Home > Almanahuri, Carti, Literare > Ciresari adevarati

Ciresari adevarati

postat pe 28.04.2006 de adioldtime

ciresarii_3634.jpg

De aproape cincizeci de ani, orologiul cel mare din turnul scolii supraveghea cu cadranele sale cele patru puncte cardinale ….
si uite asa m-am apucat eu prin 86-87 sa ascult glasul ciresarilor.
“Hei, ciresari !” wake up

Almanahuri, Carti, Literare

  1. Smilla
    May 9th, 2006 at 09:50 | #1

    S-au reeditat acum, dar nu stiu la ce editura. Costa 60 RON si i-am intors pe toate fetele sa fiu sigura ca nu e textul prescurtat sau ceva, pentru ca mi se par volumele mai subtirele decat cele din copilaria mea.

    Eu am o editie din 70 si ceva, cu ilustratii de Sabin Balasa pe coperta.

    Am citit prima oara de la biblioteca, pe la 8-9 ani (hehe, tot ’86 – ’87) si de atunci i-am mai recitit de nu stiu cate ori – ultima data cap coada i-am recitit anul trecut! I’m a huge fan!

    Preferatul meu e Victor 😛

  2. May 22nd, 2006 at 17:17 | #2

    Mie imi lipseste 5-ul cred, poate si 4. Am cel cu pestera, cel cu castelul, cel cu cabana de la munte… si cam atat cred.

  3. MifTy
    May 31st, 2006 at 03:09 | #3

    deci ai lipsă aventura de la mare… drum bun, cireşari… era ultima 🙁 ,şi cea cu roata norocului…

    cireşarii din poză sunt o reeditare…
    alea originale, prima ediţie, aveau o poză pe copertă, nu ştiu dacă de sabin bălaşa, dar aveau…

  4. Ana
    June 5th, 2006 at 13:05 | #4

    eu i-am citit prima data prin clasa a IV-a si nu puteam sa le mai las din mana.
    ultimadata cand le-am recitit au fost asta vara cand parca mi-era dor de ei. Victor e preferatul meu,dar pentru ca sunt fata pot spune ca mi-am facut un model din Lucia. Sunt prietenii adevarati pe acre nu i-am gasit inca… Ptr. mine reprezinta cea mai frumoasa aventura! Apropo cine imi poate spune si mie unde era cutia? stitivoi din vol.4… Mi-at placea sa m.vb, dar cuvintele nu pot descrie f.bine fenumenul CIRESARI Am invatat si codul morse dupa ce am citit. Nu va mai zic k at cand eram mica am inceput sa caut in Rom ba Costila, ba zanoaga sau Vulturesti. hmmm…
    Ati vazut vreodata filme cu ei?

  5. Smilla
    June 8th, 2006 at 16:31 | #5

    Am vazut un film (un serial de vreo 6 episoade) care s-a facut demult (“Ciresarii” sau “aripi de zapada”), dar e doar pe departe inspirat din Ciresarii. Actorii nu pastreaza nimic din personaje (doar numele!), iar filmele, asa cum le-am primit eu, erau atat de vechi (alb negru, sonor super prost etc.), incat nici nu le-am vazut pana la capat.

  6. Arkan
    June 21st, 2006 at 01:27 | #6

    Ana, cutia (de fapt continutul cutiei) era inchis in antre(u), in spatele celebrelor litere BI E ATI ENIT…parca asa erau, nu? 🙂
    Si eu am citit tot editia cu copertile semnate Balasa…si credeam ca-s singurul nebun care si-a terorizat colegii de clasa cu alfabetul morse. Si cat am cautat sa vad orasul ciresarilor…

  7. Oana
    August 24th, 2006 at 13:09 | #7

    Si mie imi pare rau ca nu exista o ecranizare mai acatarii. Eu am vazut filmul dupa primul volum (cel cu pestera) facut cu niste copii de la un liceu bucurestean, destul de fals si fara sa redea nimic din farmecul personajelor. Preferatul meu era Ursu.

    Am ramas surprinsa sa aflu ca acum un an in clasa verisoarei mele de gimnaziu (clasa a 7-a ) Ciresarii concura cu Harry Potter in topul lecturilor voluntare. Ce-i drept e ca era o clasa bunicica in care copiii mai si citesc. S-or fi plictisit si ei de CS dar… exista speranta 😛

  8. SEBY
    September 4th, 2006 at 16:58 | #8

    De fapt orasul Ciresarilor nu e altul decat orasul natal al scriitorului (Barlad- jud Vaslui). Cat m-am chinuit si eu in copilarie sa il gasesc. La fel cum Susteni si Binaia nu sunt alta decat Busteni si Sinaia iar Mitis e unul din Timisurile din jud Brasov in principiu Timisul de Sus pt ca acolo este o tabara de copii (pe vremuri de pioneri).
    Ca fapt divers adaug ca am citit pentru prima oara Ciresarii in 5 seri (1 volum pe seara) undeva pe vremea cand curentul se oprea din ora in ora si de multe ori lumina unei lumanari sau lampa de gaz imi folosea ca sa continui lectura.

  9. gdansk
    September 12th, 2006 at 15:11 | #9

    O carte minunata. Si eu am continua senzatia ca le-as mai putea citi o data. Si inca o data. Nu pentru ca nu le-as stii pe de rost, ci pentru aerul acela de “Ciresarii” .Ramane una din cele mai bune carti pentru adolescenti, desigur dupa parerea mea.

  10. Danu
    October 12th, 2006 at 10:49 | #10

    nu mai am editiile vechi. dar am trecut intr-o zi pe Lapusneanu(Iasi) pe la anticariate si le-am revazut.. m-a cuprins asa o nostalgie, ca le-am cumparat din nou pe loc cu 300.000 si le-am citit pe nerasuflate

  11. iulia
    November 7th, 2006 at 18:51 | #11

    Intr-adevar cartile din poza sunt reeditari – si eu am avut primele volume, tare mi-au placut! Am un “Castelul fetei in alb” din 1958 – ca sa vedeti cat de batrani sunt si ciresarii nostri dragi.
    Au fost apoi lectura favorita a fiicei mele … eheeeeiiii…
    Si acum radem cu fiica mea de Petrachescu si Corbeanca (acuma parca s-a mutat altcineva acolo, nu? hihihi), de “discobolul lui Fradaburidi” si alte faze.
    Filmele au fost cam nereusite, dupa cate mi s-a spus copiii alesi pentru rolurile principale din film au fost selectati conform nemuritorului principiu PCR = pile, cunostinte, relatii. Rezultatul s-a vazut.

  12. Blueberry
    November 30th, 2006 at 04:06 | #12

    Cartile din poza sunt, la mine acasa, aproape ferfenitza. Si acum, la maturitate, le recitesc o dta pe an. Pe coperta a patra sunt versuri de Nichita Stanescu (din ciclul “Cântece de ciresar”):
    Sandà pe care mi-o-ncalta un zeu
    în salt
    pe inorogul cel înalt
    si înseuat…

  13. Cristina
    December 9th, 2006 at 18:09 | #13

    castelul celor doua cruci chiar exista? chiar si sub alt nume….stiti ceva de asta…? tare mi-as dori sa aflu…

  14. December 14th, 2006 at 21:34 | #14

    Si eu ii iubesc mult, pe toti, desi cel mai tare ma identific cu Tic si Dan, dar am si ceva din Ursu, Victor, Ionel… “Asa as vrea sa fiti, dragii mei…” – mai tineti minte…? In “In loc de Epilog”!
    Si eu am cautat de atitia amar de ani biserica cu turnul asimetric construit in locul stejarului strimb din “Soimeni”, si Castelul celor doua cruci, al carui drum doar in luna august sageata azvirlita in soare il arata… Doamne, cit de pasionant! Pacat ca acest scriitor nu e recunoscut la adevarata lui valoare. Mai stie cineva ceva de el? Si, mai ales:
    STIE CINEVA UNDE E BISERICA CU TURNUL STRIMB SI CASTELUL CELOR DOUA CRUCI?

    Cu prietenie,

    Mihai – un ciresar

  15. annushka15
    December 21st, 2006 at 10:27 | #15

    hello, ciresari! ma bucur foarte tare cand vad atata lume fascinata de minunatele carti ale lui constantin chirita….:)
    eu le-am descoperit nu de mult si de atunci le-am citit numai de 2ori si nu cred ca ma voi opri aici! cand ma apuca cititul nu ma pot opri si de aceea am luat un 3 la chimie(ca nu eram atenta la ora si citeam) dar nu-mi pare rau,a meritat efortul!
    m-am regasit in toate personajele si nu stiu cand voi mai gasi o carte care sa ma fascineze atat si sa nu ma pot opri din lectura….
    pe onoarea mea, mama draga!

  16. razvan victor
    January 29th, 2007 at 13:40 | #16

    Am citit ciresarii cred ca de zeci de ori. Si acum le citesc cel putin de doua ori pe an.
    Mi se par fascinante. Este o copilarie pe care as fi dorit sa o traiesc si eu.
    Fac si eu parte din aceea generatie de trecere care a prins si jocurile in spatele blocului dar si internetul.
    Ma uit la copii din ziua de astazi si ma intreb oare ce copilarie mai au in conditiile in care de la 8 – 9 ani nu fac altceva decat sa se joace pe calculator, sa se duca la cafenet si sa scrie pe msg sau pe MIRC.
    Nu le lipseste oare acea copilarie in care sa alerge printre blocuri, sa se joace cu tuburi berman si cu elastecul.
    Astazi se joaca Fifa pe calcuator in timp ce noi jucam campionat de fotbal cu nasturi, dar parca era mai frumos cand stateam in fata blocului pe trepte cu totii si jucam toata ziua pentru ca nu aveam decat 2 placaje care erau terenuri. Si ascunsea jucata pana tarziu in noapte cand ne tot strigau parintii sa intram in casa si noi ne rugam sa ne mai lase.
    Am fost generatia crescuta cu cheia de gat si care inca s-a mai jucat cu prietenii direct si nu in retea.

  17. gauchito_de_petrila
    February 1st, 2007 at 15:36 | #17

    Ciao prieteni ai ciresarilor,(de) oriunde ati fi!
    Cautand ceva informatii despre (viata lui) Constantin Chirita, am dat de forum-ul acesta. Ca voi toti, am cautat si eu in adolescenta ba Zanoaga, ba Pestera Neagra,ba Zogreni etc. Acum, pastrand visele frumoase de atunci, am o idee vaga, sa SIMT cum a plasmuit autorul personajele, locurile, faptele; unde, cand si cum. N-o sa inteleg ce a simtit Constantin Chirita, dar am sa-i folosesc aripile, doar am sa le imprumut.
    Caut un motiv de a-mi petrece neobisnuit concediul la vara, si-mi place fotografia.M-am gandit (cu modesta mea pricepere) sa surprind pe CCD-ul camerei franturi din atmosfera de azi a matcii ciresarilor de odinioara.
    La fel o sa incerc sa fac cu un alt autor care m-a fascinat la acea varsta: Radu Tudoran (“Toate panzele sus”, “Ultima poveste”).Daca e cineva interesat de idee,sunt deschis la propuneri si colaborare.

  18. Malmoth
    February 1st, 2007 at 23:20 | #18

    O “bucatica nostalgica” dins erialul tv puteti gasi aici http://media.tvr50.ro/media.php?cat=6#play. Daca vreti sa downloadati clipul, nu disperati dupa butonul de deasupra ferestrei video, ci lasati-l sa mearga; dupa ce se termina, duceti-va in temporary internet files si luati-l de acolo.

  19. DaNu
    February 13th, 2007 at 12:35 | #19
  20. DaNu
    February 13th, 2007 at 12:48 | #20
  21. gauchito_de_petrila
    February 14th, 2007 at 11:36 | #21

    Excelent DaNU ! Multumiri! Acum pot citi “Ciresarii” si pe tren de pe Palm, fara sa car cu mine volumele (care trebuie pastrate).
    In alta ordine de idei, are cineva idee de viata lui Constantin Chirita?
    Eu mai deunazi lansam o idee, sunt in continuare calat pe ea. Ideea e de a descoperi urme, indicii (cat de vagi) ale matcii (geografice) care a gazduit Ciresarii, pt. ca ce a rezultat din germinatia sufleteasca si artistica a lui Chirita stim toti, de aia suntem aici. Eu cred ca merita incercat. Sunt deschis la orice fel de propuneri, sunt doar intr-un stadiu larvar al acestei idei. Deocamdata.
    Trebuie sa recitesc toate volumele (ce sfasiere la ultimul!) pt. ca dupa parerea mea ele au fost scrise (la o analiza superficiala !) astfel:
    1) Cavalerii florii de cires
    2)Castelul fetei in alb
    ?3) Drum bun ciresari
    ?4) ?5)Aripi de zapada-Roata norocului

    Dar pt a stabili ordinea exacta in care au fost scrise, trebuiesc recitite cu atentie, autorul lasa repere, pe ici pe colo,in fiecare volum. Trebuiesc doar notate,dincolo de febrilitatea cu care se recitesc volumele.
    Ciao, Sergiu

  22. DaNu
    February 14th, 2007 at 13:47 | #22

    1- Cavalerii Florii de cires
    2-Castelul fetei in alb
    3-Roata norocului
    4-Aripi de zapada
    5-Drum bun, Ciresari!
    asta e ordinea cronologica a evenimentelor.am sa revin si cu argumente.Ca sunt destule.

  23. Seby
    February 17th, 2007 at 19:36 | #23

    Orasul Ciresarilor = Barlad???!!!???
    Susteni = Busteni
    Binaia = Sinaia
    Mitis = Timis (jud Brasov)
    Pt orasul Ciresarilor o localizare exacta e destul de imposibila. Stiu ca el s-a nascut in comuna Ibanesti (jud Vaslui) la numai de 25 km de Barlad.
    Asa ca asta ar putea fi una din locatiile cele mai probabile. Greu de crezut ca ar fi folosit o alta locatie mai putin cunoscuta.
    Despre CC mai stiu ca avea o casa undeva ori la Poiana Tapului sau Sinaia. Pt mai multe informatii despre asta (nu fff multe) vezi cartile lui Vlad Musatescu – Aventuri aproximative – adevarate fresce ale lumii scriitorilor din anii 60-70-80.

  24. gauchito_de_petrila
    February 18th, 2007 at 21:01 | #24

    Pare ciudat sau nu dar am APROAPE CONVINGEREA ca singurele volume a caror ordine de desfasurare a faptelor e sigura sunt 1) si 2). Mai stim din 3) ca actiunea tanagralelor se desfasoara la un an dupa 1) si 2), 4) ar fi normal sa-l incadram dupa 3) dar…stim doar ca e iarna, ca nu e primul si implicit 2) dar poate fi fie in iarna dintre 1)-2) si 3) fie…si aici ma opresc.Am ajuns la o concluzie de fapt: in afara de primele 2 care d.p.d.v. al continuitatii actiunii sau daca vreti a contiguitatii cronologiei sunt ok restul NU POT FI INCADRATE CRONOLOGIC! Si stiti de ce?. Din 5) A carei actiune se petrece CONCOMITENT fie la 2 ani dupa 2) fie in aceeasi vara. Cititi si va veti convinge.Dar tocmai asta face parte din arta, din particularitatile stilului lui Constantin Chirita.Toate volumele duc spre rezolvarea unui mister de catre prietenii nostri.Si ne fura cu aceasta atat de frumos incat dorim sa-i gasim cumva, si plaseaza abilissim ATEMPORALITATEA cronologiei faptelor. MAGNA CUM LAUDE din partea mea! De ce? Pt. ca e atata candoare in personaje,actiuni incat ar fi pacat sa se sfarseasca cu vol 5)!!! De aceea atat de subtil Chirita nu da un cadru temporal precis. Pentru ca acea varsta,sau la acea varsta timpul curge altfel, nu pe ace de ceasornic, ci pe aspiratii, pe vise, pe candoarea din ele. Si astfel, recitindu-le te regasesti copil, varsta la care timpul in curgerea sa nu conteaza, pt. ca nu exista in interior agonia dupa bani, putere, functii, de fapt goana dupa vant. De aceea, daca azi Constantin Chirita ar mai trai l-as cauta si i-as strange mana si i-as spune:”Multumesc in numele tuturor prietenilor ciresarilor ca ne-ati ajutat sa nu ne pierdem copilaria!”

  25. Blueberry
    February 19th, 2007 at 03:34 | #25

    Gauchito, ai mare dreptate! Sa ne amintim: Ionel este absent din castelul fetei în alb! Unde era el? Undeva la mare, în cautarea unei alte mari aventuri…
    Si iubirea dintre Ursu si Lucia, începuta pe muntele din primul volum, este evocata din nou doar în volumele 2 si 5 – alt indiciu, poate, ca era aceeasi vara.

    Victor lipseste parca si el la începutul volumului 2 (vine sa-i întâlneasca pe ceilalti abia dupa ce gasisera documentul?) si la o jumatate din volumul 3. Unde era el între timp? Sau ma însel?

  26. gauchito_de_petrila
    February 19th, 2007 at 10:41 | #26

    Multumesc Blueberry!
    Asa e, ai observat bine.
    Dar ,cred eu, cele mai de neatacat argumente in favoarea ipotezei mei mele sut urmatoarele:(ceea ce urmeaza sunt citate din volumul 5)

    —-citat 1—————————
    “― Vrei să repeţi aventura de acum doi ani? Vrei să te duci iarăşi la Castel? întrebă cu naivitate Dan.”
    pag 2
    ————-sfarsit citat—————–

    ———citat 2——————————
    “Toţi cireşarii erau acolo, toţi cei şapte tineri, care, fără să ştie, fără să vrea anume, urmau să înscrie
    în legendă numele unui cartier cu zile şi nopţi liniştite dintr-un mic oraş de provincie. După ce-şi
    purtaseră veselia şi îndrăzneala prin scorburi şi prăpăstii de piatră, se întîlniseră la marginea unei mări
    ameninţătoare, hotărâtă să-şi apere castitatea adîncurilor.”
    …..
    “Ore întregi Ionel ascultase emoţionat păţaniile prietenilor săi. Îi înterupse rareori cu cîte o întrebare.
    Castelul fetei în alb nu mai ascundea nici o taină cireşarului care nu participase la descoperirea lui.
    Regretele adînci pe care le simţise în suflet, în decursul povestirii, se topiseră încetul cu încetul în lungul
    răstimp de tăcere care urmă. Era rîndul lui să povestească şi-i părea rău că întunericul nu-i va da voie să
    obseve chipurile prietenilor săi.
    ― În ziua aceea ― începu el ― voi trebuie să fi fost în apropierea Castelului. Poate că vă aflaţi chiar pe
    drumul subteran care ducea la intrarea principală.”
    pag 25
    ——-sfarsit citat———————

    Iulia spune ca are o editie a “Castelului fetei in alb” din 1958.Ce deducem de aici?
    Ca la 33 de ani ai lui Constantin Chirita(s-a nascut in 1925) acest volum deja aparuse.Posibil sa fi fost si vreo editie anterioara?Nu stiu,greu de crezut.Deci acel volum al Iuliei are valoare de muzeu.Si mai mult ca sigur ca in acea perioada a aparut si vol 1 cel cu Pestera Neagra.De aceea o rog pe Iulia sa ne dea date despre volumul pe care-l are. Tot ce ne poate spune.(editura,daca are vreu comentariu al vreunui critic etc etc).Si ii multumesc anticipat.
    Astfel, reconstruind,mici bucatele de puzzle cine stie ce descoperim despre viata lui Chirita? Poate aflam de ce aceste carti(capodopere ale genului, fara nici o exagerare) nu sunt cunoscute.(pe Internet n-am gasit aproape nimic despre VIATA lui Chirita).Maica-mea e profesoara de romana si nu are nimic.Si are o biblioteca…

    Spuneam undeva ca un alt autor m-a fascinat la fel: RADU TUDORAN. Va recomand cu toata caldura una din capodoperele lui, mai putin cuoscuta cred, decat Ciresarii.Este vorba de “Ultima poveste”. Daca reusiti s-o gasiti pe undeva. E intrucatva asemanatoare.Prin frumusete si prin faptul ca are ca personaje principale tot niste copii. Mai mult nu spun deocamdata.
    Dar ma intriga un lucru:de ce asemenea capodopere sfarsesc uitate, trecute cu vederea????Si nu pot sa gasesc un raspuns de bun simt.
    Astept parerile voastre in legatura cu prietenii nostri.
    Toate cele bune,
    Sergiu alias gauchito

  27. DaNu
    February 19th, 2007 at 11:33 | #27

    “Erau atîţia cireşari acolo, şi foloseau cu atîta fidelitate fraze din primele cărţi, şi se priveau unii pe alţii cu atîta complicitate: Tic pe Maria, Lucia pe Ursu, Victor pe Ionel, Dan pe toţi, speriat, aşteptînd trăsnete în creştetul capului, încît s-ar fi pierdut în hărmălaie şi mulţime, fără să fie recunoscuţi, şi mai ales fără să fie luaţi în serios chiar veritabilii cireşari. Şi, bineînţeles, cireşarii erau! Da, cireşarii cei adevăraţi, cei care trecuseră prin Peştera Neagră, cei care descoperiseră Castelul celor două cruci, cei care salvaseră tanagralele erau acolo! Dar nimeni nu-i recunoscuse, pentru că nu voiau să fie recunoscuţi. Iar după farsa de dimineaţă, puteau să strige ei sus şi tare cine sînt, că nu i-ar fi crezut nimeni. Alţi elevi, prin aplomb şi imitaţie, păreau mai veritabili decît ei.”

    Acesta este un citat din primul capitol din vol. 4 “Aripi de zapada”. De aici se vede cronologia aventurilor celor 7 ciresari.

  28. gauchito_de_petrila
    February 19th, 2007 at 20:27 | #28

    DaNu ceea ce expui tu intareste convingerea mea,anume aceea ca intentionat autorul plaseaza in TOATE volumele o cronologie ce nu poate fi refacuta ce se bate cap in cap cu LOGICA. Dar nu inseamna ca ea nu exista.Dimpotriva exista apeland la fantezie, la inocenta, la acceptarea faptelor fara a pune intrebari, asa cum un copil nu te intreaba DE CE exista zana buna, ci o cauta, o asteapta, o viseaza. Asa si ciresarii nostri,sunt zana buna a ORICAREI varste daca accepti sa fi (macar putin) copil,ceea ce e minunat, si asta e MERITUL lui Constantin Chirita.De a ne reintoarce la visare, la copilarie.De aceea spuneam mai deunazi ca daca ar mai trai l-as cauta si i-as strange mana si i-as spune:”Multumesc in numele tuturor prietenilor ciresarilor ca ne-ati ajutat sa nu ne pierdem copilaria!”
    Am uitat un cuvant poate esential in graba cu care am scris fraza aceasta: “Maestre!” acesta e cuvantul pe care am uitat sa-l scriu si pe care i l-as adresa daca s-ar putea.
    Dar asa eu, cu modestie, incerc sa incerc (scuze pt jocul de cuvinte) sa caut urmele fizice si sufletesti ale maestrului si invit pe oricine, oricum in aceasta (cine stie?) poate aventura a spiritului. Mai ales ca repet, mi se pare nedreptatit(de soarta?, de regim?, habar n-am).
    Un salut prietenesc

  29. Mircea
    February 26th, 2007 at 17:28 | #29

    Am vreo doua carti pe acasa, aparute la Editura Tineretului in 1958. Acestea au in ultimele pagini anunturi (reclame …) despre ultimele carti aparute, prin care si volumul 2 din Ciresarii.

    Am scanat una dintre ele ca sa va convingeti
    http://img170.imagevenue.com/img.php?image=02794_ciresarii_anunt_1958_122_187lo.jpg

    Asta inseamna ca foarte probabil primul volum a aparut prin 56 – 57, adica acum 50 de ani, in perioada fecunda dar scurta (la noi) a “dezghetului” hrusciovian. Ar trebui sa facem ceva cu ocazia acestei frumoase aniversari, ma gandeam la un site cu toate informatiile stranse de cititorii pasionati, scanari de editii, informatii despre viata lui Constantin Chirita, cred ca a fost un om extraordinar desi se cunosc asa putine despre el. Sa nu uitam ca tot el l-a descoperit si promovat pe Nichita Stanescu.

    Am vazut ca exista o pagina http://www.ciresarii.ro, dar este vorba de o organizatie de pocaiti care si-au pus sloganul “Ultima expeditie – cautarea lui Dumnezeu” – ma rog, n-am nimic cu ei, dar puteau sa gaseasca alt nume … pagina lor nu are nimic in comun cu adevaratii ciresari.

  30. gdansk
    March 1st, 2007 at 11:49 | #30

    Am citit avanpremiera cartii, cea din linkul de mai sus. Mare om cel care a scris-o. Nu i-a scapat nimic.A dezvaluit tot ce e mister in carte, inclusiv faptul ca fata in alb e “rapita” de tatal ei, asta ca sa nu aiba cititorul emotii degeaba…

  31. gauchito_de_petrila
    March 1st, 2007 at 13:26 | #31

    Da Mircea, ai dreptate ar trebui sa facem ceva(de genul site sau altceva).Am dat si eu de site-ul pocaitilor, n-m nici eu nimic cu ei dar cred ca au abuzat de numele “Ciresarii” si mai ales (sau inclusiv) de spiritul cartii in numele unei probabile incercari de prozelitism – lucru caracteristic acestor miscari si/sau anumitor persoane din cadrul lor excesiv de zeloase fata de…cine? de superiori?.
    Faptul ca ai pus link-ul cu scanarea e excelent,m-am uitat acum pe imagini.Din cate am aflat eu zilele trecute “sapand” pe Google, primul volum a aparut in 1956, dar nu am link-ul cu informatia, era ceva legat de primaria Barladului am sa ma uit acasa sa vad daca s-a pastrat in istoricul browser-ului.
    Tot atunci, navigand am gasit o fotografie minunata facuta de un montaniard,al unei aglomeratii de stanci pe care le-a intitulat “Castelul fetei in alb”, evident citise cartea si asemanarea l-a determinat sa dea acest nume fotografiei. E facuta pe undeva prin zona Buzaului, cred ca mai am link-ul spre ea.O sa-l pun aici indata ce-l gasesc.
    Iar faptul de a face ceva nu ar trebui neaparat legat de o aniversare,Ciresarii n-au varsta , ci tocmai,cred eu, de pastrarea copliariei(care e similara cu perioda primaverii in timpul interior si atemporal) din noi. Si care intamplator sau nu vine din nou luna aceasta.

    Asa ca tuturor prietenilor ciresarilor de pretutindeni o urare: Primavara frumoasa de care sa va bucurati deplin!

  32. gauchito_de_petrila
    March 1st, 2007 at 13:39 | #32

    Am gasit link-ul cu fotografia:
    http://foto.alpinet.org/index_ro_item_14229.html

    (Merita sa mai visam putin…din cand in cand)

  33. gauchito_de_petrila
    March 4th, 2007 at 13:38 | #33

    Cum ar fi fost societatea noastra contemporana d.p.d.v. spiritual daca mai multa lume ar fi avut acces la capodopere precum “Ciresarii” sau Radu Tudoran, daca acestia n-ar fi trebuit sa traiasca, ca fiinte creatoare intr-un semianonimat (Radu Tudoran) si/sau ingraditi de barierele sistemului in care traiau(Chirita, Tudoran etc),daca ei ar avea posibilitatea sa ne impartaseasca (evident inregistrati dat fiind ca s-au dus intre timp sa-si gaseasca odihna) cate ceva din universul lor (sunt convins fascinant…!, din trairile lor…)?
    In loc sa vedem in mass media tot felul de publicitate ieftina si personaje cel putin bizare pe post de modele de urmat, impuse de o societate fara orizont si fara personalitate…

  34. Calin Tulai
    April 4th, 2007 at 21:35 | #34

    Am in acest moment 27 de ani insa aventurile ciresarilor inca ma bantuie, in sensul ca m-am regasit printre ei in anii de liceu cand cutreieram muntii si asteptam din loc in loc sa apara vreo pestera ascunsa fara capat si asa mai departe.Am avut onoarea sa ma intalnesc personal cu D-l Chirita acum cativa ani si l-am intrebat pe cand o continuare.Stiti ce mi-a raspuns?Ca ar avea idei pentru inca cateva, dar ca ideea sa a fost sa termine aventurile lor pentru a nu deveni mai apoi o enciclopedie, tocmai pentru a ramane in inimile tinerilor.”Ce-i prea mult strica”, a spus dansul si sunt intru totul de acord.Si mi-a mai spus:”continuarea o fac cititorii,in viata”.Oricat as fi de acord cu dansul, parca tot mai imi e dor, chiar si acum, de o aventura de-a lor.Asa cum Amintirile din Copilarie a lui Creanga nu mai pot fi povestite cu acelasi har, asa nici o alta carte continuare a ciresarilor nu ar fi la fel daca nu ar fi scrisa de Chirita

  35. motzulina92
    April 10th, 2007 at 09:11 | #35

    Salutare, daragi ciresari! Asa cum a mai scris cineva, daca ar mai trai Constanitn Chirita, as face tot posibilul sa il contactez si sa ii cer sa mai scrie o carte. Mise pare extraordinar ca s-a infiintat un site de genul asta si ca amintirea lui Chirita nu s-a sters de tot, asa cum credeam eu. Nu stiu de ce oamenii dau uitarii cei mai de seama scriitori si ii lasa sa se piarda in negura timpului precum niste frunze in vant. Mie, de exemplu, nu imi place Eminescu (sper sa nu supar pe cineva cu acest comentariu la adresa marelui poet, pe care chiar daca nu il plac, il respect). Probabil ca sunt printre putinii carora nu le place Eminescu, si mi se spune mereu ca sunt intr-o ureche pentru ca nu apreciez opera sa, dar stiu ca sunt foarte multi carora le place Chirita si nu se face nimic in sensul asta. De aceea , cand am gasit site-ul acesta, mi s-a parut extraordinar (Doamne, parca as face reclama la TV…=))). In fine, sper sa ne bucuram cu totii cat mai mult de ceea ce avem acum si ca viata e scurta si trebuie sa luptam pentru ceea ce ne dorim cu adevarat!
    Poate ca lucrurile acetea suna stupid spuse de un copil de 15 ani, insa sunt gandite cu inima.

  36. motzulina92
    April 10th, 2007 at 10:14 | #36

    Voiam sa va intreb daca stiti cumva ce carti a mai scris Constantin Chirita? As fi foarte recunoscatoare!

  37. April 12th, 2007 at 11:59 | #37

    mie mi-a placut foarte mult de Victor deoarece a fost foarte indraznet si curajos,dar si de ceilalti mi-a placut dar in mod special de el este pe primul loc. dupa accea sunt si ceilalti. mi-a placut de el decand am inceput sa citesc primul volum dar mai ales in al cinci-lea a fost mai curajos, mai ager, si mai dragut asa spus. de accea mi-a placut decand am inceput sa citesc aceea carte am fost foarte emotiva si de accea citeam in fiecare seara cate 100 de pagini nemaisaturandu-ma,dar acum am inceput sa citesc alta carte care are 750 de poaini tot de acelasi autor placut mie care se numeste si cred ca il stie orice adolescent CONSTNTIN CHIRITA am citi cirewsarii de 7 ori toate volumele si sper ca si cand voi trece examenul de intrare la facultate sper ca o voi putea reciti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  38. Seby
    April 12th, 2007 at 19:20 | #38

    -Matei Ion a cucerit viaţa (nuvele)
    -Întâlnirea
    -Oţelul
    -Pasiuni
    -Romantica
    -Trilogia în alb:
    1 Trandafirul Alb
    2 Pescăruşul Alb
    3 Îngerul Alb
    -Ciresarii.

    Poate mai vine lumea cu ceva completari……

  39. eugen
    April 16th, 2007 at 09:32 | #39

    recomand romantica , o carte superba

  40. Little girl
    April 22nd, 2007 at 19:46 | #40

    Pentru SMILLA
    Draga Smilla, ai putea sa -mi dai si mie o copie a filmului ciresarii ?
    Ma-s bucura sa -mi raspunzi si ti-as fi recunoscatoare
    Sau daca stie cineva de unde se poate procura filmul serial Ciresarii in ori ce format, va multumesc frumos
    Little girl

  41. Ludovic
    May 4th, 2007 at 18:56 | #41

    Nu as fi crezut ca sunt atat de multi pasionati de “Ciresarii”. DaNu iti multumesc mult pentru postarea adresei de unde se pot descarca cele 5 volume ale “Ciresarilor”. Aici peste Ocean este destul de greu sa am acces la “Ciresarii”, iar aceasta adresa este ca o mana cereasca!
    Stie cineva vreo adresa de unde se pot descarca episoadele serialului “Ciresarii” facut si difuzat de TVR prin anii ’70 (cel cu Mircea Septilici, Alexandru Boros -Tic etc.)?

  42. DaNu
    May 19th, 2007 at 10:22 | #42

    @Ludovic, ma bucur ca am fost de folos. Totusi , din pacate, acolo a doua carte e incompleta (Castelul fetei in alb). Cat despre film, nu te sfatuiesc, pt. ca nu are nimic in comun cu cartile decat numele personajelor. salutari, si…..drum bun , Ciresari!!!(oriunde va aflati)

  43. Paul
    May 24th, 2007 at 12:20 | #43

    Mai trebuie sa citesc vol. 5 si sa termin 4-le. Preferatul meu e tic si cu tombi da-mi place si de vicor sau de ursu

  44. Florin
    May 28th, 2007 at 17:07 | #44

    Sergiu, ma intrigă propunerea ta. Şi eu sunt echipat cu o camera video şi cu tot necesarul pentru a porni în căutarea lucrurilor demne de imortalizat şi de savurat. Programul meu este extrem de flexibil, în sensul că pot să-mi iau liber când doresc. Hai să luam legătura pe mail dacă vrei să vedem dacă este realizabil aşa ceva. Adresa mea este florin2002 pe yahoo.
    Numai bine tuturor celorlalţi iubitori de tinereţe fără bătrâneţe!

  45. pentru LUDOVIC
    July 3rd, 2007 at 12:20 | #45

    Daca mai vrei 10 episoade din serialul Ciresarii, intra la http://www.veoh.com

  46. Maria
    July 25th, 2007 at 19:25 | #46

    “Ciresarii” sunt unul din motivele pentru care sunt mandra ca sunt barladeanca. Le-am citit si rascitit, intai intr-o editie de biblioteca, veche de tot, apoi au inceput sa apara si la librarii, acum am si formatul electronic pe laptop, asa ca sunt cu mine peste tot.
    Ca autorul a fost barladean am aflat abia dupa aceea. Se pare ca si pesonajele sunt tot de acolo, Constantin Chirita a declarat odata ca el s-ar fi autoportretizat in Dan. Poate de aici si remarca cu privire la incheierea romanului politist din “Roata Norocului”. Pestera Neagra nu a fost descoperita de un grup de adolescenti, dar autorul s-a documentat bine inainte, relieful coincide destul de bine. Asta e farmecul cartii, putem deveni detectivi si identifica locurile din romane.
    Cred ca farmecul romanului este faptul ca fiecare personaj e un tipar, in care ne putem regasi. In nici o alta carte n-am gasit un personaj mai aproape de mine decat Lucia, din cauza asta in Gimnaziu eram poreclita o vreme “Santa Lucia”. Eram un sloi de gheata blond si cu parul scurt, cu nasul in carti si note pe masura. Imi pare rau ca in filme Lucia are parul lung (grav :P). Am vazut ambele serii si cea din ’74 si cea din anii 80. Dar nu se compara cu cartea, acolo personajele sunt asa cum le vezi tu, sunt ale tale.
    O carte mai mult decat obligatorie, fermecatoare, cred ca pentru multi este o emblema a copilariei si adolescentei.

  47. Bogdan
    September 3rd, 2007 at 15:03 | #47

    Din pacate serialul nu se compara cu cartea. Si ce e frumos…dupa atat amar de vreme, tehnologia inca nu a ajuns sa invecheasca Ciresarii, inca exista plaiurile, inca exista mistere …

  48. cristina
    December 15th, 2007 at 22:50 | #48

    Salutare,ciresarii! Atat de mult ma bucur sa citesc randurile scrise de voi… Multa vreme am crezut ca doar eu am o manie cu volumele lui Constantin Chirita, acum vad ca mai sunt si altii pe lume… Am vazut ca s-a intrebat de filme, eu am toata seria din 1972. Daca sunteti careva din Cluj, v-o pot da. Altfel, merge descarcat cu DC++ si cu torrente. Seria inceputa in 1984 n-o am,din pacate… De altfel, sunt ambele facute in acord cu vremurile (unde ati citit in “Ciresarii” cat de pionieri si utecistii erau eroii nostri?). Volumele astea 5 sunt o imagine a copilariei si adolescentei, indiferent de regimul politic in care copilul sau tanarul traiesc! Multumesc pentru e-books-uri, chiar nu am volumele si- o sa le recitesc cu placere de pe calculator.

    Era vorba mai sus despre mersul pe urmele ciresarilor. Sunt perfect de acord, iar daca se concretizeaza intr-adevar acest proiect ma declar dispusa sa particip! Pentru copilaria noastra pierduta in viata reala, dar niciodata moarta in suflete!!!

    Drum bun, ciresari, oriunde va va duce acest drum!

  49. December 19th, 2007 at 20:56 | #49

    in scrisul din hol “bine ati venit”era ascunsa cutia in al 4 volum……e preferatul meu printre altele……….cele mai tari carti scrise vreodata…..pacat ca nu exista al 6 volum;))

  50. Emil Brad
    January 22nd, 2008 at 03:10 | #50

    Sint curios daca au mai observatsi altii sau este doar o impresie a mea. Desi Ciresarii a fost scris prin 1960 in plina era comunista nu prea are deloc referiri la ea… cum ar fii…pionerii…tovarasi…plan…cincinal…socialism..etc

Comment pages
1 2 3 4
  1. No trackbacks yet.