eu mintile sa pricep ce-o insemna;nici prin cap nu-mi trecea ce s-a intamplat in cel de-al doilea volum al
    prietenilor nostri.La toate volumele am stat cu sufletul la gura chinuindu-mi mintile alaturi de ciresadi sa descopar taina lui Zogreanu, furtul tanagralelor, in furtuna de zapada ma zbatem si eu sa supravietuiesc o data cu prietenii mei, am tras aceeasi spaima cand am fost inconjurati de lupi, pusi in situatia de a sta flamanzi cateva zile bune inchisi intr-o cabana amenintati in fiecare secunda de un gloante fatal, am plans caand Tic a fost luat prizoner, etc;pe malul marii nu mai stiam cum sa interpretez acele “visuri “albe din mare.
    N-am vrut sa termin volumul 5 asa ca l-am recitit pana la capa de asta data, si chiar si acum ma caiesc amarnic ca i-am citit epilogul(cel mai crud, cel mai rau si sfasietor epiloc pe care l-am putut citi pana acum!). Dar am invatat ce va:sa-mi traiesc copilaria din plin, atunci cand inchid ochii sa vad din ea o vesticie, am invatat sa ma descurc in viata asa cum au facut-o si ciresarii, am invatat sa ma comport ca ei, sa traiesc la fel ca ei.
    Eu cel mai mult ma regasesc in Maria, sunt visatoare romantica si imi plac nespus poeziile.Dar modelul meu in viata este Victor, dupa care TIC(cu sotiile lui de mare clasa si cum am citit mai sus “un Victor in devenire”) si binenteles Ursul, marele campion la box lupte si gimnastica.

    P.S.-sa nu va suparati daca a fost un discurs cam lung, dar emotia de a discuta cu voi m-a indemnat s-o fac.
    PE MAI TARZIU DRAGI CIRESARI!

  10. ioana
    September 17th, 2009 at 10:49 | #10

    daca am avut greseli va rog sa ma scuzati:bucuria a facut-o nu eu!

  11. ioana
    September 17th, 2009 at 10:54 | #11

    vedeti ca in comentariu, la partea “” erau scise urmatoarele: “castelul fetei in alb”, despre ce-o mai fi vorba? O zana in palate de marmura? Dar nu, e imposibil, doar suntem in realitate! Atunci ce?”

  12. Andrei F
    September 17th, 2009 at 12:30 | #12

    Si pe mine ma fascineaza cartile lui Chirita.

  13. September 17th, 2009 at 16:16 | #13

    Am citit saptamana trecuta o carte Bomigetoio Orasul Pierdut, este parca o continuare a celor 5 volume din Ciresarii. Daca nu ar fi scrisa de alcineva as fi jurat ca este volumul 6. Binenteles ca personajele sunt altele, au alt nume, o alta poveste insa genul este extrem de asemanator.
    Am cautat pe net si am gasit la google cateva pagini pe care le puteti si voi citii online. http://books.google.ro/books?id=ex_pyskhYSkC&source=gbs_navlinks_s
    Ar fi fost insa frumos ca C-tin Chirita sa ne mai bucure cu inca un volum insa acest lucru nu mai este niciodata posibil.

  14. Mihai
    September 18th, 2009 at 04:31 | #14

    Salut de ciresar, tuturor!

    Vedeti ca sunt doi Mihai care au comentat pe aceasta pagina, eu sunt primul dintre ei. Cei interesati pot sa-mi scrie la lotusds [arond] gmail.com .
    Si astept semne de la voi, pentru ca “vine, vine norocul!”,

    Noroc bun, ciresari!

  15. ioana
    September 18th, 2009 at 07:22 | #15

    am uitat sa va zic ceva ieri:eu stiu cam care ar fi orasul ciresarilor.M-am interesat si am aflat care sunt orase de provincie:Craiova, Brasov, Sibiu si inca cateva dar nesemnificative.Noi stim din catea prietenilor nostri ca ei locuiau intr-un orasel mic de provincie. Ori acum toata lumea stie ca Brasovul si Sibiul erau orase dezvoltate inca de pe vremea tarilor romane, iar craiova din cate stiu a fost atestata ca oras cu mult dupa atestarea Bucurestiului. Deci am motive sa cred ca am dreptate daca spun ca cireserii au trait in Craiova. Mai cu seama ca intr-o excursie a mea in Tara Hategului,m-am intors de acolo prin Craiova, si la maxim 50 de km de oras vad scris pe tablita care-ti arata in ce localitate esti: “Zanoaga”. Nu e o gluma! Ba am mai aflat(sau poate ca asta o stiti) ca satul Soimeni este in judetul Cluj, mai la sud-est.
    PE MAI TARZIU DRAGI CIRESARI!

  16. Mihai
    September 18th, 2009 at 16:55 | #16

    Andrei Alexandrescu :
    Am citit saptamana trecuta o carte Bomigetoio Orasul Pierdut, este parca o continuare a celor 5 volume din Ciresarii. Daca nu ar fi scrisa de alcineva as fi jurat ca este volumul 6. Binenteles ca personajele sunt altele, au alt nume, o alta poveste insa genul este extrem de asemanator.
    Am cautat pe net si am gasit la google cateva pagini pe care le puteti si voi citii online. http://books.google.ro/books?id=ex_pyskhYSkC&source=gbs_navlinks_s

    Am citit ce ne-ai sugerat tu. Din perspectiva mea, acest “al 6-lea volum” difera enorm de ceea ce reprezinta ciclul Ciresarii al lui Chirita. E ca si cum ai compara prune cu elefanti…

  17. cristiecho
    September 19th, 2009 at 10:46 | #17

    pai cred ca sunt vreo douaj de zanoage in tara. daca ar fi sa fie craiova orasul de bastina imi pun biblioteca pe foc

  18. ioana
    September 21st, 2009 at 07:21 | #18

    cristiecho, eu cand am spus despre craiova, am spus-o ca o simpla ipoteza. Tu fiind mai mare decat mine stii mai multe si ma poti corecta. eu cand am vazut scris “zanoaga” m-am bucurat atat de tare ca mi-am pierdut luciditatea(cred ca intelegi sentimentul).

  19. Luci Matei
    September 22nd, 2009 at 00:43 | #19

    deci sunt cris, micuta, poate ioana si unul dintre Mihai. Pe mine ma gasiti la intellitym at gmx punct net. Inca o data intrebarea fundamentala, diferenta de varsta dintre noi credeti ca e un factor important? In orice caz, o drumetie, o intalnire cel tarziu vara viitoare ar fi frumos sa o facem. Haideti sa ne organizam incet, incet…OK? Cu bine, Luci

  20. ioana
    September 28th, 2009 at 06:55 | #20

    Luci, iti multumesc ca m-ai acceptat si pe mine in cadrul expeditiei(bine,ai pus un “poate” in fata, dar iti sunt recunoscatoare).

  21. ioana
    October 17th, 2009 at 12:15 | #21

    Salutari Ciresarilor!
    Chiar am amutit cu totii?Nu mai avem ce scrie?Idei, sugestii?!
    Ce-as fi vrut sa va intreb de mult: numele de “Tic” de la ce credeti ca vine?…
    Pe mai tarziu dragi Ciresari!

  22. adi
    December 13th, 2009 at 14:43 | #22

    @Andrei Alexandrescu
    stilul cartii la care faci referire este total diferit. cartea pare a fi scrisa de un adolescent. lipseste stilul, lipseste greutatea pe care maestrul C.C. o impunea in volumele sale.

  23. micutza
    April 21st, 2010 at 17:55 | #23

    @ioana

    nu draga ioana, nu am amutit toti… poate doar ne-am maturizat… sunt sigura ca multi dintre noi ar vrea sa mearga pe urmele ciresarilor… dar, sincer, cati dintre noi o vom face? oare…? va las tema de gandire 🙂

    noroc bun ciresari!! 🙂

  24. April 25th, 2010 at 10:58 | #24

    @ioana

    draga ioana.. cu siguranta, nu am amutit cu totii.. poate doar ne-am maturizat 🙂 sunt convisa ca toti ciresarii care au scris pe acest site si-ar dori sa plece in ‘marea aventura’, pe urmele ciesariilor nostri iubiti.. dar oare este posibil acest lucru? nu cumva viata noastra de zi cu zi ne impiedica? cand ai 14-15 ani e frumos, crezi ca esti capabil de orice.. ai fii in stare sa pleci maine in orice aventura.. dar cand ai deja o anumita varsta, trebuie sa te gandesti la scoala, lucru, familie.. sunt multe greutati in viata de zi cu zi, nu poti pur si simplu sa te iei si sa pleci.. cred ca acest lucru ne impiedica stam aici si sa discutam in fiecare zi despre temele ce ne preocupa legate de dragii nostri prieteni.. pentru unii ‘ciresarii’ reprezinta o aventura care trebuie sa inceapa acum, dar pentru majoritatea ‘ciresarii’ reprezinta un vis frumos ce s-a spulberat o data cu copilaria.. ei sunt prietenii copilariei noastre 🙂 noroc bun ciresari!

    desigur, aceasta este doar parerea mea.. daca doriti sa ma contrazicei sau sa ma completati, puteti sa o faceti fara nici o problema..

  25. April 25th, 2010 at 11:02 | #25

    imi cer scuze c am scris de doau ori cam acelas lucru. prima oara nu mi-a aratat ca mi-a post postat comentariul, iar apoi le-a aratat pe amandoua 🙂

  26. Luci Matei
    November 17th, 2010 at 11:37 | #26

    Haideti la vara >>>

Comment pages
  1. No trackbacks yet.