Home > Almanahuri, Literare > Almanahul Şoimii Patriei ’88

Almanahul Şoimii Patriei ’88

postat pe 27.04.2006 de Sirg

Inainte sa devii “pionier”, erai “soim al patriei”. “Cutezatorii” era pentru pionieri, iar asta era almanahul pentru “aia mici”. Cine si-l mai aminteste? Era plin de tot felul de chestii “practice” de construit, lipit, taiat, si cusut – avioane, moristi, casute pentru pasarele, rochite, etc, dar si de rubrici gen “stiati ca?” 🙂
Coperta:

Coperta Soimii Patriei 1988

“Toti soimii patriei viseaza la ziua cand vor deveni pionieri. Va fi, gandesc ei, cea mai frumoasa zi, luminoasa si solemna, vesela si neasemuit de bogata in intamplari. Atunci, in stralucitoarele uniforme, cu fetele radiind de fericire, aliniati sub drapelul tricolor al patriei vor rosti un angajament maret, vor primi cravata rosie cu tricolor, motiv de mandrie pentru orice copil”

Soimii Patriei si Pionierii

Talent, indemanare, dragoste de munca 🙂

Talent si dragoste de munca

Almanahuri, Literare

  1. SirG
    May 3rd, 2006 at 09:22 | #1

    Nu cred ca sunt de acord cu tine dupa modul in care privesti lucrurile. Eu am fost “soim” si pionier si nu prea ma interesa altceva decat sa ma joc si sa ma tin de prostii cu prietenii. Nu eram un fel de “propagandist” sau “spalat pe creier” pentru ca purtam uniforma obligatorie, si oricum, chiar si asa, majoritatea isi dadeau seama ca toata propaganda era o abureala. De ziua mamei faceam felicitari pentru “mama noastra a tututor”, Tovarasa Elena Ceausescu – normal ca si un copil realiza ce caraghios era sa faci felicitari pentru cotoroanta aia!
    Parerea mea e ca nu trebuie sa prezinti tendentios ce a fost, ci obiectiv si detasat, pentru ca lumea sa isi faca propria parere in mod independent. Pe vremea comunismului, se facea invers, ti se prezentau lucrurile ca fiind “albe” si “negre” – acesta e adevarul – si primeai teme de genul, “discutati cu colegii si explicati de ce vreti sa va faceti macaragii” 😀 sau “aratati-va in cateva fraze admiratia fata de conducatorul tarii, tovarasul Nicolae Ceausescu”. 😉

  2. May 3rd, 2006 at 14:34 | #2

    Bafta ta daca ai prins o experienta de pionier relaxata. Ai nostri erau indarjiti rau (gen scaderea notei la purtare la 7 pt urechi de magar desenate tovarasului, batai si puneri la colt pt neinvatarea la timp a naiba stie carui mesaj omagial, tampenii d’astea)

  3. charlie
    November 5th, 2006 at 00:12 | #3

    Andrea,

    Si altii, nu numai ai vostri, puteau parea “indarjiti rau” dupa ispravi de genul asta (la urma urmei, sa desenezi urechi de magar tovarasului nu prea putea sa treaca drept o glumitza nevinovata, nu-i asa?). In schimb, hai sa recunoastem ca soimii patriei, pionierii si utc-istii erau, cat de cat, angrenati in activitati comune, mai mult sau mai putin propagandiste, mai mult sau mai putin interesante, e adevarat, toate obligatorii, ale caror rezultate erau si rasplatite si sanctionate – dupa caz…

    Eu, personal, n-am fost soim al patriei (aveam cravata de pionier deja cand s-au “inventat” soimii), insa cred ca, multora dintre noi, chestiile astea ne-au dezvoltat cat de cat spiritul de echipa, spiritul de competitie, moralitatea si – de ce nu? – ingeniozitatea in diverse domenii. Poate pare exagerat ce spun eu, insa fac o comparatie intre felul in care interactionam noi, pe vremea aia, cu colegii, parintii, profesorii, cu societatea, in general, si felul in care o fac copiii / tinerii de azi…

    (Departe de mine ideea de-a glorifica regimul!)

  4. marius Strugariu
    February 22nd, 2007 at 14:36 | #4

    M-ar interesa o camasa si o cravata de shoim . Unde as putea gasi ?
    Va rog ,contactati-ma !

  5. Micu Lucian Ionel
    June 23rd, 2008 at 14:19 | #5

    Am avut norocul sa prind si Soimii Patriei si Pionierii si imi amintesc numai chestii minunat de placute! Iti dadeau un sentiment de reusita in viata, te responsabiliza si iti dadea respect si apreciere de sine. De asemenea copii erau mult mai armonios pregatiti pentru viata. Imi amintesc ce rau imi parea ca nu am fost comandant de detasament sau grupa 🙂 In concluzie, din punct de vedere al copilariei, spun ca inainte era cu mult mult mai frumos.

  6. July 11th, 2008 at 11:49 | #6

    corect Lucian, dpdv al copilariei era mai frumos, dar atat. Am avut o copilarie frumoasa si interesanta din care avem ce povesti! Oare copiii de azi ce vor povesti? Jocurile jucate pe calculator?

  7. andrei
    December 20th, 2009 at 19:24 | #7

    Multi dintre voi ziceti ca era rau in acea perioada. Sa ne uitam acum in anii 2010 acusi jumatate din populatia din mediul rural nu stie sa citeasca si sa scrie , nu aveai sa vezi in perioada comunista asa ceava…era rau ca incercau sa educe populatia de la asa o varsta de frageda ??? Nu cred!!! Nu se invatau numai cantece “patriotice” de slavire a partidului ci si cantece patriotice, poezii ….Intrebati acum un copil de 10 ani nu mai zic de 5,6 sa va recite din Eminescu ceva din Cosbuc… sa va recite cateva strofe din imnul national …Nimic !!! Zero barat !!!! Acum nici cei ce termina un liceu nu stiu o poezie de Eminescu. Ne pierdem si ne uitam valorile nationale. Am vrut libertate …o sa ne iasa pe ochi …am vrut democratie si aia ne iese pe ochi Cine spune ca am gresit ceea ce am scrie ori e prost ori nu gandeste. Inainte de 90 aveam unul dintre cele mai bune sisteme de invatamant din lume …cele mai bune univeritati. licee, scoli …acum au ajuns sa rada italienii si spaniolii de noi ca le stergem de rahat batranii , doar in agricultura suntem buni …Liberate am vrut …nu erau bune cozile de la butelii …stateai 2 zile dar macar ti-o luai , acum poti sta si 2 ani ca nu ai bani sa o iei …si ce daca vitrinile sunt pline domnilor cu de toate …ca ai libertate sa te exprimi daca nimeni nu te asculta ??? Doamne ajuta-ne ca nu stim ce am facut

  1. May 2nd, 2006 at 20:50 | #1
  2. October 31st, 2009 at 00:40 | #2