Reciclare
postat pe 09.03.2006 de Raluca
Cred ca toti pionierii care se respecta isi amintesc cum colectau si carau la scoala kilograme de maculatura, castane si borcane de sticla, ca s-o impresioneze pe tovarasa…
Cred ca toti pionierii care se respecta isi amintesc cum colectau si carau la scoala kilograme de maculatura, castane si borcane de sticla, ca s-o impresioneze pe tovarasa…
da si ne aducem aminte side snururile galbene si rosii,de cravata(cu tot cu cantec),de raportu pe care trbuia sa il dam dimineata cu privire la efectivul clasei(aveam snur galben OF),si de cum faceam pe altii pionieri
ce omor era sa-mi iau intr-o zi de la tata, cand am vrut sa duc niste carti (am considerat eu ca nu ii mai trebuie…) la maculatura, ca sa depasim planul… hihii
Cei trei R: recuperare, reconditionare, refolosire 🙂
dap, castane, maculatura si borcane + munca patriotica in gradinile din curtea scolii 🙂
La noi era pe hartie doar. Am fost comandant de detasament, deh. Trebuia sa scriem in “Programul de activitate pe trimestrul X” ca am adunat X kg castane, maculatura, fier vechi,etc. Dar nu ne-au scos vreodata sa facem pe bune treaba asta.
Iar in scolile din zonele rurale trebuia sa te duci cu frunze de dud pentru viermii de matase! (Stiu io … )
Si defilarile de 23 de august cu pancartele alea de zapada artificiala. Si pozele cu “conducatorul iubit” din fiecare clasa si adunarile in careu cand aparea vreo problema.
Petrvs, nu doar in zonele rurale 🙂 la scoala nr. 3, cand eram eu in clasa I era crescatorie de viermi de matase 🙂
Eu am mers sa adun roscove.
Na!
De 1 mai fiecare iesea cu clasa in cel mai apropiat parc sa faca curatenie, sa culeaga gunoaiele, sa vopseasca pomii si etc etc.
Eram comandant de detasament cred aveam snurul galben,ne-a dus la Marasesti sa depunem juramantul.Faceam curatenie in biblioteca,parc si maculatura de acasa obligatoriu.
P.S.
Am fost comandant de detasament ca erau ai mei mai atenti cu invatatoarea si directoarea scolii:)) ca altfel….
apropo borcane, mai are cineva borcane sau sticle de la lactate?
(iaurt, lapte, sana, qefir,…?)
Faza cu colectatul borcanelor prin scoli primise chiar si nume ,la un moment dat.’Borcaniada’ se chema fiind in voga in acele vremuri actiuni si evenimente cu sufixul “ada”.Ce mai ,suna bine in urechile tovarasilor:)).
hm, ce-s alea roscove?
sunt un fel de pastai, ca de fasole dar mult mai mari, si cresc in pomi…
sunt maronii si cam de 30-35 cm lungime.
la cit sunt de mari, simburii sunt cam de dimensiunea bobului de fasole, sau chiar mai mic..
si sunt comestibile? ce gust au?:)
stiu ca ar fi unele comestibile, cum sunt si castanele de altfel, insa de gust, chiar nu stiu nimic….
adevarul e, ca dupa cum miros (aroma) cele “salbatice”, nu au cum sa fie rele la gust.
Hmmm, nici eu nu stiam ce-s alea roscove. Am gasit ca pudra de roscove se poate folosi in loc de cacao la deserturi.
doar pe tovarasa?si pe doamna mai incolo…pana in clasa a8a am carat asa ceva la scoala…si …eu am terminat a 8a in 2000
Roscovele intra in categoria plantelor medicinale obligatorii pe care trebuia sa le colectam pe perioada vacantei de vara alaturi de: flori de tei,macese,musetel,papadie,rapit etc.Alte activitati OBLIGATORII erau: insectarul,munca patriotica,vizitele la muzeele statului,colectarea de materiale refolosibile,orele de pregatire politica,excursiile la Doftana(pe banii nostrii),bilete bagate pe gat la piese de teatru fara succes, poze cu ,,clasa”, fara voie si or mai fi si altele de care nu-mi aduc aminte acum…
Fierul vechi obligatoriu, borcanele, ghindele, castanele, teiul, insectarul, ierbarul, fotografiile de clasa si de elev care ieseau ca naiba, timbrele postale si cartile postale obligatorii, pixurile si creioanele la fel, biletele la tombola la care toata lumea castiga ceva numai ca nimeni nu se lauda ca ar fi castigat ceva pentru ca ramaneai cu banii dati si tombola anulata…
roscovele cred ca erau pt. industria farmaceutica.
oricum , sunt bune de “incuiat”!
cu castanele si cu ghindele ce faceau ?
Are cineva nevoie de borcane? am eu, o gramada, si nu stiu cum sa le reciclez 🙂
Ce sa impresionezi pe to’ar’sha, fratilor! Ca erai obligat sa iti faci planul de hartie, sticle si borcane, castane, fructe de padure, plante medicinale si cam atat imi amintesc eu. Imi aduc aminte ce scaltoaca mi-am luat de la “diriga” cand nu am dus fructele de padure, de n-am auzti vreo 3 zile cu urechea stanga… auuuu, ce scandal i-a facut taica-meu…
Si imi mai amintesc lucrand ca sclavii pe tarlalele partidului, la cartofi, la fasole, la conopida, la de toate… mai luam si noi vreo 2 gulii, 3 morcovi, ce mandra le scoteam pe masa din bucatarie, in fata mamei… de parca as fi adus un aprozar intreg… deh! aveam vreo 12-13 ani!
Dar de textile va mai amintiti? Mi-a dat oadata mama toate tzoalele mele care ramasesera mici, si au deschis magarii de colegi sacul… si au început sa faca misto, au scos o pereche de chiloti (de la care mama recuperase desigur elasticul) si si-au tras-o pe cap etc… Traume, traume!
Cât despre plante medicinale, Nadia are dreptate, nu era pentru “impresionism”, era chiar o obligatie! Majoritatea cumparau de la Plafar si dadeau la scoala (culmea absurdului, având în vedere scopul vizat initial de actiune) – mai ales ca plantele trebuiau prelucrate (de noi) într-un anumit fel, uscate, dezghiocate etc!
Mai tineti minte timbrele UNICEF pe care eram obligati sa le cumparam? (1 leu bucata), sau alte bilete de film, teatru etc – tot pe banii parintilor, saracii… Dar “fondul clasei”?
Pai fondul clasei se strange si acum, cu acelasi spor dar cu sume…adecvate…! ca acum mai trebuie sa cumperi eventual si pupitru pentru copil( ca , deh`, sta patru ani in clasa aia si o sa-i foloseasca…), sa schimbi parchetul, sa pui jaluzele verticale…samd. Eu imi aduc aminte ca noi aveam perdelute la geamuri ( albe, de panza scrobita) si la sfarsitul trimestrului ni le dadea tovarasa la spalat si apretat acsa. Iar noi, copiii, ne bateam aproape ca sa fim noi >! Stiu ca intr-un an i le-am adus mamei acasa si a simtit ca ii pica cerul in cap la asa >( mai avea pe deasupra si un bebe de 3 luni…)
Cat despre cei 3 R, in zelul nostru nemaipomenit aduceam sticle, borcane, hartie…De textile nu era cayul , ca eram scoala de fitze si nu voia directorul zdrente. Dar ne mai cereau pluta ( minim 10 dopuri) si polietilena…Ori, cum la vremea aceea sa ai sacose de plastic in casa era un …bun familial, mergeam si cumparam sacose noi din Alimentara ( ca cica erau mai proaste decat ce strangeau parintii acasa- asa ni se parea…). Dupa 83 parca se smecherisera insa cu sticlele si borcanele: ne puneau doar sa aducem bani de acasa si , dupa ce se strangea suma, o mama mergea la un centru de recuperare sa ii dea un bon de mana cu stampila!!!( chipurile asa evitam aglomerarea spatiilor de depozitare).
La ce foloseau castanele?
imi amintesc ca m-au retrogradat , mi-au luat snurul galben si mi-au dat unul rosu(comandant de grupa) pentru ca am lovit profesorul de istorie cu mingea in cap…un trimestru am avut nota 9 la purtare si m-au scos si in fata careului , exemplu negativ: “sa nu faceti ca ea!”.
am cules si frunze de dud pentru viermii de matase… dar era frumos.