BIBELOURILE
Din nici o casa care se respecta nu lipseau bibelourile. Acestea se tineau in vitrina, pe mobila (cu mileu, sa nu se zgarie mobila), pe jos (pusculitele sub forma de porc de portelan pictat cu flori) sau pe televizor (cele sub forma de peshte de sticla, colorat divers, dupa gust).
Acestea erau de mai multe tipuri, cele mai intalnite fiind:
– balerina
– pescarul / pescarii (chinez sau localnic, cu peshte legat cu atza)
– betzivul / betzivii (in picioare sau pe banca)
– animalele (cai, porumbei, pescarusi, caini de vanatoare cu fazan in bot, etc.)
– cosul cu flori
– peshtele de sticla
Majoritatea erau din portelan, dar existau si modele de sticla (peshtele de televizor) si de sare minerala, care se gaseau la mare (la Eforie Nord in bazar) si care se topeau in contact cu apa.
-baiatul cu cainele
-fata cu gastele
-batausii (varianta colorota sau alba)
p.s: si la pescar de cele mai multe ori se rupea atza
Mai adaug listei ‘baiatul si fata’ si lumanarile acelea decorative [rusesti]?!? Toate bibelourile care au mai ramas prin casa sunt orientate cu spatele ‘la public’ sau asezate in cele mai tampite pozitii ๐ [a se vedea cele doua exemple de mai sus]!
Ma gindeam ca ai uitat pestele de sticla colorata de pe televizor, dar tocmai l-am vazut in lista, asa ca nu imi mai ramine decit sa amintesc de Zeita Fortuna cu cornul abundentei ๐
fratilor, bagati poze pe mail la Igu!
hai, ca sigur aveti pe acasa material didactic la greu! ๐
mail igu = latrecut@igu.ro
Y: tare
Y: stii ca pestele colorat de sticla se vinde in tari straine ca antichitate
Y: ?
Petrvs: nope …
Petrvs: tu de unde stii?
Y: a fost un roman in ungaria parca..si mi-a zis ca se vindeau ca painea calda
daca dai search pe google images dupa “bibelou” prima imagine care apare este cu Fredo & Pid’Jin! ๐
check it here:
http://images.google.ro/images?q=bibelou&hl=ro&btnG=Caut%C4%83+Imagini
ati uitat tzaranca cu galetile:)))Doamne…nu era casa sa nu o aiba…unii chiar si in dublu exemplar…ptr k dadea bine:)…sincer acum…eu ma uit mereu p siteu`asta si ma apuca nostalgia…ce bine era knd eram mici:)
Maica-mea nu prea se incadra in tendinte in decorarea casei, desi ce gasea ea chiciois, eu credeam ca-i sic si de bun gust,asa incit eram aproape complexata ca din sufragerie liseau masa in mijloc si bibelourile.Mi-ar fi placut si niste goblenuri si chiar tablouasul ala de pus la baie, negru pe fond cu un copilcare face pipi.Totusi, aveam in vitrina o sticla de Martini cu o eticheta colorata, golita demult dar care era nelipsita mai ales din pozele de familie pe care trebuia sa la trimitem rudelor.
da cocosu? si gainusa?…. sau catzelu cu ghena de gunoi langa el….. (avea si el in ce sa caute, k noi nu’i dadeam sa manance)
tablouri cu sirene
covoare pe perete cu scene “din serai”
asternuturi brodate de mana
Alba-ca-zapada si cei sapte (10, 11, 15, in functie de colectionar) pitici si a, da, pestele de sticla. Pescarii chinezi au aparut dupa 89 ๐
๐
Am o colectie de vreo 40 de bibelouri … le-am impachetat si zac intr-o cutie…
are cineva vreo idee cum sa scap de ele? ideea ar fi sa le vand ๐ si nu sa le sparg, ca nu-s chiar stupide (la anticariat nu le-a primit ca-s prea recente ) …exista vreun colectionar de asa ceva?
Tigrul imens, de juma’ de metru, ลi elefantul gri, cu colลฃi albi…
Sau cฤluลarul รฎnchis รฎntr-o cutie de plastic transparent…
Draga Prislea, inainte de a vinde bibelourile, poate trimiti pe adresa latrecut@igu.ro cateva fotografii (pentru noi, cei sentimentali), cu mentiunea “bibelouri”
Multumiri de pe-acum
Well… am trimis acu vreo saptamina un mail cu niste foto la adresa aceea… si nu s-a intimplat nimic ๐ … so las un link pt cine vrea sa vada cum aratau chestiile alea de portelan, mindria oricarei vitrine respectabile de pe atunci – si de pe acum, pt unii nostagici ๐ (acu daca stau sa ma gindesc bine, cel putin unele erau chiar dintr-un portelan de buna calitate… spre deosebire de materialele reciclabile din care se fac mare parte a decoratiilor din ziua de azi :->
http://i77.photobucket.com/albums/j52/mishaz_corner/expo.jpg
Balerina de cca 30-40 cm. inaltime cu rochie de burete plisat. Asta cred ca e mai veche nitel, eu am intalnit-o exilata deja in gospodariile taranesti, gospodarii a caror profil decorativ deschide noi cai de studiu. Amintesc aici panza alba brodata cu albastru agatata pe peretele de deasupra mesei de bucatarie, broderie cu imagini si text. “casa fara femee e ca lacatu fara chee”
din bibelourile de oras adaug gondola cu balerina care se roteste in acordurile unei cutii muziale inglobate. La asta gondolierul avea o vasla, adesea pierduta de vreunul dintre copii si inlocuita cu o lingurita de inghetata.
Aia mai simplI pronuntau “BIBILOU”. Asa cum CAMPING devenea CHEPING. TABURET – TAMBURET.BIDON – BLIDON.
Desi nu-s chiar bibelouri, ati uitat cateii de masina, cei care scuturau din cap…
la capitolu’de obiecte decorative as mai adauga tuburile de spray goale, pachetele de tigari straine, asezate cu mandrie in vitrina, si “amintirile” de la munte/mare: creioane uriase, castele de scoici(sau casete), un butoi cu doi ursi de o parte si de alta. Aaaa, si celebrii elefanti, aliniati de la cel mai mare la cel mai mic. Si o categorie care a disparut total: florile de mina, care erau chiar niste chestii frumoase.
balerina si baietelu care facea pipi….doamne ala era sinistru….
tablourile alea care intotdeauna mergeau mana in mana, unul cu o fetita si unul cu un baietel care, daca nu ma insel, erau amandoi prinsi cu pantalonii pe langa genunchi….baietelu parca avea si o paine in buzunar :))
Tot la capitolul chestii decorative. Abtibildurile de pe frigider si sifonier, betzele alea colorate de plastic pe care lumea le tinea in vaze , fructele de ceara …
Si catzeii aia care dadeau din cap si se puneau la geamul din spate al masinii personale, nu erau pusi asa, oricum, ci numai pe un mileu din macrame. Bibelouri de calitate erau cele din portelan neslefuit importate din RDG (fabricate la Dresda, o tarancuta cu palarie de vara si cu un cos cu flori pe brat. Mama avea si o buturuga pe care stateau intr-un picior doua berze, iar din excursiile di Uniune (URSS), pe linga caciulile rusesti si cazacesti, adusese si citeva bibelori care reprezentau perechi de dansatori caucazieni. A fsot un timp in care mi-au placut, oarecum, nu toate, ci selectiv. in urma cu vreo 10-12 ani pe unele le-am facut cadou cui le-a placut iar pe altele le-am aruncat pur si simplu. Iar mileurile erau considerate scumpe si mai bune, cel;e din laseta (unele doamne ziceau “lanseta”)crosetata din macrame si astea se numeau “macrameuri”, un set dintr-asta din 4-5 piese (fata de masa mare. tislaifere mai mici si citeva milieuri)se vindea cu citeva mii de lei, 3-4 chiar. La nunta mea am primit cadou de la mama un set din macrame din 8 piese care a costat-o pe mama 5 mii lei!!! Am gindit atunci ca mai bine imi dadea banii si ma duceam la munte ori la mare,decit chestiile alea. Dadea foarte bine sa ai bibelouri in casa, macrameuri si in vitrina din sufragerie sticle pline ori goale, nu conta, cu etichete de bauturi straine si pachete de tigari, la fel, goale ori pline. Era chestie de status,obiectele astea saltau statusul posesorului,demonstrau ca are, se descurca, cunoaste, da din coate, nu moare de foame si nici nu prea sta pe la cozile specifice epocii.
maica-mea…a primit o groaza din alea de la colegii de la servici sau cand i se faceau cadouri. mai are si acum o multime…nu pot sa o dezvat…tine la ele.
cel mai frumos bibelou decat toate bibelourile din lume si din unvers
mama-mea are vreo 30 de chinezi dinaia pescari :)) want pics? let me know ๐
cumpar bilelourile chinezesti pescarii si vagabondul pe banca